Στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για συνδρομές, το μυαλό μας πάει συνήθως στην τηλεόραση, στην κινητή τηλεφωνία και στο γυμναστήριο. Η παγκόσμια τάση, όμως, δείχνει ότι το μοντέλο της συνδρομητικής θα επικρατήσει σχεδόν παντού.
Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, μετατοπίζονται και οι καταναλωτικές τάσεις. Αν κοιτάξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ευκαιρίες για τις εταιρίες αλλά και για τους καταναλωτές φαίνεται να οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο: τη συνδρομή.
Η βασική ιδέα της συνδρομητικής οικονομίας είναι ότι οι πελάτες είναι πιο ευχαριστημένοι όταν αποκτούν αυτό ακριβώς που θέλουν, όποτε το θέλουν και για όσο διάστημα θέλουν, αντί να αγοράζουν ένα προϊόν που θα τους ανήκει για πάντα.
Τα τελευταία 9 χρόνια, οι συνδρομητικές υπηρεσίες πολλαπλασιάζονται. Το Netflix για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι από μόνο του ένα case study. Η συνδρομή ανανεώνεται ανά μήνα, την προσαρμόζεις στις δικές σου ανάγκες και, φυσικά, μπορείς να διακόψεις όποτε το θελήσεις.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Spotify και το Apple Music, που προσφέρουν μηνιαίες, ευέλικτες συνδρομές, χωρίς δεσμεύσεις.
Νέοι κανόνες, νέοι ρόλοι
Όμως, δεν πωλούνται μόνο ταινίες ή μουσικά κομμάτια με τον μήνα, αλλά και αεροπορικά ταξίδια. Η εταιρεία Surf Air προσφέρει απεριόριστες πτήσεις ανά μήνα για ένα fix ποσό ανάλογα με την απόσταση. Η GoodMouth σου στέλνει μια νέα οδοντόβουρτσα κάθε μήνα για 4,95$. Στο Lynda.com διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία βίντεο με σεμινάρια για 25$ τον μήνα.
Πρόσφατα είδαμε και το νέο συνδρομητικό πρόγραμμα της Adidas «Avenue A», σύμφωνα με το οποίο οι πελάτες λαμβάνουν κουτιά με 3 τουλάχιστον προϊόντα (παπούτσια, ρούχα, αξεσουάρ) τρεις φορές τον χρόνο, για 150$ ανά κουτί.
Τα προϊόντα είναι επιλεγμένα από διασημότητες που επιμελούνται το στιλ, την καταλληλότητα και την απόδοση.
Στη Μεγάλη Βρετανία, ξεπήδησε άλλη μια υπηρεσία door to door: τα ξυραφάκια Gillette έρχονται στην πόρτα του κάθε ενδιαφερόμενου με μηνιαία συνδρομή στο Gillette Club.
Υπάρχουν και άλλες επαγγελματικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών όπως η Adobe και το Shutterstock που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Η Adobe παρέχει πλέον συνδρομή για το λογισμικό της και οι καταναλωτές δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν φυσικά αντίγραφα των δημοφιλών προγραμμάτων της, όπως το Photoshop και το Illustrator. Μετά την αλλαγή, τα έσοδα της Adobe αυξήθηκαν κατά 20%.
Σε γενικές γραμμές, αυτό το νέο μοντέλο που βασίζεται στη συνδρομή σημαίνει πρόσβαση σε περισσότερο περιεχόμενο για τους χρήστες. Συγκεκριμένα για την Adobe, το Adobe Creative Cloud παρέχει στους χρήστες πρόσβαση στις ενημερωμένες εκδόσεις του Adobe Creative Suite.
Στο Netflix, πληρώνοντας για ένα μήνα, ο πελάτης έχει πρόσβαση σε ολόκληρη τη συλλογή ταινιών και σειρών, για απεριόριστες προβολές.
Read also: «iPhone 8 – Έρχεται αντικατάσταση του Touch ID με βιο-αναγνώριση»
Υπάρχει αληθινό κέρδος για τον καταναλωτή;
Θυμάστε το «all you can eat» που ήταν της μόδας σε κάποια εστιατόρια πριν από αρκετά χρόνια; Πλήρωνες ένα συγκεκριμένο ποσό, πολύ χαμηλό σε σχέση με ένα κλασικό γεύμα και μπορούσες να φας απεριόριστη ποσότητα φαγητού.
Φυσικά, η πλειοψηφία των πελατών έτρωγε σχεδόν το ίδιο αλλά ο καθένας είχε την εντύπωση ότι με αυτή την προσφορά έβγαινε κερδισμένος. Η συνδρομή είναι κάτι παρόμοιο.
Απλά, μέχρι σήμερα, έχουμε συνηθίσει να την πληρώνουμε για το γυμναστήριο (και να μην πηγαίνουμε…) ή να πληρώνουμε το Netflix και να βλέπουμε ένα επεισόδιο τον μήνα! Αν κάνουμε, όμως, πραγματική χρήση του προϊόντος ή της υπηρεσίας, τότε το κέρδος είναι όλο δικό μας.
Με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για κάθε προϊόν και υπηρεσία, από κρέμες έως και online μαθήματα coding, πολλές εταιρίες προσεγγίζουν την ιδέα της συνδρομής, προσθέτοντας παράλληλα μια πρόκληση: τη δοκιμαστική περίοδο.
Η συνδρομητική υπηρεσία ενεργοποιείται αυτόματα όταν λήξει ο δωρεάν χρόνος και ο αγοραστής ξεκινά, αν θέλει, να πληρώνει. Αν κάποιος ξεχαστεί, ίσως, πληρώσει τον πρώτο μήνα, χωρίς να το καταλάβει.
Φυσικά, η πρόκληση για την κάθε εταιρία είναι πολύ μεγαλύτερη. Θα πρέπει να κρατήσει ευχαριστημένους τους πελάτες της ώστε να νιώθουν αυτό το value for money και να συνεχίζουν να πληρώνουν κάθε μήνα τη συνδρομή τους, για το οτιδήποτε, από ένα περιοδικό έως ένα αυτοκίνητο.
Όμως, αν τα καταφέρουν, αυτό θα μειώσει, μακροπρόθεσμα, το κόστος του marketing, αφού δεν θα χρειάζεται να πείσουν εκ νέου τους πελάτες να αγοράσουν το προϊόν ή την υπηρεσία. Θα έχουν δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και η απόδοση της αρχικής επένδυσης θα είναι πολύ καλύτερη.
Για το τέλος, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά σε διάφορα συνδρομητικά “κουτιά” που είναι συγκεντρωμένα στη σελίδα My subscription addiction
Μερικά από αυτά συμπεριλαμβάνουν και την Ελλάδα στις χώρες αποστολής.
Πιστεύετε στην επιτυχία των συνδρομών; Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον και πόσο θα επηρεάσει την οικονομία; Τι λέτε; Μήπως σε λίγα χρόνια θα αγοράζουμε ψωμί στο φούρνο με μηνιαία συνδρομή;
Read also: «iPhone – Οι 10 σημαντικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας»
From mirelen