Όλοι ξέρουμε πια την αγωνιώδη προσπάθεια των εταιριών να μας προσφέρουν Touch ID κάτω από την οθόνη. Η μεν Samsung δεν το έχει καταφέρει ως τώρα και το επερχόμενο Note 8 δεν θα έχει τέτοια δυνατότητα, αλλά και η Apple φαίνεται να έχει προβλήματα, καθώς φουντώνουν οι φήμες ότι δεν θα το πετύχει τελικά και στρέφεται περισσότερο στην αναγνώριση προσώπου μέσω 3D κάμερας. Το θέμα είναι αν θα αφαιρέσει εντελώς τη λειτουργία του Touch ID ή θα τη μεταφέρει στην οπίσθια όψη της συσκευής όπως κάνουν και οι Android ανταγωνιστές της.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα «φάει ήττα» αν δεν το καταφέρει και θελήσει να καταφύγει σε μία από τις δύο λύσεις που περιγράψαμε. Και αυτή τη φορά δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να παίξει το χαρτί του «κουράγιου». Μία φορά ήταν αρκετή.
Το χειρότερο όμως έρχεται από μια σχετικά άσημη εταιρία της Κίνας, τη Vivo. Στην έκθεση MWC Shanghai, ή Qualcomm ανακοίνωσε την τελευταία της υπερηχητική τεχνολογία αναγνώρισης δαχτυλικού αποτυπώματος, με κύριο χαρακτηριστικό την ενσωμάτωση σε OLED οθόνες, (πάχους μέχρι 1,2mm), που μπορεί να δουλέψει ακόμη και κάτω από το νερό. Μάλιστα αντιμετωπίζει τη σκόνη, το «λίπος» του δαχτύλου, τον ιδρώτα κλπ, καλύτερα από το μέχρι τώρα «χωρητικό» (capacitive) αντίστοιχο που χρησιμοποιείται, και λειτουργεί και κάτω από συνδυασμό μετάλλου και γυαλιού (!) – αλλά με αυξημένη πίεση – αντέχοντας διείσδυση σε μέχρι 800um γυαλιού και 600um αλουμινίου σε αντίθεση με τα μόλις 400um του παλιότερου συστήματος.
Αν και η Xiaomi ήταν αυτή που χρησιμοποίησε το προηγούμενο σύστημα – γνωστό ως «Sense ID» – της Qualcomm, το καινούριο θα το χρησιμοποιήσει η Vivo πρώτη. Στην έκθεση και στο περίπτερο της Vivo, υπήρχε ένα πρωτότυπο – βασισμένο στο Xplay6 μοντέλο της – που είχε το εν λόγω σύστημα Touch ID της Qualcomm.
Έπρεπε κανείς να τοποθετήσει το δάχτυλό του σε ένα συγκεκριμένο σημείο της οθόνης, λίγο πάνω από εκεί που θα βρισκόταν το φυσικό πλήκτρο, και η συσκευή ξεκλείδωνε άμεσα. Και βέβαια, αναγνώριζε μόνο το δάχτυλο που είχε δηλώσει ο χρήστης, απορρίπτοντας τα υπόλοιπα που δεν είχαν δηλωθεί στο σύστημα.
Οι υπεύθυνοι της Vivo είπαν ότι το σύστημα αναγνώρισης θα μπορούσε να καλύψει όλη την οθόνη – αντί για ένα μόνο μικρό τμήμα – αλλά αυτό θα ανέβαζε αρκετά το κόστος κατασκευής. Το πιθανότερο είναι ότι η Vivo θα καλύψει τελικά όλο το κάτω τμήμα της οθόνης στην τελική συσκευή που θα φτάσει στην παραγωγή.
Σε μια άλλη δοκιμή, η εταιρία είχε τοποθετήσει τον αισθητήρα κάτω από τη μεταλλική πλάτη του smartphone και επεδείκνυε τη δυνατότητα ξεκλειδώματός της ακόμη και μέσα σε νερό. Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος θέλει να ενεργοποιήσει τη συσκευή μέσα στο νερό για φωτογραφίες κάτω από το (ρηχό) νερό, μια τέτοια λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βολική.
Σύμφωνα με την Qualcomm, ο αισθητήρας αυτός θα παρουσιαστεί σε δύο «δόσεις». Ο μεν αισθητήρας για γυαλί και μέταλλο θα συνδυάζεται με τα τσιπ Snapdragon 630 και 660 και θα προσφέρεται από αυτό το μήνα. Ο αισθητήρας για οθόνες από την άλλη, θα παρουσιαστεί αργότερα φέτος και θα συνεργάζεται με μελλοντικά Snapdragon τσιπ, αλλά και μη-Snapdragon πλατφόρμες (τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;).
Δείτε τα σχετικά βίντεο:
Δείτε ακόμη: iPhone 8 – Έρχεται αντικατάσταση του Touch ID με βιο-αναγνώριση
from Elichord