Μια πολύ όμορφη ανασχεδίαση του iPhone που δίνει ελπίδες για κάτι πιο όμορφο.
Το iPhone 7 θα είναι βαρετό, τουλάχιστον γι’ αυτούς που θα ήθελαν ένα ξεχωριστό ντιζάιν κάθε δυο χρόνια από την Apple. Αν και έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο όσον αφορά τη σχεδίαση των «ορθογώνιων» συσκευών που στα σωθικά τους έχουν εντυπωσιακούς μικρούς υπολογιστές πίσω από εντυπωσιακές οθόνες αφής, η Apple ίσως να εργάζεται πάνω σε μια νέα επαναστατική ανασχεδίαση του επόμενου iPhone (μετά το 7). Πολλές έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το iPhone του 2017 θα έχει μια καμπυλωτή οθόνη OLED και τον αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος ενσωματωμένο στην οθόνη, κάτι που θα «αποχαιρετήσει» το γνωστό μας home button. Μια νέα αναφορά λέει ότι η Apple όντως εργάζεται πάνω σε μια τέτοια τεχνολογία μόνο που δεν ξεκαθαρίζει αν τελικά θα φτάσει στην παραγωγή και στην αγορά.
Την πατέντα No. 9,367,095, την ανακάλυψε το Apple Insider και έχει τίτλο Ηλεκτρονική συσκευή με οθόνη που τυλίγεται γύρω της (Electronic device with wrap around display). Η πατέντα δόθηκε στην Apple και είχε κατατεθεί από τον Απρίλιο του 2015.
Η πατέντα έχει σχέδια που δείχνουν ξεκάθαρα μια συσκευή σαν το iPhone που έχει οθόνη γύρω-γύρω. Οι πατέντες της Apple παρουσιάζουν νέες τεχνολογίες που δεν φτάνουν όλες βέβαια στην τελική παραγωγή και τα σχέδια υπάρχουν για να αποδείξουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός συγκεκριμένου concept. Όμως αυτή η συγκεκριμένη πατέντα μοιάζει πάρα πολύ με μια συσκευή που θα μπορούσε κάλλιστα να δει το φως της μέρας.
Η πατέντα περιγράφει μια συσκευή (κινητό για την ακρίβεια) που θα έχει μια καμπυλωτή οθόνη γύρω-γύρω καλυμμένη από προστατευτικό γυαλί και περιγράφει ξεκάθαρα την οθόνη με το χαρακτηρισμό AMOLED. Η συσκευή θα μπορεί να αναγνωρίσει τον τρόπο που την κρατάει ο χρήστης προκειμένου να αποφασίσει από ποια μεριά θα του εμφανίσει περιεχόμενο.
See also: iPhone 7: Νέες αναπαραστάσεις προδίδουν τις αλλαγές στις επερχόμενες εκδόσεις
Οι οθόνες AMOLED δεν είναι μόνο εύκαμπτες, αλλά επίσης τα pixel τους ανάβουν ανεξάρτητα το καθένα, επιτρέποντας έτσι στη συσκευή να ανάβει μόνο το τμήμα της οθόνης που χρειάζεται, αφήνοντας το υπόλοιπο σβηστό για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.
Η οθόνη στερείται πλήκτρων παντελώς και όχι μόνο το home button λείπει, αλλά και τα πλήκτρα αυξομείωσης έντασης φαίνονται να είναι ενσωματωμένα στην οθόνη. Ίσως μάλιστα η χρήση του – σίγουρου – 3D Touch να κάνει και για την αυξομείωση έντασης ήχου. Ακόμη και το ξεκλείδωμα της συσκευής μπορεί να γίνεται με χειρονομίες. «Αντί του home button μια χειρονομία πολλαπλής αφής σε μια από τις πλευρές θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν λειτουργία κλειδώματος-ξεκλειδώματος της συσκευής», γράφει η Apple στην πατέντα.
Οι κάμερες θα βρίσκονται και στις δύο πλευρές της συσκευής και θα χρησιμεύουν και για τη λήψη φωτογραφιών-βίντεο, αλλά και για την ανίχνευση του προσώπου του χρήστη ώστε να εμφανίσουν πληροφορίες στην πλευρά της οθόνης που αυτός θα κοιτάζει.
Το εμφανές πλεονέκτημα μιας τέτοιας υλοποίησης είναι η παντελής έλλειψη πλαϊνών ακμών (bezels), αυξάνοντας σημαντικά κατ’ αυτόν τον τρόπο την ενεργό έκταση της οθόνης χωρίς να αυξάνει το μέγεθος της συσκευής από την άλλη. Το σχέδιο που παραθέσαμε πιο πάνω δείχνει του λόγου το αληθές καθώς εμφανίζει πέντε εικονίδια στο dock της συσκευής αντί των κλασικών τεσσάρων.
Η πατέντα επίσης περιγράφει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν προκειμένου να έχουμε και απεικόνιση 3D με τη χρήση επάλληλων στρώσεων (layers) διαφανών οθονών.
See also: 4 συναρπαστικά concepts για το iPhone 7
Αν όλα αυτά δουν το φως της μέρας σε ένα επόμενο iPhone, τότε θα έχουμε την επανίδρυση του κινητού τηλεφώνου από την Apple, όπως τότε που πρωτοεμφανίστηκε το iPhone.
from Elichord