Σκούπα Ρομπότ: Τελικά το μέλλον είναι πιο κοντά απ’ ότι περιμέναμε!

cbf7f37b235384c4201dbc056b7770ad 833
blog banner ired inner pages

Γνωρίστε την Roomba 581, την σκούπα ρομπότ που θα αναλάβει να καθαρίζει, όσο εσείς λείπετε.

Όσο τα χρόνια περνούν, η τεχνολογία, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας και εμείς εξαρτιόμαστε όλο και περισσότερο από αυτήν. Όχι πριν από τόσα πολλά χρόνια, η λέξη ρομπότ χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και σε πολύ “ψαγμένα” πειράματα επιστημόνων.

irobot roomba 00

Όμως χρόνο με τον χρόνο, η πραγματικότητα γύρω μας άρχισε να αλλάζει. Τα κινητά μας έγιναν “έξυπνα”, οι υπολογιστές μας μικρότεροι και οι συσκευές μας όλο και πιο αυτόνομες.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι κάποια στιγμή θα ξεκινούσαν να βγαίνουν συσκευές, οι οποίες θα ήταν ικανές να εκτελέσουν περίπλοκες εργασίες, με πολλές μεταβλητές και παραμέτρους. Και η αρχή γίνεται με το απλό για εμάς, αλλά εξαιρετικά περίπλοκο για μηχάνημα, καθάρισμα.

Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να καθαριζόταν το σπίτι μόνο του; Πλέον η ευχή σας μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν είστε διατεθειμένοι να δώσετε κάτι παραπάνω. Ο λόγος γίνεται για την Roomba 581, η οποία είναι ένα ρομπότ ηλεκτρική σκούπα, που αναλαμβάνει να καθαρίσει το σπίτι μας χωρίς να μας έχει ανάγκη ή σχεδόν χωρίς να μας έχει ανάγκη.

Βέβαια, η εταιρεία iRobot, η δημιουργός της σκούπας ρομπότ, δεν είναι κάποια τυχαία εταιρεία. Η iRobot έχει 21 χρόνια εμπειρίας σε ρομποτικές συσκευές και έχει κάνει συνεργασίες με τη NASA και τον Αμερικάνικο στρατό, για να φτιάξει ειδικά ρομπότ που αναλαμβάνουν “επικίνδυνες αποστολές”.

Από το 2002, η iRobot ξεκίνησε να ασχολείται με συσκευές αυτόματου καθαρισμού, αλλά παρότι κάποιες είχαν κάποια επιτυχία, απείχαν πάρα πολύ από το να είναι πραγματικά αυτόνομες.

Η σκούπα ρομπότ δεν είναι εμφανισιακά όσο εντυπωσιακή φαντάζεστε. Είναι κυκλική και έχει ύψος περίπου 13 εκατοστά, για να μπορεί να στριμώχνεται κάτω από κρεβάτια, αλλά όχι κάτω από κάποιον καναπέ.

irobot roomba 02

Στη συσκευασία της, η σκούπα ρομπότ Roomba 581 περιλαμβάνει την ίδια την σκούπα, τρεις συσκευές που δρουν ως εικονικοί τοίχοι ή φάροι, τη βάση φόρτισης, ένα τροφοδοτικό και ένα τηλεχειριστήριο.

Αλλά ας μιλήσουμε λίγο για τη λειτουργία της. Αρχικά, όπως προανέφερα, η Roomba 581, σχεδόν, δεν μας χρειάζεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να κολλήσει κάπου και εκεί θα ζητήσει τη βοήθειά μας. Σε αυτή την περίπτωση, αντί να συνεχίσει να προσπαθεί να απελευθερωθεί μόνη της, προκαλώντας κάποια ζημιά στην προσπάθεια, μας ενημερώνει με ηχητικό μήνυμα ότι έχει κολλήσει και πρέπει να την βοηθήσουμε εμείς. Το ίδιο ηχητικό μήνυμα χρησιμοποιείται για να μας ενημερώσει ότι η εσωτερική σακούλα έχει γεμίσει και χρειάζεται άδειασμα.

Καλώδιο HDMI των 1000€. Αξίζει τα λεφτά του;

Πάντως είναι ικανή να ξεπεράσει τα περισσότερα από τα εμπόδια που θα βρει μπροστά της με ευκολία. Αν έχετε σκάλες εντός του σπιτιού, μην ανησυχείτε, αφού διαβάζει ότι υπάρχει κενό μπροστά της και δεν συνεχίζει να κινείται προς εκείνη την κατεύθυνση.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη σκούπα ρομπότ χειροκίνητα ή να προγραμματίσετε τις ώρες και τις μέρες που η σκούπα αυτόματα θα καθαρίζει. Η δεύτερη λειτουργία είναι πολύ πιο χρήσιμη, αφού η Roomba 581, μπορεί να καθαρίζει το σπίτι σας όταν θα λείπετε. Έτσι θα γλιτώσετε και τη φασαρία της σκούπας, η οποία είναι όσο ενοχλητική, όσο και της κλασικής σκούπας, αλλά όχι περισσότερο.

Αφού πατήσετε το κουμπί και η Roomba 581 πάρει την εντολή, ξεκινάει η διαδικασία του καθαρισμού. Τότε η σκούπα αρχίζει και “διαβάζει” τον χώρο, εντοπίζει περιοχές που είναι βρόμικες και με κυκλικές κινήσεις, αρχίζει να τις καθαρίζει. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της, είναι ότι μπορεί και αναγνωρίζει τις περιοχές που είναι πιο βρόμικες και επιμένει περισσότερο σε αυτές.

irobot roomba 03

Όπως προανέφερα, στο κουτί εκτός της σκούπας, υπάρχουν και οι 3 συσκευές που λειτουργούν είτε ως φάροι, είτε ως εικονικοί τοίχοι. Με αυτές, ανάλογα με το πως τις τοποθετείτε, μπορείτε είτε να αποκλείσετε συγκεκριμένες περιοχές ή δωμάτια από το ρομπότ (λειτουργία εικονικού τοίχου), είτε να του δείξετε ότι πρέπει να καθαρίσει το συγκεκριμένο δωμάτιο (λειτουργία φάρου).

Έτσι μπορείτε να καθορίσετε, ποιες περιοχές χρειάζονται εντατικό καθάρισμα και ποιες πρέπει να αποφευχθούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να το αποτρέψετε από το να καθαρίσει την περιοχή πίσω από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας, που συνήθως υπάρχουν πολλά καλώδια και είναι δύσκολο να καθαριστούν.

Αν το σπίτι σας έχει περισσότερα από 3 δωμάτια, καλό θα είναι να προμηθευτείτε έξτρα φάρους – εικονικούς τοίχους, για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στη λειτουργία του ρομπότ.

Φυσικά όταν μιλάμε για ηλεκτρονική συσκευή, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι η αυτονομία. Σε αυτόν τον τομέα, είναι που η iRobot έχει ξεπεράσει τον εαυτό της. Πέραν του γεγονότος ότι η αυτονομία της Roomba 581 είναι πολύ καλή, αν “καταλάβει” ότι η μπαταρία της τελειώνει, επιστρέφει μόνη της στην βάση φόρτισης και αφού φορτιστεί, επιστρέφει στο έργο της, ακριβώς από εκεί που το είχε αφήσει. Επίσης, το ίδιο κάνει εφόσον τελειώσει το καθάρισμα.

Κάτι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρεία έχει αφήσει ελεύθερους τους προγραμματιστές να φτιάξουν apps, τα οποία θα προσδώσουν στην Roomba 581 ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Ίσως δηλαδή να μπορούμε να χειριστούμε τη σκούπα μας, από το smartphone μας.

irobot roomba 04

Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι καμιά φορά, η συσκευή δυσκολεύεται να ανέβει στην βάση φόρτισής της, αλλά μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα στερεώνοντάς την κάπου σταθερά.

Συνοψίζοντας, νομίζω ότι πρέπει να απαντήσω το ερώτημα που υποθέτω έχουν οι περισσότεροι από εσάς, “Aξίζει να αγοράσω την Roomba 581;

4K TV, Ultra HD ή Full HD – Οδηγός αγοράς τηλεόρασης

Λοιπόν, στο κομμάτι του καθαρισμού, η σκούπα είναι αρκετά καλή. Δεν θα καθαρίσει όσο τέλεια θα το κάναμε μόνοι μας, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν θα σας απογοητεύσει. Η μπαταρία και η αυτονομία της είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και νομίζω ότι ο συγκεκριμένος τομέας δεν θα σας απασχολήσει ξανά.

Όσον αφορά τη δική μας παρέμβαση σε περίπτωση που η σκούπα ρομπότ κολλήσει, θα πρέπει να ξέρετε πως είναι κάτι που δεν γίνεται ιδιαίτερα συχνά. Από τη στιγμή που θα μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τις συσκευές, δεν θα υπάρχουν προβλήματα.

Το αρνητικό, είναι όπως συνήθως, η τιμή. Το κόστος είναι περίπου στα 500€, τιμή αρκετά τσουχτερή, ιδιαίτερα αν την συγκρίνουμε με αυτή μίας κλασικής σκούπας.

Αν το γεγονός, ότι μπορείτε να προγραμματίσετε τη Roomba να καθαρίσει το σπίτι σας, όσο εσείς λείπετε ή κάνετε άλλες δουλειές, σας εντυπωσιάζει όσο εμένα, τότε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Αλλιώς, μάλλον το υψηλό κόστος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

από Karadryan

RELATED PROJECTS