Μια μοναδική πρόταση από τη Samsung για ένα ρολόι που μπορεί να γίνει και smartphone. Αξίζει;
Με λίγα λόγια …
- Τα υπέρ: Πολύ ωραίο και «κομψό» λειτουργικό σύστημα. Διαστημική εμφάνιση (σε όσους αρέσουν τα πολύ hi-tech). Πολύ ωραία, ευκρινής και μεγάλη οθόνη. Μπορεί να λειτουργήσει και σαν τηλέφωνο. Καλή μπαταρία
- Τα κατά: Διαστημική εμφάνιση (για όσους δεν αρέσουν τα θηριώδη σούπερ hit-tech). Το λουράκι δεν είναι καλό. Εξακολουθεί να χρειάζεται ένα Samsung smartphone. Ακριβό(;)
- Τελικά: Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους θέλουν ένα ρολόι-κινητό με καλά στοιχεία και ακραία εμφάνιση που θα διχάσει καθώς θα δημιουργήσει ή φίλους ή εχθρούς.
See also: Apple Watch – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η Samsung μπήκε απότομα στην αγορά των «φορετών» (wearables) παρουσιάζοντας στην αγορά περίπου έξι διαφορετικά μοντέλα σε ένα διάστημα 12 μηνών (μέσα στο 2014). Πέρα από κάτι περίεργες «ιδέες» – όπως η (παντελώς άχρηστη) κάμερα στο Gear 2, που ευτυχώς αφαίρεσε στο Gear 2 Neo – η Samsung φαίνεται πως σιγά-σιγά βελτιώνει τα smartwatch της.
The Gear S λοιπόν, είναι ένα ιδιαίτερο μοντέλο καθώς, πέρα από την τραβηγμένη κάπως και θηριώδη σχεδίασή του (θυμίζει κάπως αξεσουάρ βατραχανθρώπου ή αστροναύτη), έχει και τη δυνατότητα να είναι και smartphone με κάποιες … λακκούβες. Εξακολουθεί να χρειάζεται ένα Samsung smartphone για να λειτουργήσει.
Αλλά από εκεί κι έπειτα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σαν τηλέφωνο χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάμε και το κινητό μας αν σε κάποια περίπτωση δε μας βολεύει (π.χ. τζόκινγκ). Δεν είναι αυτόνομο τηλέφωνο, όπως κάποια άλλα, αλλά καλύπτει κάποιες περιπτώσεις ανάγκης.
Βέβαια είναι και το πιο ακριβό της σειράς με περίπου 350$ τιμή αγοράς και είναι ακριβό αν το συγκρίνουμε με ένα LG G Watch R, αλλά πιο φτηνό αν το συγκρίνουμε με το Apple Watch.
See also: 6 λόγοι για να αγοράσετε ένα Apple Watch
Screen
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Gear S είναι η εντυπωσιακή οθόνη AMOLED που φτάνει τις 2 ίντσες διαγώνιο. Η ανάλυση των 360 Χ 480 pixel έχει μια κύρτωση όπως αυτή του Gear Fit για να αγκαλιάζει τον καρπό και πραγματικά είναι όμορφη με ένα δικό της τρόπο και σίγουρα τραβάει τα βλέμματα. Τώρα αν κάποιοι γουρλώνουν τα μάτια λόγω του ότι είναι κάπως γιγάντια, εδώ θα σας γελάσουμε. Φαίνεται πως η Samsung είναι οπαδός του «όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα» κι έτσι τα ’δωσε όλα. Η αλήθεια είναι ότι, εφόσον το χρησιμοποιεί κανείς και για τηλέφωνο, η οθόνη είναι χρήσιμη σ’ αυτό το μέγεθος. Από την άλλη πάλι, δεν είναι και πολύ βολικό.
Με τον αισθητήρα φωτός, η οθόνη θα φωτιστεί περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες ισχυρού εξωτερικού φωτός για να βλέπουμε καλύτερα. Το πρόβλημα όμως της αντανάκλασης είναι υπαρκτό και, ακόμα και στη μέγιστη φωτεινότητά της η οθόνη δε φαίνεται καλά σε δυνατό ηλιακό φως (π.χ.).
Το λουράκι είναι φτιαγμένο από ένα ημι-ελαστικό υλικό (Urethane-ουρεθάνη) που καλύπτει και το ρολόι γύρω-γύρω και καταλήγει σε μεταλλικό κλείσιμο. Έχει πολλές ρυθμίσεις και μπορεί να καλύψει από πολύ λεπτούς μέχρι πολύ χοντρούς καρπούς. Υπάρχουν πέντε διαφορετικά χρώματα για να διαλέξετε. Είναι αρκετά σπορ στην εμφάνιση και ταιριάζει στο γενικότερο στιλ του ρολογιού.
Υπάρχει ένα μόνο πλήκτρο (home button) στο the Gear S που βρίσκεται στην κάτω μεριά της πρόσοψης (όπως σε ένα smartphone) και πατώντας το πηγαίνουμε στο κεντρικό μενού. Στα αριστερά του ρολογιού υπάρχει το μικρόφωνο που χρειάζεται για να μιλάμε σε τηλεφωνήματα ή για να εκτελούμε φωνητικές εντολές. Στα δεξιά βρίσκεται ένα μικρό ηχείο για να ακούμε.
Στην από κάτω μεριά υπάρχει ένας αισθητήρας παρακολούθησης καρδιακών παλμών και πέντε χρυσά pin που συνδέονται στο φορτιστή για τη φόρτιση. Η «πλάτη» του ρολογιού είναι από σκληρό πλαστικό που ταιριάζει με το λουράκι ενώ το αγκαλιάζει και είναι πολύ ανθεκτικό σε γρατζουνιές.
Το ρολόι έχει αντοχή at νερό (πιστοποίηση IP67), αλλά δεν είναι για κολύμπι, απλώς αντέχει σε κάποια βροχή ή νερό που μπορεί να πέσει πάνω του.
See also: Pebble Watch: Συνεργάτης του iPhone
Χρηστικότητα
Και πάλι το λέμε: το Gear S είναι μεγάλο, πολύ μεγάλο. Αν μάλιστα το βάλετε σε λεπτό καρπό, τότε φαίνεται ακόμη πιο μεγάλο. Πιθανώς σε κάποιον με καρπούς παλαιστή να φαίνεται φυσιολογικό. Και επίσης, αν φοράτε πουκάμισα με στενά μανικέτια, τότε θα μένει απέξω. Ακόμη και με τα μπουφάν και παλτά θα υπάρχει δυσκολία στο βάλε-βγάλε. Και το βάρος του είναι αισθητό στο χέρι (65 gr).
Είναι κάπως παράξενο στην αίσθηση όταν το έχεις στο χέρι σου στην αρχή, αλλά συνηθίζεται. Ειδικά αν κάποιος είναι συνηθισμένος σε βαριά μεταλλικά Watches με μπρασελέ θα νιώσει αμέσως άνετα μαζί του.
The Gear S έχει 512 ΜΒ RAM and 4 GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Υπάρχουν 7(!) αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Πυξίδα, Καρδιακοί Παλμοί, Φυσικό Φως, Υπεριώδεις and Βαρόμετρο. Από την άλλη πάλι, το Microsoft Band έχει 10(!) αισθητήρες. «Όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα» που λέει κι ο λαός.
Από άποψη συνδέσεων το Gear S έχει Bluetooth 4.1 για τη σύνδεσή του με τα υποστηριζόμενα Samsung smartphone, Wi-Fi (b/g/n) και υποδοχή Micro SIM για χρήση με δίκτυα 2G and 3G.
Απόδοση ως τηλέφωνο και ρολόι
Το μικρόφωνο του Gear S είναι πολύ καλό και ακούγεται κάποιος αν μιλάει ακόμη και από απόσταση μισού μέτρου περίπου και άρα είναι πολύ χρήσιμο σαν hands-free. Ομοίως και το ηχείο ακούγεται πολύ καλά και δίνει την αίσθηση της «ανοικτής ακρόασης». Για τον ίδιο λόγο όμως δεν κάνει για τηλεφωνική χρήση ανάμεσα σε κόσμο λόγω της ανοικτής ακρόασης. Βέβαια μπορούμε να συνδέσουμε ένα Bluetooth ακουστικό με το ρολόι αν νομίζουμε ότι θα μας βολέψει να το χρησιμοποιούμε συχνά ως τηλέφωνο.
Η χρήση του για μηνύματα είναι επίσης καλή λόγω της μεγάλης οθόνης, αλλά για περιπτώσεις ανάγκης και με δεδομένο ότι έχετε λεπτά δάχτυλα, λόγω του ότι το πληκτρολόγιο είναι αρκετά μικρό. Από την άλλη όμως είναι αρκετά «έξυπνο» και καταλαβαίνει τι γράμμα θέλουμε να πατήσουμε συνήθως χάρη και στην αυτόματη διόρθωση. Για μικρά γρήγορα μηνύματα ανάγκης, θα κάνει τη δουλειά του.
Κατά άλλα, το πρώτο πράγμα που θα δείτε στο ρολόι είναι το … ρολόι που μπορείτε να επιλέξετε τη «φάτσα» του από ένα σετ με έτοιμες εικόνες ρολογιών που υπάρχουν προεγκατεστημένες και μπορείτε να κατεβάσετε κι άλλες από το Galaxy Apps store. Με μια κίνηση του δαχτύλου αριστερά θα έχετε τις εξής «οθόνες» (widgets) κατά σειρά: S Health, news reader, calendar agenda, contacts, weather ένα music player και τις ρυθμίσεις (settings). Η σειρά μπορεί να μετατραπεί όπως σας βολεύει, αλλά μπορείτε να έχετε μόνο μέχρι 5 widgets ταυτόχρονα.
Βέβαια μπορείτε να μεταφερθείτε σε περισσότερες ακόμη εφαρμογές – πέραν των 5 widgets – αν σύρετε από την κάτω μεριά προς τα πάνω. Αν σύρετε από τη δεξιά μεριά θα εμφανιστούν οι γνωστοποιήσεις για email, ραντεβού, τηλεφωνήματα κλπ. Επίσης εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις και σε pop up μαζί με μια μικρή δόνηση.
Το λειτουργικό είναι το Tizen OS, ένα λειτουργικό φτιαγμένο από τη Samsung και βασισμένο σε Linux, αντί του Android Wear. Μάλιστα υπάρχει ειδική εφαρμογή Gear που χρειάζεται για να λειτουργήσει το ρολόι. Γενικά δεν είναι δύσκολο στη χρήση και τις ρυθμίσεις του, απλώς έχει … μπόλικες.
See also: Παρουσίαση: ASUS ZENWATCH 2
Εφαρμογές
Πριν μπορέσετε να κατεβάσετε οποιαδήποτε εφαρμογή, χρειάζεται να ζευγοποιηθεί το τηλέφωνο με ένα συμβατό μαζί του Samsung phone που να τρέχει Android 4.3 και άνω. Μάλιστα, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να κατεβάσουμε την εφαρμογή Gear at Samsung κινητό μας πριν λειτουργήσει το ρολόι. Μόνο τότε θα μπορούμε να κατεβάσουμε εφαρμογές και επίσης οι εφαρμογές κατεβαίνουν στο ρολόι μέσω του smartphone και χρειάζονται επίσης το smartphone για να διαγραφούν. Από εκεί κι έπειτα, οι λειτουργίες και ρυθμίσεις του ρολογιού γίνονται κανονικά. Η μεταφορά εικόνων, τραγουδιών, επαφών ή ό,τι άλλο, γίνεται μέσω της εφαρμογής Gear Manager.
Υπάρχουν δύο εφαρμογές για όσους γυμνάζονται συστηματικά, η Nike+ Running and the S Health. Μάλιστα η δεύτερη είναι αρκετά λεπτομερής και βρίσκεται και σε άλλα μοντέλα της Samsung προεγκατεστημένη. Τώρα πόσο ακριβείς είναι αυτές οι εφαρμογές, δεν είναι σίγουρο καθώς παρουσιάζουν αποκλίσεις στις μετρήσεις σε σχέση και με άλλες αντίστοιχες.
Η παραξενιά της Samsung να κάνει το συγκεκριμένο ρολόι συμβατό μόνο με Samsung Galaxy που τρέχει Android 4.3 και πάνω είναι όντως ένα θέμα καθώς κλειδώνει το ρολόι με ελάχιστα μοντέλα. Ένα άλλο θέμα είναι ότι, εφόσον το ρολόι παίρνει δική του κάρτα SIM, θα χρειαστείτε κι άλλο, επιπλέον, λογαριασμό να πληρώνετε (για δεδομένα). Κάτι που σίγουρα δε θα σας κάνει χαρούμενους. Και χωρίς κάρτα SIM δε μπορείτε να έχετε μεταφορά των κλήσεων από το κινητό στο ρολόι.
Μπαταρία
Ή μπαταρία των 300mAh είναι μικρότερη από αυτή των 410mAh του G Watch R (και άλλων μοντέλων), αλλά αντέχει δύο μέρες κανονικής χρήσης πριν χρειαστεί φόρτιση. Ο φορτιστής μοιάζει με αυτόν που έχουν και άλλα smartwatch. Μία ξεχωριστή βάση πρέπει πρώτα να φορτιστεί, μετά την «κουμπώνουμε» στο πίσω μέρος του ρολογιού (σαν εξωτερική μπαταρία) και το φορτίζει. Χρήσιμο αν βιαζόμαστε και δε μπορούμε να περιμένουμε για φόρτιση, αφού μπορούμε να πάρουμε την προ-φορτισμένη βάση μαζί μας και να φορτίσουμε το ρολόι στο δρόμο. Επίσης μπορούμε να συνδέσουμε το καλώδιο micro-USB του φορτιστή στη βάση αυτή και να φορτίζονται ταυτόχρονα και τα δύο – ρολόι και βάση – εφόσον είναι συνδεδεμένα.
See also: «Έξυπνα» λουράκια για το Apple Watch;
Τελικά συμπεράσματα
The Samsung Gear S είναι μια περίεργη κατάσταση του τύπου «ναι μεν, αλλά …». Δύο βήματα μπροστά, ένα πίσω. Η υπόσχεση για τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα είναι δελεαστική από τη μία, το κλείδωμα με συγκεκριμένα Samsung smartphone και μόνο σε αποθαρρύνει από την άλλη. Δίνεις από τη μια 350$ για το ρολόι, για ν’ ανακαλύψεις ότι τελικά θέλεις άλλα 500$ για ένα Samsung Galaxy Note 4 ώστε να το αξιοποιήσεις. Και βεβαίως πρέπει να πληρώνεις δύο λογαριασμούς έναν για το τηλέφωνο κι έναν για το ρολόι.
Τελικά, ενώ είναι ένα ωραίο smartwatch και με πολύ καλή και μεγάλη οθόνη, καλό λειτουργικό και πολλές και χρήσιμες εφαρμογές, καταλήγει να σου στοιχίζει ο «κούκος αηδόνι». Sorry but I’ll pass.
See also: Παρουσίαση: HUAWEI WATCH
from Elichord