10 πράγματα για την προ-smartphone εποχή που οι 20-ρηδες δεν θα πίστευαν ότι υπήρχαν

b5c927b0f77a27b81fd38b65df5f2fbf b7a
blog banner ired inner pages

10 χαρακτηριστικά που είχαν τα κινητά πριν την εμφάνιση των smartphone που οι νεότεροι δεν γνώρισαν ποτέ.

Το παρελθόν των κινητών δεν είναι τόσο μακριά. Εμείς οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε την εμφάνισή τους στη χώρα μας και τα πρώτα «κινητά» που θύμιζαν το ακουστικό των ασυρμάτων του στρατού. Και το θεωρούσαμε και επαναστατική τεχνολογία. Τα iPhone και Android phones ήταν κάτι που ούτε στην επιστημονική φαντασία δεν υπήρχε. Και τα χαρακτηριστικά τους ήταν τόσο διαφορετικά. Παρακάτω, είναι 10 χαρακτηριστικά που είχαν τα κινητά τότε και που, ένας εικοσάρης του σήμερα, δεν θα πίστευε ποτέ ότι υπήρξαν.

See also: 10 πράγματα που μάθαμε για το μέλλον της Μicrosoft

1 Οι μπαταρίες άντεχαν βδομάδες

Τι κάνουμε όλοι σήμερα; Κλείνουμε εφαρμογές που δε χρειαζόμαστε, μειώνουμε τη φωτεινότητα της οθόνης, κλείνουμε υπηρεσίες που δε χρησιμοποιούμε και άλλα πολλά, στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας της μπαταρίας. Και σαν σύγχρονες «Σταχτοπούτες» της σιλικόνης, τρέχουμε σπίτι πανικόβλητοι να φορτίσουμε το smartphone μας ημερησίως, πριν μας αφήσει στα κρύα του λουτρού και το «χρυσό μας άρμα μετατραπεί σε κολοκύθα».

Πίσω στο ’90, μπορούσες να ξεχάσεις πότε φόρτισες το κινητό σου τελευταία φορά. Η μπαταρία άντεχε μέχρι να πεθάνεις εσύ ή το κινητό, ό,τι συνέβαινε πρώτο. Άκουσα ότι κάποιος παππούς έχει ένα ΝΟΚΙΑ κάπου, σε κατάσταση standby, από το 1993.

2 Οι συσκευές δεν έμοιαζαν όλες μεταξύ τους

ired 10 01

Σήμερα, όλα τα smartphones είναι ουσιαστικά παραλλαγές του ίδιου σχήματος. Αν σε δει κανείς να χρησιμοποιείς κάποιο ξεχασμένο «clamshell» σαν αυτό της παραπάνω εικόνας, σε κοιτάει περίεργα – ειδικά αν είναι νέο παιδί. Όλη η κόντρα στα σημερινά smartphone, είναι ποιο έχει αυτό ή εκείνο το χρώμα και ποιο είναι 0.00001 mm πιο λεπτό και 0.00001 gr πιο ελαφρύ. Στην ουσία, είναι όλα μεγάλες οθόνες αφής με λίγο από «κάσα» γύρω-γύρω.

Αυτό το έφερε η επανάσταση του iPhone το 2007, αλλά πριν από αυτήν, δεν ήταν έτσι. Η ποικιλία των σχεδίων, των χρωμάτων κλπ, ήταν τεράστια. Άλλα δίπλωναν, άλλα ήταν συρταρωτά, άλλα είχαν διπλές οθόνες και όλα προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή μας με τη διαφορετικότητά τους. Προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω ότι το κορυφαίο σχέδιο ήταν το Motorola RAZR v3 της παραπάνω εικόνας.

See also: 20 πράγματα που μπορείτε να κάνετε ευκολότερα σε έναν υπολογιστή Mac από ό,τι σε ένα PC

3 Το Internet δε λειτουργούσε

Και κανείς δε νοιαζόταν. Αλλά αν ήθελες Internet σε ένα κινητό τότε, ήταν καλύτερα να στείλεις μήνυμα με ταχυδρομικό περιστέρι – πιο γρήγορα θα πήγαινε. Έτσι ήταν η προ-3G εποχή. Δεν υπήρχαν συνδέσεις της προκοπής, αλλά ούτε και οθόνες για να δεις τίποτε, είχες το SMS και ήταν αρκετό. Τι να το κάνεις το Internet;

Και φυσικά δε μιλάμε για μουσική ή βίντεο στο κινητό μέσω Web – αυτό ήταν το ανέκδοτο με τρεις λέξεις: «μουσική μέσω Internet». Βέβαια ούτε συζήτηση για Google. Αυτό που υπήρχε μόνο ήταν το WAP που σε ελεύθερη απόδοση θα μπορούσε να σημαίνει «Ξεχάστε το Internet για άλλα 10 χρόνια». Ήταν βασισμένο σε κείμενο μόνο (text-based) και θύμιζε σαλιγκάρι που ανεβαίνει σε χιονισμένο λόφο σέρνοντας καραβάνι. Τόοοοοσο αργάααααα.

4 Το καλύτερο παιχνίδι για κινητά ήταν το … φιδάκι

Διάλογος σε κατάστημα ηλεκτρονικών:

ΠΕΛΑΤΗΣ: Γεια σας, θέλω ένα κινητό.

ΠΩΛΗΤΗΣ: Βεβαίως. Τι λέτε γι’ αυτό;

ΠΕΛΑΤΗΣ: Έχει φιδάκι;

ΠΩΛΗΤΗΣ: Όχι αλλά έχει …

ΠΕΛΑΤΗΣ: Νο φιδάκι, Νο αγοράζει, «κομπρέντε»;

Κάπως έτσι ήταν τη δεκαετία του ’90. Είχες απαιτήσεις από το κινητό σου. Έπρεπε να έχει το φιδάκι, να παίζεις και λίγο. Και όσα το είχαν, έκαναν χρυσές δουλειές.

ired 10 02

See also: 5 εξαιρετικά πράγματα για το iPhone 5 από το iOS 9

5 Κανείς δεν ήθελε οθόνη αφής

Αυτό δεν είναι αστείο. Κανείς δεν ήθελε, απλά γιατί κανείς δεν τη χρειαζόταν. Και ο κυριότερος λόγος ήταν ότι όλες οι οθόνες αφής τότε, ήταν άθλιες επιεικώς. Οι σημερινές οθόνες πολλαπλής αφής είναι υπέροχες, αλλά για τότε ήταν απλά θέμα του … STAR TREK. Οι τότε οθόνες αφής χρειάζονταν οπωσδήποτε stylus για να λειτουργήσουν λόγω διαφορετικής τεχνολογίας (resistive αντί capacitive που είναι οι σημερινές) και πρώτα έπρεπε να τις ρυθμίσεις (calibrate) για να το αναγνωρίζουν σωστά, αλλιώς το τηλέφωνο αποφάσιζε μόνο του τι πατούσες αντί για σένα. Και μπορείτε να φανταστείτε τα αποτελέσματα.

Γι’ αυτό ο Steve Jobs ήταν τόσο ενάντιος στα κάθε λογής stylus όταν παρουσίασε το iPhone και γι’ αυτό το iPhone έφερε την επανάσταση στον τρόπο διάδρασης του ανθρώπου με τα smartphone.

6 Το μέλλον ήταν τα Windows

Ούτε αυτό είναι αστείο και να λείπουν τα χάχανα. Πριν εμφανιστεί το iPhone (αλλά και στην αρχή της εμφάνισής του) όλοι πίστευαν ότι το μέλλον ήταν τα Windows για κινητά. Θυμόμαστε ακόμη που θαυμάζαμε τα πρώτα μοντέλα με Windows Mobile και τα λιγουρευόμασταν. Όπως συχνά συνέβαινε τότε, η Microsoft ήταν χρόνια μπροστά από τους άλλους. Το ότι κατέληξε να στέκεται και να «κοιτάει τα τρένα να περνούν» είναι κάτι που σε θλίβει και σε θυμώνει ταυτόχρονα.

ired 10 03

See also: 5 πράγματα που η Microsoft μπορεί να διδαχθεί από την Apple

7 Η ΝΟΚΙΑ ήταν … η Apple

ired 10 04b

Είναι σχεδόν αδύνατο να το υπερ-τονίσουμε ακόμη περισσότερο. Η ΝΟΚΙΑ ήταν η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα του χώρου των κινητών. Όλοι σχεδόν είχαν ΝΟΚΙΑ ή ήθελαν ένα ΝΟΚΙΑ. Τη μια εμφάνιζε το ένα μοντέλο με το καπάκι που άνοιγε συρταρωτά για να αποκαλύψει το πληκτρολόγιο. Την άλλη εμφάνιζε ένα μοντέλο που δίπλωνε. Την άλλη ένα που έψηνε και καφέ. Ό,τι άγγιζε αυτή η εταιρία γινόταν χρυσός. Η ΝΟΚΙΑ ήταν η Apple των κινητών.

Και μετά εμφανίστηκε το iPhone. Και ακόμη πιο μετά την αγόρασε η Microsoft. Η μία θλιβερή ιστορία μετά την άλλη.

8 Πληρώναμε λεφτά για να ξεκλειδώσουμε το τηλέφωνο από τον πάροχο

Τώρα που το σκέφτομαι, πληρώναμε λεφτά για τα πάντα. Δεδομένα σε κινητά – πέσε. Ringtones – πέσε. Ταπετσαρία – πέσε. Φωνητικό ταχυδρομείο – ξαναπέσε. Σε κάποιες περιπτώσεις πληρώναμε ακόμη και για τα SMS. Ο κόσμος πριν από το το WhatsApp και το Wi-Fi ήταν ακριβός, με το δικό του τρόπο.

9 Το Crazy Frog ήταν επαναστατικό

ired 10 04

Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος και το Crazy Frog ήταν ο μονόφθαλμος. Ήταν εκνευριστικά άθλιο και το χρησιμοποιούσαν για να διαφημίσουν ringtones που ήθελαν να αγοράσει ο κόσμος (θυμηθείτε το παραπάνω τμήμα 8, όλα με λεφτά).

Δείτε το παρακάτω βίντεο αλλά μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε.

10 Τα κινητά δεν έσπαγαν

ired 10 05

Έχετε δει τα τεστ που γίνονται στα σημερινά smartphone για θέματα αντοχής. Πόσο αντέχει η οθόνη, ειδικές επιστρώσεις και καλύμματα για να μη σπάσει, λυγίζει – δε λυγίζει και άλλα παρόμοια.

«Tω καιρώ εκείνω», αν έπεφτε το ΝΟΚΙΑ στο πάτωμα, έψαχνες … πατωματζή. Το πολύ πολύ, να άνοιγε το καπάκι του κινητού σου και να ξεχύνονταν μπαταρίες και άλλα «σωθικά», αλλά δεν πάθαινε τίποτε. Τα μάζευες, τα έβαζες στη θέση τους και όλα καλά. Όλοι τότε αναρωτιόνταν τι θα γινόταν σε μια μάχη μεταξύ του «ασταμάτητου» Chuck Norris και του «άφθαρτου» Nokia 2210.

Αχχχχ, άλλες εποχές γεμάτες ρομαντισμό.

See also: 9 πράγματα που μάθαμε για τον Steve Jobs από τη νέα του βιογραφία

from Elichord

RELATED PROJECTS