Κανείς από εμάς δεν έχει φανταστεί πως οι πλανόδιοι καλλιτέχνες που συναντάμε στο δρόμο με τις κιθάρες τους, θα μπορούσαν να διαθέτουν από ένα POS για να τους δίνουμε το κατιτίς τους. Αν λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς πληρώνουμε με τη χρήση του πλαστικού χρήματος, θα μπορούμε (σε λίγα χρόνια;) να πληρώνουμε τους μουσικούς στο δρόμο με την κάρτα μας. Τουλάχιστον στο Λονδίνο έχει ήδη ξεκινήσει να συμβαίνει μέσω ενός νέου πλάνου που βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, σε πραγματικές συνθήκες.
Το πρόγραμμα αυτό εγκαινιάστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο από τον δήμαρχο της πόλης Sadiq Khan, και είναι μία συνεργασία της Busk In London και της Σουηδικής iZettle, η οποία πρόσφατα αγοράστηκε από την PayPal για το ποσό των $2.2 δις. Μερικοί επιλεγμένοι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα ανέπαφα τερματικά στους δρόμους της πόλης τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Khan αναφέρει πως το σχέδιο θα τεθεί σε λειτουργία σε 32 γειτονιές του Λονδίνου.
Ο Charlote Campbell, ένας καλλιτέχνης του δρόμου με πλήρες ωράριο που πήρε μέρος στο δοκιμαστικό πρόγραμμα, ανέφερε στο BBC πως η νέα αυτή τεχνολογία έδωσε ώθηση στα έσοδα.
Διαβάστε επίσης: Mini guide: Πώς απενεργοποιούμε την αυτόματη διόρθωση στο Mac;
Τα τερματικά πρέπει να είναι συνδεδεμένα με κάποιο tablet ή smartphone και δέχονται πληρωμές για συγκεκριμένα ποσά – τιμές που έχει καθορίσει ο εκάστοτε καλλιτέχνης. Είναι συμβατά με κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, συσκευές τηλεφώνου και ορισμένα smartwatches. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πόσα τερματικά θα δοθούν στους καλλιτέχνες του Λονδίνου ή για το αν θα πρέπει να πληρώσουν για να τα αποκτήσουν.
Αν και οι ιδιώτες πολλές φορές έχουν το δικό τους σύστημα για τις ανέπαφες συναλλαγές (ειδικά στην Κίνα δεν είναι ασυνήθιστο να δεις κάποιον street performer να χρησιμοποιεί κάποιο QR Code για να ζητάει tips μέσω smartphone), είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πλάνο του οποίου ηγούνται οι τοπικές αρχές.
“Είμαι ενθουσιασμένος που η iZettle έχει επιλέξει το Λονδίνο για την εφαρμογή του ευφυέστατου σχεδίου της, με το οποίο οι καλλιτέχνες θα μπορούν να δέχονται δωρεές μέσω καρτών, όπως συμβαίνει και με τα μετρητά. Τώρα, όλο και περισσότεροι Λονδρέζοι θα είναι σε θέση να δείχνουν την υποστήριξή τους στους ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες του δρόμου”, ανέφερε ο Khan σε μία δήλωσή του στον τύπο.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι καλλιτέχνες του δρόμου θα μπορέσουν να υιοθετήσουν το νέο σύστημα των ανέπαφων πληρωμών. Τι θα γίνει όμως με τους άστεγους οι οποίοι ζουν μόνο με τα κέρματα; Αν αρχίσουν να εκλείπουν τα μετρητά εντελώς από τους δρόμους, τότε θα υπάρξει ένα ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα για μία μερίδα ανθρώπων.