Πριν πληρώσετε για μια εφαρμογή, ακολουθήστε τις οδηγίες μας για να σιγουρευτείτε ότι αξίζει τα λεφτά της.
Ως περήφανος κάτοχος ενός smartphone, θα έχετε μπει πολλές φορές στον πειρασμό να πληρώσετε για να αποκτήσετε μια εφαρμογή. Την ίδια στιγμή, στα ηλεκτρονικά «μαγαζιά», υπάρχουν διαθέσιμα χιλιάδες δωρεάν apps που προσφέρουν την ίδια ακριβώς υπηρεσία ή σχεδόν την ίδια. Μήπως προτιμώντας τη δωρεάν εφαρμογή, κλείνουμε την πόρτα σε μια καλύτερη που απαιτεί χρήματα για την απόκτησή της; Μήπως ακριβώς επειδή πρόκειται για apps επί πληρωμή, έχουν το κάτι παραπάνω που δεν μπορεί να μας χαριστεί; Και πώς μπορεί κανείς να κρίνει ποια εφαρμογή αξίζει να αγοράσεις και ποια όχι;
Οι συμβουλές μας είναι χρήσιμες για όλα τα καταστήματα εφαρμογών, ανεξαρτήτως της πλατφόρμας.
Για να προλάβετε την απογοήτευση και να μην κλαίτε τα …χρήματά σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, πριν αποφασίσετε να πληρώσετε για μια Application που φαίνεται ενδιαφέρουσα (αλλά είναι;):
1. Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι απογοητεύονται από μια εφαρμογή επειδή δεν κάνει αυτό που περίμεναν. Μελετήστε προσεκτικά την περιγραφή της εφαρμογής και δείτε αν καλύπτει τις προσδοκίες σας. Για παράδειγμα, θέλετε να κατεβάσετε μια Application που να υπολογίζει τις θερμίδες των γευμάτων που τρώτε. Η εφαρμογή δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα κι εσείς δεν ξέρετε καλά αγγλικά. Η εφαρμογή σας είναι άχρηστη.
Διαβάστε τις επιλογές του ired.gr για τις 100 καλύτερες εφαρμογές για iPhone/iPad
Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε ακριβώς τι είναι αυτό για το οποίο πληρώνετε. Μερικές εφαρμογές ζητούν ένα μικρό ποσό εξαρχής και στη συνέχεια σας χρεώνουν μια μηνιαία συνδρομή. Κάποιες άλλες σας επιτρέπουν να κατεβάσετε μια βασική έκδοση εντελώς δωρεάν αλλά ζητούν χρήματα κάθε φορά που ζητάτε πρόσβαση σε επιπλέον περιεχόμενο.
Όπως θα έχετε παρατηρήσει, οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν μια Lite version της επί πληρωμή εφαρμογής, ώστε να τη δοκιμάσετε και αν σας αρέσει να κάνετε upgrade πληρώνοντας. Μερικές φορές όμως, το μόνο που θα κερδίσετε δίνοντας χρήματα είναι να εξαφανιστούν τα ενοχλητικά banners που εμφανίζονται ενώ χρησιμοποιείτε το app. Αν μπορείτε να ανεχτείτε τις διαφημίσεις, μην προχωρήσετε σε αγορά γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Κάποιες άλλες όμως προσφέρουν offline πρόσβαση, που μπορεί να σας ενδιαφέρει.
2. Ελέγξτε το ιστορικό της εφαρμογής
Ενώ διαβάζετε την περιγραφή, ρίξτε μια ματιά και στο ιστορικό των εκδόσεων της εφαρμογής. Αν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει γίνει καμία ανανέωση, τότε υπάρχει η πιθανότητα η εφαρμογή να έχει εγκαταλειφθεί από τους δημιουργούς της. Επίσης, πατήστε στο site του κατασκευαστή. Αν το app φιγουράρει στην Home Page, τότε αυτό σημαίνει ότι δέχεται ακόμη υποστήριξη.
Υπάρχουν τουλάχιστον 6 δημιουργικοί τρόποι για να οργανώσετε τα apps στο iPhone
3. Διαβάστε τις κριτικές
Τόσο στο App Store, όσο και στο Google Play, μπορείτε να διαβάσετε κριτικές χρηστών που έχουν ήδη δοκιμάσει τις εφαρμογές που σας ενδιαφέρουν. Ο κάθε χρήστης μπορεί να γράψει τη γνώμη του και να βαθμολογήσει το app από το 1 έως το 5 (με το 5 να είναι το άριστα).
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις καινούριες εφαρμογές που έχουν ελάχιστες έως καθόλου αξιολογήσεις. Οι πρώτες κριτικές ίσως έχουν γραφτεί από «φίλους και γνωστούς» οπότε θα είναι θετικές. Περιμένετε μία με δύο εβδομάδες μέχρι να εμφανιστούν οι «πραγματικοί» χρήστες!
4. Ψάξτε για κριτικές στο internet
Στο blog του ired.gr παρουσιάζουμε καθημερινά πολλές και ενδιαφέρουσες Applications. Συνήθως επιλέγουμε δωρεάν εφαρμογές που αξίζουν ή επί πληρωμή apps που είναι δωρεάν για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που σας προτείνουμε και εξαιρετικά χρήσιμες εφαρμογές που απαιτούν χρήματα για να τις κατεβάσετε.
Επίσης, ψάξτε στο Google την εφαρμογή που σας ενδιαφέρει και αναζητήστε κριτικές και σε άλλα site. Όσο περισσότερα διαβάσετε σε forums και σελίδες, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχετε για το αν το app αξίζει τα λεφτά του.
5. Ρωτήστε τους φίλους σας στα social media
Αν έχετε ακόμη αμφιβολίες για την πραγματική αξία μιας εφαρμογής, μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη των φίλων σας στο Facebook or at Twitter. Μπορεί να εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα. Το Crowdsourcing δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Διαβάστε για το Homescreen, το app που σου προτείνει apps, από οθόνες άλλων χρηστών
6. Επιλέξτε με βάση τη συσκευή
Είναι αλήθεια ότι ορισμένες εφαρμογές που είναι επί πληρωμή στο App Store, διατίθενται δωρεάν στο Google Play. Οπότε αν έχετε και iPhone και Android συσκευή ή iPhone and Android Tablet ή Android συσκευή και iPad, επιλέξτε να κατεβάσετε την εφαρμογή από εκεί που παρέχεται δωρεάν. Επίσης, αν έχετε σκοπό να αλλάξετε κινητό στο άμεσο μέλλον και από iOS να περάσετε στον κόσμο των Android, να ξέρετε ότι η πληρωμένη εφαρμογή δεν θα είναι πια διαθέσιμη στην καινούρια σας συσκευή. Αν όμως αγοράσετε ένα καινούριο iPhone και συνεχίσετε με τους ίδιους κωδικούς στο App Store, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε ξανά για το ίδιο app. Απλά θα το κατεβάσετε και θα ισχύει η μοναδική πληρωμή που κάνατε πριν από καιρό.
Αγοράσατε μία εφαρμογή και δεν είστε ικανοποιημένος, εάν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες μπορείτε να ακυρώσετε την αγορά και να λάβετε αποζημίωση!
Δείτε πως Εδώ.
From mirelen.