Ήλθε η ώρα να δούμε αν η Microsoft έλεγε την αλήθεια.
Ήλθε λοιπόν και η Microsoft να γίνει μέλος της ομάδας κατασκευαστών υπολογιστών όπως η Apple (βρε πώς αλλάζουν οι καιροί) και μπήκε αμέσως στα «βαθιά» με ένα μηχάνημα μεγάλων επιδόσεων και αποδόσεων και σε μια κατηγορία τιμής που αντιστοιχεί σε ακριβά, ποιοτικά μηχανήματα όπως αυτά της Apple. Και μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο, έριξε το γάντι στην Apple όταν το παρουσίαζε λέγοντας ότι είναι ταχύτερο από ένα MacBook.
Το καυτό ερώτημα είναι: «Έχει άραγε δίκιο η Microsoft; Κατάφερε να κοντράρει επάξια τη μεγάλη αντίπαλο και ίσως και να νικήσει;» Εδώ λοιπόν, έχουμε για σας ένα συγκριτικό δύο εξαιρετικών μηχανημάτων και προσπαθούμε να απαντήσουμε στο αγωνιώδες ερώτημα πολλών.
See also: Παρουσίαση: Microsoft Surface Book
Επιδόσεις
Αν μιλάμε λοιπόν για επιδόσεις, τα δύο μηχανήματα είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα. Ίδιοι επεξεργαστές, ίσα ποσά μνήμης – σε εισαγωγικά μοντέλα ή σε μέγιστα. Μάλιστα ο Intel Core i5 είναι πια ένας στάνταρ επεξεργαστής για όσους θέλουν ένα τσιπ μέσων επιδόσεων. Υπό κανονικές συνθήκες, το χρησιμοποιούμενο από τέτοια μοντέλα είναι ένα διπύρηνο τσιπ των 2.7GHz. Και βέβαια, και τα δύο μηχανήματα μπορούν να αναβαθμιστούν στον κορυφαίο Intel Core i7 και σε 16 GB μνήμης RAM.
Από εκεί κι έπειτα, όμως, το Surface Book υπερέχει αισθητά στο υποσύστημα γραφικών, καθώς έχει μια ξεχωριστή Nvidia GPU, κάτι που το καθιστά και παιχνιδομηχάνημα, αλλά και πολύ ισχυρό σε δημιουργία και επεξεργασία πολυμέσων ή βίντεο (αν και εδώ, την κύρια διαφορά την κάνουν το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές και η Apple υπερέχει και στα δύο). Παρόλα αυτά, η «ταπεινή» Intel Iris graphics (που επίσης υπάρχει και στο Surface Book ως δεύτερη όταν αφαιρείται το πληκτρολόγιο), δε μπορεί να συγκριθεί με την Nvidia.
Από αποθηκευτικό χώρο, και τα δύο μηχανήματα έρχονται με SSD δίσκους, αλλά το MacBook Pro υπερέχει αισθητά με το διπλάσιο χώρο σε σχέση με το Surface Book. Και μάλιστα στα κορυφαία μοντέλα, το Surface Book είναι πολύ ακριβό για μόνο 512 GB που προσφέρει. Από την άλλη, με δεδομένη την ποιότητα των SSD που βάζει η Apple στα μηχανήματά της αλλά και την ταχύτητα του OS X εν σχέσει με τα Windows, η απόκριση του σκληρού δίσκου στο MacBook Pro είναι «αχτύπητη».
Νικητής: Ισοπαλία (εκτός και θέλετε καλό λάπτοπ για παιχνίδια ειδικά, οπότε, Surface).
See also: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 – Μάχη γιγάντων
Screen
Σε «ναυαρχίδες» λάπτοπ του είδους, οι «απλές» οθόνες HD 1080p, θεωρούνται πια ανέκδοτο. Και τα δύο μηχανήματα έχουν εκπληκτικές, εξαιρετικής απεικόνισης οθόνες με σχεδόν το ίδιο μέγεθος.
Οι διαφορές έρχονται στα χαρακτηριστικά όπως, η ανάλυση που του Surface Book υπερέχει αισθητά, αλλά και η πυκνότητα όπου και πάλι το Surface υπερέχει (γι’ αυτό άλλωστε και η υψηλότερη ανάλυση). Αυτά βέβαια στα χαρτιά, γιατί τέτοιες ιλιγγιώδεις αναλύσεις σε τόσο «μικρά» μεγέθη οθόνης, δεν παρουσιάζουν ουσιαστική, οπτική διαφορά.
Ένα επιπλέον όμως που έχει το Surface, είναι ότι είναι «υβριδικό» καθώς το πληκτρολόγιο αποσπάται και μετατρέπεται σε tablet μεγάλων διαστάσεων τύπου iPad Pro. Έτσι έχετε δύο σε ένα, κάτι που πραγματικά είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Και βέβαια, εδώ προστίθεται η πραγματικά πολύ καλή δυνατότητα αφής που έχει η οθόνη του Surface έναντι του MacBook Pro, που σαν «καθαρόαιμο» λάπτοπ δεν έχει κάτι τέτοιο. Συν το stylus που έχει το Surface – το επονομαζόμενο από τη Microsoft Surface Pen – δίνει ένα καθαρό πια προβάδισμα στο Surface Book.
Νικητής: Surface Book
Φορητότητα
Και τα δύο λάπτοπ έχουν την ίδια ονομαστική απόδοση σε μπαταρία, αλλά αν μιλάμε για τη χρήση της επιπλέον Nvidia GPU για παιχνίδια στο Surface Book, τότε, είναι σίγουρο ότι η μπαταρία του θα αδειάζει μέχρι να πεις «κύμινο». Σε κανονική χρήση όμως και χωρίς τη χρήση της, τα δύο μηχανήματα έρχονται σε ισοπαλία.
Όσον αφορά το μέγεθος και βάρος, τα δύο μηχανήματα είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα και οι οποιεσδήποτε απειροελάχιστες διαφορές τους, είναι ασήμαντες.
Νικητής: Ισοπαλία
Συγκριτικό: iPad Pro ή Google Pixel C;
Connectivity
Εδώ έχουμε διαφορές στα δύο μηχανήματα, αλλά δεν αφορούν τόσο το πιο είναι ανώτερο, όσο το πιο κάνει καλύτερα για σας. USB 3.0, Wi-Fi, and Bluetooth 4.0 είναι στάνταρ και στα δύο, όπως και σε όλα τα άλλα λάπτοπ της κατηγορίας αυτής στο εμπόριο.
Οι διαφορές έγκεινται στο ότι ενώ το Surface Book έχει Mini-DisplayPort για έξοδο βίντεο, το MacBook έχει πλήρους μεγέθους HDMI θύρα. Επίσης το MacBook έχει επιπλέον το ThunderBolt 2 που μπορεί – εκτός των άλλων – να στείλει και βίντεο σήμα σε μόνιτορ με DisplayPort.
Εκτός των άλλων, το MacBook έχει το νέο 3D Touch trackpad που αναγνωρίζει και τη δύναμη πίεσης πέρα από την κλασική αφή που ξέραμε ως τώρα, κάτι που του δίνει πολλούς πόντους παραπάνω.
Νικητής: MacBook Pro
Camera
The Surface Book, λόγω του προσανατολισμού του και ως tablet, έχει το κλασικό «στήσιμο» με τις δύο κάμερες – μία εμπρόσθια, μία οπίσθια – με ανάλυση 8 ΜΡ στην οπίσθια και 5 ΜΡ στην εμπρόσθια.
The MacBook, από την άλλη μεριά, ως πιο κλασικό λάπτοπ, έχει μόνο την κλασική – και κάπως ξεπερασμένη σε ανάλυση – εμπρόσθια των 720p. Εδώ που τα λέμε, δε συνηθίζεται να σηκώνει κανείς ένα λάπτοπ για να τραβήξει φωτογραφίες, άρα, και λογικά, δεν υπάρχει δεύτερη κάμερα, όπως σε όλα τα καθαρόαιμα λάπτοπ.
Ακόμη και με το Surface χωρίς πληκτρολόγιο, το να το σηκώνεις (μιλάμε για 13 ίντσες) για να τραβήξεις φωτογραφίες, θα είναι κάπως παράξενο για τους γύρω, αλλά, όπως και να έχει, η κάμερα υπάρχει.
Νικητής: Surface Book
See also: Παρουσίαση: Microsoft Surface Pro 4
Τιμές
Τα εισαγωγικά μοντέλα και των δύο αντιπάλων δεν έχουν πολύ μεγάλη διαφορά. Τα επιπλέον 200$ που ζητάει το Surface Book, σε σχέση με το MacBook Pro, ισοφαρίζονται εύκολα από το γεγονός ότι είναι επιπλέον tablet και έχει και το stylus. Στις υψηλές κατηγορίες τιμής, και πάλι δεν υπάρχουν διαφορές, καθώς και τα δύο λάπτοπ θα σας ζητήσουν 2.700$ περίπου με επιπλέον στο MacBook το διπλάσιο χώρο στο δίσκο και το 3D Touch trackpad, σε σχέση με το stylus, την ανώτερη οθόνη και τη δυνατότητα tablet του Surface. Και μην ξεχνάμε την επιπλέον ενσωματωμένη στο πληκτρολόγιο του Surface, Nvidia κάρτα γραφικών. Από την άλλη, το MacBook έχει καλύτερες δυνατότητες συνδεσιμότητας.
Βέβαια, κάποια χαρακτηριστικά είναι κοινά σε όλες τις κατηγορίες τιμής, οπότε ουσιαστικά δε μπορούμε να μιλάμε για κάποιες διαφορές στο θέμα του εξοπλισμού ή της ποιότητας, όσο στο θέμα του γούστου, των αναγκών και απαιτήσεων του εκάστοτε χρήστη-αγοραστή.
Νικητής: Ισοπαλία
Τελικά συμπεράσματα
Όταν συγκρίνεις το κορυφαίο μοντέλο μιας MERCEDES με αυτό μιας BMW, δεν θα βρεις ουσιαστικά νικητή. Έχεις δυο κορυφαία μοντέλα, υψηλής ποιότητας, επιδόσεων και δυνατοτήτων. Απλά απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, με διαφορετικά γούστα και απαιτήσεις.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο αντιπάλους στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών. Τα δύο μηχανήματα είναι εξίσου ποιοτικά σε όλους τους τομείς, και αυτό που θα κάνει κάποιον να προτιμήσει το ένα έναντι του άλλου, έχει να κάνει με τις ανάγκες και τα γούστα.
Αν θέλεις μηχάνημα δύο σε ένα, λάπτοπ και tablet, με οθόνη αφής και stylus και διπλές κάμερες όπως ένα tablet, αλλά και με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιείς με το πληκτρολόγιο και το trackpad σαν κανονικό λάπτοπ πάνω στα πόδια σου, τότε το Surface είναι για σένα. Επιπλέον, έχεις τη δυνατότητα για παιχνίδια λόγω της επιπλέον κορυφαίας κάρτας γραφικών και το περιβάλλον των Windows, που, ως γνωστόν, είναι νούμερο ένα στον τομέα των παιχνιδιών από κάθε άποψη.
Από την άλλη, αν θες ένα εξαιρετικά ποιοτικό και «με τη βούλα» λάπτοπ και όλα αυτά τα «ταμπλετικά» δε σε πολύ-απασχολούν, αλλά θέλεις να κάνεις αξιόπιστα τη δουλειά σου, κι αν αυτή η δουλειά τυχαίνει – ακόμη περισσότερο – να έχει να κάνει με επεξεργασία γραφικών, πολυμέσων, βίντεο κλπ, πας Apple MacBook Pro «δαγκωτό». Ας μην κοροϊδευόμαστε, το OS X είχε, έχει – κι απ’ ό,τι φαίνεται – θα έχει πάντα τα πρωτεία σε αυτούς τους τομείς. Και σε ταχύτητα και σε καλύτερη εκμετάλλευση του hardware και σε εφαρμογές που απλά στα Windows δεν υπάρχουν.
Το σπουδαίο της ιστορίας είναι ότι η Microsoft μπήκε στον τομέα του hardware που μέχρι τώρα απέφευγε – με λιγοστές εξαιρέσεις – και μας εξέπληξε ευχάριστα.
Νικητής: Ο τελικός χρήστης
from Elichord