iPhone και εγγύηση συσκευής στην Ελλάδα. Τι ισχύει τελικά;

f2448a49915ed6c5317bad2adcb33578 0cb
blog banner ired inner pages

Πότε καλύπτεται η διετής εγγύηση; Είναι “ασφαλής” μια αγορά από τα “σκρουτζομάγαζα”; Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας!

Το ζήτημα της παροχής εγγύησης στην Ελλάδα για αγορές προϊόντων της Apple, είναι για πολλούς χρήστες αρκετά “μπερδεμένο”. Ακόμα περισσότερο για περιπτώσεις αγοράς από την ανεξάρτητη αγορά, κυρίως δε, για συσκευές που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως “Ευρωπαϊκές”.

Θα προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε το status που επικρατεί στην Ελληνική αγορά, με σκοπό να είστε πλήρως ενήμεροι για τα δικαιώματά σας, ανεξάρτητα από το τι ο επίσημος service provider αναφέρει.

Το παρόν κείμενο “χωρίζεται” σε δύο μέρη:

  1. Μιλήσαμε με την τεχνική υποστήριξη της iSquare, του επίσημου αντιπροσώπου αλλά και service provider στη χώρα μας και θα αναφέρουμε την επίσημη θέση της εταιρείας. Αν η συσκευή σας καλύπτεται με βάση τις επίσημες θέσεις της εταιρείας, δεν θα έχετε καμία καθυστέρηση και θα εξυπηρετηθείτε άμεσα.
  2. Θα καλύψουμε συνοπτικά, το τι καλύπτει η νομοθεσία στη χώρα μας. Αν δεν καλύπτεστε με βάση τις επίσημες θέσεις της iSquare, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά, προκειμένου να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες.

Σημειώσεις:

  • Σύμφωνα με τον νόμο, η εγγύηση (και το δεύτερο έτος) παρέχεται από το κατάστημα αγοράς. Ασφαλώς και ο πωλητής θα στείλει τη συσκευή σας στον επίσημο service provider για επισκευή και έτσι θα χάσετε χρόνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα να το αρνηθεί, σε περίπτωση που εσείς επιλέξετε αυτόν τον “δρόμο”.
  • Αν ο έμπορος αρνηθεί την παραλαβή της συσκευής για την κάλυψη της διετούς εγγύησης, μπορείτε να τον καταγγείλετε μέσω της ειδικής φόρμας του Συνηγόρου του Καταναλωτή.
  • Οι πληροφορίες ως προς το τι ισχύει με βάση τη νομοθεσία, προήλθαν από την πολύτιμη βοήθεια του Κου Νίκου Στρατογιαννάκου aka nsxbass, ενός από τους πρώτους των όσων «κυνήγησαν» (σε συνεργασία με δικηγόρους και με πλήθος χρηστών) το άλλοτε ουτοπικό όνειρο της διετούς εγγύησης.

Οι απαντήσεις από τον επίσημο service provider (iSquare)

  • Όλες οι συσκευές, ανεξάρτητα από το που έχουν αγοραστεί, καλύπτονται με ένα χρόνο εγγύηση, ακόμα και αν δεν υπάρχει διαθέσιμη απόδειξη αγοράς.
  • Για την κάλυψη του δεύτερου χρόνου της εγγύησης, θα πρέπει να καλύπτονται οι εξής τρεις προϋποθέσεις:
  1. Η συσκευή να έχει αγοραστεί από Ελληνικό κατάστημα
  2. Να είναι Ευρωπαϊκή (EU – δεν εξαιρείται το Ηνωμένο Βασίλειο)
  3. Να έχει εκδοθεί ονομαστική απόδειξη λιανικής και να υπάρχει σε αυτή αναφορά του ΙΜΕΙ

Notes: Αν έχετε αγοράσει τη συσκευή σας μεταχειρισμένη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν η απόδειξη που θα προσκομίσετε δεν είναι στο όνομά σας

Σε ερώτησή μας σχετικά με την απαίτηση έκδοσης απόδειξης λιανικής και μη κάλυψης σε περίπτωση αγοράς της συσκευής με τιμολόγιο, η απάντηση που πήραμε είναι πως γίνεται “κατ’ απαίτηση της Apple”.

Σύνοψη των “επίσημων” θέσεων: μπορείτε να αγοράσετε τη συσκευή σας από την ανεξάρτητη αγορά, από καταστήματα που εκδίδουν παραστατικά στη χώρα μας, με ονομαστική απόδειξη λιανικής και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με τη διετή εγγύηση, αρκεί αυτή να είναι “Ευρωπαϊκή” (EU).

Τί όμως ισχύει τελικά; Υπάρχουν διαφορές των “επίσημων” θέσεων ως προς τη νομοθεσία;

Βεβαίως. Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη νομοθεσία, εφόσον η συσκευή σας έχει αγοραστεί με απόδειξη λιανικής από ελληνικό κατάστημα, δικαιούστε διετή κάλυψη, ακόμα και αν είναι μοντέλο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU). Μπορείτε κανονικά να προμηθευτείτε τις US (π.χ.) συσκευές σας.

Προσοχή όμως, η τιμολόγηση θα πρέπει να γίνεται στη χώρα μας. Για παράδειγμα, συσκευές αγορασμένες από ιστοσελίδες όπως η deals365 που τιμολογούν από Αμερική, δεν καλύπτονται κατά τον δεύτερο χρόνο.

Επίσης, ανεξάρτητα από το αν η μη κάλυψη αγορών με τιμολόγιο (πάντα αναφερόμαστε στο δεύτερο έτος) είναι “απόφαση” της Apple, η τακτική αυτή δεν παύει να είναι παράνομη. Η νομοθεσία δεν κάνει απολύτως καμία διάκριση μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου Έλληνες καταναλωτές δικαιώθηκαν για το δεύτερο έτος κάλυψης της συσκευής τους, ενώ είχαν προβεί σε αγορά με τιμολόγιο. Σε περίπτωση που σας αρνηθούν τον δεύτερο χρόνο της εγγύησης λόγω αγοράς της με τιμολόγιο, μπορείτε να κάνετε επώνυμη αναφορά στον Συνήγορο του Καταναλωτή και το πιθανότερο είναι πως θα δικαιωθείτε.

greek policy 01

Σύνοψη της “πραγματικότητας”: Αγοράστε με απόδειξη λιανικής ή τιμολόγιο από ελληνικό κατάστημα και θα έχετε διετή εγγύηση.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι κάνω αν “εισπράξω” αρνητική απάντηση;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναφέρουμε πως διαφορετική αντιμετώπιση έχει από τις εταιρίες ο ενημερωμένος πολίτης, από τον πολίτη που δεν διεκδικεί (όμορφα και πολιτισμένα) τα δικαιώματά του.

Αν ο έμπορος ή ο επίσημος αντιπρόσωπος αρνηθεί να σας καλύψει για τον δεύτερο χρόνο της εγγύησης, θα πρέπει να του αναφέρετε (ευγενικά) πως γνωρίζετε τη νομοθεσία (και όχι την Ευρωπαϊκή οδηγία) και πως “σας αναγκάζουν να απευθυνθείτε” στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Αν ο έμπορος επιμείνει, καλέστε στον Συνήγορο του Καταναλωτή και αναφέρετε το περιστατικό ή κάντε επώνυμη καταγγελία. Σύμφωνα με τα αντίστοιχα περιστατικά έως και σήμερα, θα καταφέρετε να βρείτε το δίκιο σας.

Notes: σε κάθε περίπτωση αρνητικής απάντησης για κάλυψη της διετούς εγγύησης ζητήστε αυτή να σας δοθεί και εγγράφως. Πιστέψτε μας, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι απαντήσεις είναι διαφορετικές, όταν είναι γραπτές.

Στοιχεία Επικοινωνίας ΣτΚ:

Τηλ.: 210 6460862, 210 6460814, 210 6460612, 210 6460734, 210 6460458

Κεντρική Γραμματεία Συνηγόρου του Καταναλωτή

grammateia@synigoroskatanaloti.gr

Γραμματεία Αναπληρωτή Συνηγόρου του Καταναλωτή

grama@synigoroskatanaloti.gr

Γραμματεία Βοηθού Συνηγόρου του Καταναλωτή

gramb@synigoroskatanaloti.gr

Επίλογος

Προσπαθήσαμε να καλύψουμε το σύνολο των περιπτώσεων σχετικά με την κάλυψη της εγγύησης των συσκευών Apple στη χώρα μας. Αρκετοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν καν για το δεύτερο έτος της εγγύησης.

Όπως θα διαβάσατε, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που δεν θα σας “αρνηθούν” τη διετή κάλυψη και είναι στο χέρι σας το πώς θα χειριστείτε τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όταν προκύψει δηλαδή μία “δύσκολη” κατάσταση, όπου ο έμπορος ή η αντιπροσωπεία, αρνηθούν να σας καλύψουν.

Θα πρέπει να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, ευγενικά, πολιτισμένα και να ενημερώνουμε (όχι ως απειλή, αλλά ως χρήση των δικαιωμάτων μας) τον έμπορο ή την αντιπροσωπεία πως είμαστε διατεθειμένοι να τα διεκδικήσουμε.

by Kostthem

RELATED PROJECTS