Είναι κατάλληλα για καθημερινή και οικιακή χρήση το θερμόμετρο υπερύθρων;
Προσπαθώντας να επιστρέψω αρκετά (ok, πάρα πολλά) χρόνια πίσω για να θυμηθώ το τι τράβαγα όταν ήμουν άρρωστος και οι γονείς μου κάθε τρεις και λίγο ήθελαν να “μου βάλουν” θερμόμετρο, δεν μπορώ παρά να νιώθω χαρούμενος από τα βήματα που έχει κάνει η τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα.
Με αφορμή μία ακόμα παραγγελία ενός φίλου από το ebay, αποφάσισα να αναζητήσω πληροφορίες σχετικά με το θερμόμετρο υπερύθρων. Βλέπετε, ήμουν πολύ επιφυλακτικός ως προς την ακρίβεια των μετρήσεων από μη “παραδοσιακά” όργανα μέτρησης.
Ανάλογα με τη χρήση τους, μπορείτε να τα βρείτε στην αγορά και με διαφορετικές ονομασίες, όπως “θερμόμετρο μετώπου”, “θερμόμετρο laser”, “μη επαφής” κοκ.
Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία αυτή είχε κάνει τεράστια άλματα από καιρό, απλά εγώ δεν το είχα αντιληφθεί. Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά.
Πώς λειτουργεί;
Το θερμόμετρο υπερύθρων στην πραγματικότητα δεν εκμεταλλεύεται κάποια καινούργια τεχνολογία. Όμως, με το πέρασμα των ετών, η ακρίβεια των μετρήσεών του και η ευκολία της χρήσης του έχουν βελτιωθεί σημαντικά και μπορεί πλέον με ευκολία να χαρακτηριστεί ως ένα mainstream προϊόν.
Όλα τα “αντικείμενα”, είτε αυτά είναι αέρια, είτε υγρά, είτε στερεά, εκπέμπουν θερμική ακτινοβολία. Από την ένταση αυτής της ενέργειας που εκπέμπεται, μπορούμε με ασφάλεια να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του “αντικειμένου”.
Είναι οι μετρήσεις αξιόπιστες;
Διάφοροι εξωγενείς παράγοντες όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξιοπιστία των μετρήσεων αυτών. Ένα σύγχρονο θερμόμετρο υπερύθρων χρησιμοποιείται σε απόσταση το πολύ πέντε εκατοστών από το “αντικείμενο” και με αυτόν τον τρόπο η ακρίβειά του κυμαίνεται σε κορυφαία επίπεδα, συνήθως +/- 0,1 ή 0,2 βαθμών Κελσίου.
Φυσικά, το “ό,τι πληρώσεις παίρνεις” ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση. Πριν προβείτε σε κάποια αγορά, διαβάστε με προσοχή τα χαρακτηριστικά της – προς αγορά – συσκευής και κυρίως την πιθανή του απόκλιση ως προς τις μετρήσεις του. Μην αγοράσετε θερμόμετρο υπερύθρων με μεγαλύτερη απόκλιση από τους 0,2 βαθμούς Κελσίου, εκτός και αν το προορίζετε για μετρήσεις πολύ μεγάλων (ή πολύ μικρών) θερμοκρασιών.
Πως λειτουργεί;
Ανάλογα με τον τύπο της συσκευής, καλούμαστε να “σημαδέψουμε” το “αντικείμενο” της μέτρησής μας από πολύ κοντινή απόσταση, που συνήθως δεν υπερβαίνει τα πέντε εκατοστά. Στο ανθρώπινο σώμα, συνήθως σημαδεύουμε στο μέτωπο.
Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, συνήθως σε λιγότερα από δύο (!), θα έχουμε διαθέσιμη την πληροφορία στην LCD (συνήθως) οθόνη του θερμόμετρου.
Χρήσεις και πλεονεκτήματα
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι συσκευών. Το πιο δημοφιλές αυτή τη στιγμή είναι το “θερμόμετρο υπερύθρων μωρού”. Ασφαλώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ενήλικες. Διατίθεται σε πραγματικά προσιτές τιμές και μας εξασφαλίζει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
- Μηδενική πιθανότητα μόλυνσης. Επειδή η συσκευή δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα του ανθρώπου, οι πιθανότητες μεταφοράς μικροβίων, απλά εκμηδενίζονται. Για τους ενήλικες είναι ένα “απλό πλεονέκτημα”, αλλά οι μαμάδες πιστεύω πως θα το εκτιμήσουν ιδιαιτέρως.
- Επειδή η μέτρηση δεν απαιτεί επαφή, οι μητέρες δεν χρειάζεται να ξυπνούν τα μωρά τους για να ελέγξουν τη θερμοκρασία τους. Μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία του μωρού σας όσες φορές θέλετε, χωρίς να το ξυπνήσετε.
- Επίσης, επειδή ένα με δύο δευτερόλεπτα είναι αρκετά, επιτυγχάνεται και μία μικρή εξοικονόμηση χρόνου.
- Δεν χρειάζεται η “συνεργασία” του “ασθενούς”.
Άλλος ένας δημοφιλής τύπος είναι το θερμόμετρο υπερύθρων για πολύ μικρές ή μεγάλες θερμοκρασίες. Διατίθεται συνήθως για μετρήσεις θερμοκρασιών από τους -50 έως και 900 βαθμούς Κελσίου! Οι χρήσεις του είναι απεριόριστες. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για μετρήσεις θερμοκρασίας σε:
- Νερό που έχουμε στην κατσαρόλα
- Νερό ψυγείου αυτοκινήτου
- Θερμοκρασία κινητήρα αυτοκινήτου
- Ηλεκτρικές συνδέσεις
- Θερμοκρασία λαδιού αυτοκινήτου
Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι άπειρα. Φτάνει μόνο το θερμόμετρο υπερύθρων που έχουμε επιλέξει να έχει εξαιρετική ακρίβεια μετρήσεων και το εύρος των θερμοκρασιών του να είναι κατάλληλο για τη χρήση που το προορίζουμε.
Εύρος τιμών
Κι όμως, οι τιμές τους δεν είναι καθόλου απαγορευτικές! Ξεκινούν από τα 17-18€ και φτάνουν στα 150€. Ασφαλώς, πολύ εξειδικευμένες και “επαγγελματικές” συσκευές, μπορεί να κοστίζουν και πολύ περισσότερο.
Συνήθως λειτουργούν με απλές μπαταρίες και σας προτείνουμε (όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση) να χρησιμοποιείτε επαναφορτιζόμενες. Έτσι, και μειώνετε το κόστος και δεν επιβαρύνετε περαιτέρω το περιβάλλον.
Θερμόμετρο υπερύθρων και smartphones
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναζητήσουμε συσκευές που μετατρέπουν τα έξυπνα τηλέφωνά μας σε θερμόμετρα υπερύθρων, παρέχοντας παράλληλα όλες τις χρήσιμες πληροφορίες στην οθόνη της συσκευής μας. Υπάρχουν πολλές λύσεις, όπως το “Medisana ThermoDock”, το οποίο προτείνεται κυρίως σε κατόχους iPhone προ του iPhone 5, επειδή χρησιμοποιεί για τη σύνδεσή του με το iPhone, τον παλαιού τύπου κοννέκτορα της Apple.
Επίσης, ξεχωρίσαμε το “RYOBI™ PHONE WORKS” για iOS, αλλά και το Kalt (πρόκειται για ένα kickstarter project για iOS και Android).
Τελικά;
Τελικά… αξίζει! Η τεχνολογία είναι αρκετά “ώριμη” και μας παρέχει τη δυνατότητα αξιόπιστων μετρήσεων σε προσιτές τιμές.
Θεωρώ πως στα χρόνια που έρχονται, το θερμόμετρο υπερύθρων θα αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλές, κυρίως στις μαμάδες και στους “γκατζετάκιδες”. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να μην ταλαιπωρεί ή να μην ξυπνά το μωρό του για να “του πάρει” την θερμοκρασία;
by Kostthem