Οι διπλές κάμερες έχουν αρχίσει να φιλοξενούνται σε όσο το δυνατό περισσότερα smartphones. Το περασμένο φθινόπωρο η Apple κυκλοφόρησε τη συσκευή iPhone 7 Plus, η οποία δεν είχε μόνο έναν, αλλά σύστημα διπλών φακών κάμερας. Διπλές κάμερες έχουμε δει επίσης σε συσκευές των εταιρειών LG, Huawei, η Asus και η ZTE. Η εξέλιξη αυτή μας κάνει να αναρωτηθούμε: Θα σταματήσουμε εδώ, ή θα δούμε περισσότερες ενσωματωμένες κάμερες στο μέλλον;
Διαβάστε επίσης: iPhone – Επιλέξετε το ιδανικό πακέτο αποθήκευσης iCloud για εσάς προσωπικά
Just the 2 of us
Μας φάνηκε πραγματικά παράξενο την πρώτη φορά που διαβάσαμε για σύστημα διπλών φακών κάμερας. Αρχικά σκεφθήκαμε πως πρόκειται για μέθοδο marketing, όπως των ξυριστικών μηχανών με πολλαπλές λεπίδες. Να θυμίσουμε πως η αρχή έγινε με τις διπλές λεπίδες, στη συνέχεια τριπλές και τώρα έχουμε φθάσει σε τετραπλές. Η εταιρεία Dorco ωστόσο διαθέτει στη γκάμα της ξυριστική μηχανή υπό τον τίτλο Pace 6 Plus η οποία διαθέτει… ναι, 6 λεπίδες.
Ωστόσο οι διπλές κάμερες σε ένα smartphone επιλύουν πραγματικά ένα σημαντικό πρόβλημα χώρου. Οι καλύτερες φωτογραφίες προέρχονται από μεγαλύτερες κάμερες, όμως καθώς οι νέες συσκευές γίνονται όλο και πιο λεπτές, ο διαθέσιμος χώρος είναι απαγορευτικός για προοπτική μεγαλύτερης. Ο συνδυασμός δύο μικρών καμερών, σε συνάρτηση με μία έξυπνη επεξεργασία, επιτρέπει τη λήψη μίας καλύτερης ποιοτικά φωτογραφίας, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης μεγαλύτερης διάστασης φακού.
Όλες οι διπλές κάμερες δεν είναι ίδιες
Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές – όπως προείπαμε – χρησιμοποιούν συστήματα φακών διπλής κάμερας, αλλά με διαφορετικές μεθόδους. Αρχικά αποσκοπούσαν στη λήψη 3D video – θυμάστε πότε; Στη συνέχεια η HTC με το One M8, το κυκλοφόρησε με διπλή κάμερα, η οποία επέτρεπε τον επανασχηματισμό μίας λήψης αφού όμως είχε ληφθεί η φωτογραφία.
Η συσκευή iPhone 7 Plus, χρησιμοποιεί ένα σύστημα διπλών φακών κάμερας, το οποίο επιτρέπει το οπτικό ζουμ, χωρίς την απώλεια ποιότητας της φωτογραφίας. Το iPhone 7 Plus, μπορεί επίσης να κάνει λήψη φωτογραφίας με ψηφιακό Bokeh (θόλωση φόντου), κάνοντας χρήση της λειτουργίας Πορτρέτου.
Το LG G6 φιλοξενεί επίσης διπλές κάμερες για οπτικό ζουμ, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο (μία λήψη από τυπική γωνία και μία ευρεία λήψη). Το iPhone 7 Plus, χρησιμοποιεί μία τυπική γωνία λήψης και μία λήψη με τηλεφακό, για να συνθέσει τη φωτογραφία.
Η Huawei χρησιμοποιεί διπλές κάμερες με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα την έκδοση της συσκευής. Για παράδειγμα στο 6X – μια low-cost συσκευή – έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την εστίαση μετά τη λήψη μιας φωτογραφίας. Επιπλέον διαθέτει και λειτουργία θόλωσης παρασκηνίου, παρόμοια με τη λειτουργία Πορτρέτου της συσκευής iPhone 7 Plus.
Στην έκδοση P10 της ίδιας εταιρείας, θα συναντήσετε έναν συνδυασμό μιας ασπρόμαυρης κάμερας η οποία συλλαμβάνει τις λεπτομέρειες ενώ μία έγχρωμη συγκεντρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα χρώματα. Το P10 συνδυάζει τις δύο απεικονίσεις όπως ένα βιβλίο ζωγραφικής, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας και ζωντανών χρωμάτων.
Τι γίνεται όμως με εταιρείες όπως τη Samsung αλλά και τη Google; Προς το παρόν καμία από τις δύο εταιρείες δεν διαθέτει συσκευή smartphone με διπλές κάμερες. Πραγματικά για τη Samsung είναι περίεργο αν και φήμες αναφέρουν πως η επόμενη έκδοση Galaxy Note 8, θα φέρει διπλές κάμερες.
Η τρίτη κάμερα είναι πλεονασμός ή καινοτομία;
Οι εταιρείες θα σταματήσουν στις 2 κάμερες; Θα μπορούσε να υπάρξει ένα επερχόμενο Galaxy S9 με τρεις κάμερες ή ένα iPhone 11 με σύστημα τετραπλής κάμερας; Μία ή δύο κάμερες προσφέρουν βελτιωμένη ποιότητα εικόνας και ικανά χαρακτηριστικά όπως εστίαση, μετά τη λήψη. Τι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει ένα σύστημα τετραπλής κάμερας;
Για παράδειγμα η συσκευή iPhone 7 Plus, είναι εξοπλισμένη με δύο κύριες κάμερες: Η μία με φακό 28mm και η άλλη με φακό 56mm. Εάν υπήρχε σύστημα 4 φακών, τότε θα έπρεπε να είναι με 24mm, 28mm, 56mm και 70mm φακούς. Αυτό σημαίνει πως θα είχαμε μία συσκευή ικανή για λήψεις από 24 – 70 mm, ανάλογες με ευέλικτους επαγγελματικούς φακούς που κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο. Θα μπορούσατε να κάνετε μεγέθυνση μεγαλύτερη της συσκευής iPhone 7 Plus για κοντινές λήψεις πορτρέτων φίλων και μελών της οικογένειάς σας ή να προκαλέσετε σμίκρυνση παρόμοια με τη συσκευή LG G6, για ευρυγώνιες λήψεις, σε ιδιαίτερα στενούς χώρους. Εννοείται χωρίς την απώλεια ποιότητας.
Μία εφαρμογή των επιπλέον καμερών, θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή της επαυξημένης πραγματικότητας, στις συσκευές smartphone. To Lenovo Phab 2 χρησιμοποιεί σύστημα τριών φακών οπίσθιας κάμερας (η μία είναι υπέρυθρων), προκειμένου να τρέξει το λογισμικό Tango της Google.
Και εγένετο “Light” (φως)
Η ιδέα για την προσθήκη περισσότερων καμερών στις συσκευές smartphones από τους κατασκευαστές, δεν είναι τόσο μακριά. Η εταιρεία Light ετοιμάζει μία συσκευή μεγέθους κινητού τηλεφώνου με τίτλο L16, η οποία διαθέτει 16 κάμερες των 13 MP. Το L16 δεν είναι τηλέφωνο, παρόλο που τρέχει λειτουργικό Android. Oι 16 κάμερες αποτελούνται από 5 φακούς 28mm, πέντε φακούς 70 mm κι 6 φακούς 150 mm. Για οποιαδήποτε συνηθισμένη λήψη, συλλαμβάνει 10 απεικονίσεις ταυτόχρονα. Οι λήψεις είναι σε στρώσεις και σε συνάρτηση με το λογισμικό έχετε στη διάθεσή σας μία εικόνα υψηλής ανάλυσης και χαμηλού θορύβου, έως και 52 MP.
Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να ισχυριστούμε πως θα δούμε smartphone με 16 κάμερες σύντομα. Το L16 δείχνει πως είναι δυνατή μια υλοποίηση χρήσης πολλαπλών φωτογραφικών μηχανών, για λήψη εικόνων υψηλής ποιότητας.
Αντίο dSLRs
Οι διπλές κάμερες στις συσκευές smartphone ήρθαν για να μείνουν. Με την πάροδο του χρόνου οι δύο κάμερες ίσως μετατραπούν σε τρεις, τέσσερις, πέντε και ούτω καθ’ εξής.
Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη επεξεργαστών οι οποίοι θα είναι ικανοί να τροφοδοτήσουν την επεξεργασία εικόνας και λογισμικό για να το οποίο θα κάνει τη διαδικασία αυτή στιγμιαία και μη αντιληπτή από τους χρήστες. Οι φωτογραφίες θα είναι εφάμιλλες με αυτές που συλλαμβάνονται με μία φωτογραφική μηχανή DSLR κι όπως ακριβώς οι απλές φωτογραφικές μηχανές point-and-shoot, παραχώρησαν τη θέση τους στις συσκευές smartphone. Ένα smartphone με πολλαπλές κάμερες, ίσως μία μέρα φέρει το τέλος και για τις φωτογραφικές μηχανές dSLR’S.
from DINFUN