Επίθεση από hackers δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες η δημοφιλής online πλατφόρμα ερωταπαντήσεων, Quora, με συνέπεια να επηρεαστούν περί τους 100 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε η ίδια η Quora, τονίζοντας πως στα δεδομένα των χρηστών που μπορεί να έχουν υποκλαπεί, περιλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις email και κρυπτογραφημένα passwords, αλλά και ιδιωτικές ενέργειες, όπως απαντήσεις σε ερωτήματα, downvotes και απευθείας μηνύματα σε άλλους χρήστες.
Διαβάστε επίσης: Προσοχή στις εφαρμογές που ζητούν χρήση Touch ή Face ID
Επιπλέον, το hacking “χτύπησε” και τα δημοσιευμένα ερωτήματα, τις απαντήσεις και τα σχετικά σχόλια, καθώς και πληροφορίες που ενσωματώθηκαν στο σύστημά της από linked networks, όπως contacts, δημογραφικά στοιχεία και στοιχεία εισόδου. Αν τυγχάνει να έχετε κάποια στιγμή εισάγει κάποιες πληροφορίες στην Quora ανώνυμα, τότε το hacking δεν σας έχει επηρεάσει κι αυτό επειδή το σύστημα της πλατφόρμας δεν διατηρεί στοιχεία από ανώνυμους χρήστες.
Σύμφωνα με την ίδια την Quora, η παραβίαση στο σύστημά της καταγράφηκε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα passwords που παραβιάστηκαν, ήταν κρυπτογραφημένα.
Στο μεταξύ, οι έρευνες που γίνονται για την προέλευση της εισβολής, εκπορεύονται από το εσωτερικό της πλατφόρμας, ενώ έχουν ενημερωθεί και third party εταιρείες, μαζί με τις σχετικές νομικές Αρχές. Επιπρόσθετα, η Quora έχει ενημερώσει με σχετικά emails τους χρήστες να προχωρήσουν σε reset των υφιστάμενων passwords και στον ορισμό νέων, ενώ προσθέτει πως “έχει αναγνωρίσει την πηγή του προβλήματος και προχωράει στις απαραίτητες ενέργειες για να διευθετήσει το ζήτημα”. Αν τυγχάνει να είστε χρήστης που συμμετέχει στα “κοινά” της Quora και δεν έχετε λάβει ακόμα κάποιο ενημερωτικό email για την αλλαγή του password σας, τότε το πιθανότερο είναι πως ο λογαριασμός σας έχει παραμείνει απαραβίαστος.
Διαβάστε επίσης: Τέλος στην ανάρτηση κάθε είδους ακατάλληλου περιεχομένου βάζει το Tumblr
Η είδηση με την παραβίαση της Quora, προέκυψε λίγες ημέρες μετά από ένα άλλο παρόμοιο θέμα, αυτό του hacking της database κρατήσεων επισκεπτών στην αλυσίδα ξενοδοχείων Starwood, η οποία ανήκει στη Marriott International. Η συγκεκριμένη παραβίαση έγινε σε μια βάση δεδομένων που διατηρεί αρχεία 500 εκατομμυρίων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.