Ήταν 9 Νοεμβρίου του 1994, όταν ο Gil Amelio, ένας επιχειρηματίας που είχε φήμη σαν ένας ταλαντούχος αρτίστας στην αναμόρφωση των projects που αναλάμβανε, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Apple.
Προερχόμενος από σπουδαία δουλειά στην αναβίωση των αμερικανικών εταιρειών National Semiconductor και Rockwell International, η πρόσληψη του Amelio από την Apple σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις της εταιρείας. Αρκετοί ακόλουθοι της τεχνολογικής οντότητας πίστεψαν πως η άφιξή του, θα σήμανε το τέλος των σκοτεινών ημερών της επιχείρησης. Δυστυχώς, όμως, τα tricks του Amelio δεν βρήκαν εφαρμογή στο Κουπερτίνο.
Διαβάστε επίσης: Το επόμενο iPhone θα λειτουργεί καλύτερα στη βροχή
Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε έλλειψη καινοτομίας στα ενδότερα της Apple, στη διάρκεια των “άσχημων παλιών ημερών” των αρχών της δεκαετίας του ’90. Ωστόσο, η εταιρεία χρειαζόταν απεγνωσμένα δόσεις καλής ηγεσίας, καθώς δεν της έλειπε μονάχα η ικανότητα να δημιουργήσει, απλά, νέα φανταστικά προϊόντα, αλλά και η τεχνογνωσία να επιλέξει τα σωστά – κατάλληλα νέα προϊόντα για να δημιουργήσει.
Gil Amelio: Ήταν τελικά αρτίστας στην αναβίωση επιχειρήσεων;
Αυτό ήταν το πεδίο στο οποίο ο Amelio είχε διαπρέψει. Σαν Διευθύνων Σύμβουλος στη National Semiconductor, κατάφερε να τη βοηθήσει να μετατρέψει τις απώλειες 320 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τεσσάρων ετών, σε κερδοφορία. Σε αντίθεση με τους CEOs που είχαν επιχειρηματική υπόσταση (οι John Sculley και Tim Cook αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις), ο Amelio διέθετε ισχυρό μηχανολογικό background.
Συνέχισε τα… μαγικά του στη National Semiconductor, μέχρι την ανάληψη της ηγεσίας της Apple το 1996. Και δεν δημιουργούσε πρόβλημα το γεγονός πως ταυτόχρονα με την παρουσία του στο Συμβούλιο της Apple, ήταν ταυτόχρονα επικεφαλής μιας εταιρείας που συνεργαζόταν με την Apple.
Το πιο αξιομνημόνευτο γεγονός από την 500 ημερών παρουσία του Amelio στο “τιμόνι” της Apple σαν CEO, ήταν (εκτός από την παρακολούθηση της καταγραφής των μεγαλύτερων απωλειών στην ιστορία της) το πως η εταιρεία εξαγόρασε κι ενέταξε στους κόλπους της τη NeXT. Βάσει αυτής της εξέλιξης, εξάλλου, ανέλαβε το κουμάντο της Apple ο Steve Jobs