Ρωτώντας φίλους και γνωστούς η πρώτη απάντηση σίγουρα είναι: “Το πρώτο iPhone“.
Κάποιος με περισσότερες γνώσεις πάνω στην τεχνολογία μπορεί να πει ότι είναι το LG Prada, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις ένα μήνα πριν από το πρώτο iPhone.
Αλλά και οι δύο απαντήσεις είναι λανθασμένες.
Για να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα μας, θα πρέπει να πάμε αρκετά χρόνια πίσω.
The 1971, ένας Έλληνας εφευρέτης και επιχειρηματίας, ο Θεόδωρος Παρασκευάκος ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη που οραματίστηκε μια συσκευή, η οποία θα συνδύαζε τηλεπικοινωνιακές και υπολογιστικές δυνατότητες.
Όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν και ο πρώτος ο οποίος εισήγαγε τις ιδέες της επεξεργασίας δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης και τις οθόνες με ενδείξεις στα τηλέφωνα.
Ο Θεόδωρος κατοχύρωσε περισσότερες από 20 πατέντες και δημιούργησε μια μοναδική συσκευή τηλεπικοινωνιών για εσωτερική χρήση εντός της εταιρία Boeing.
Μπορεί ο Θεόδωρος να ήταν οραματιστής, αλλά οι ιδέες του δεν κατάφεραν ποτέ να βγουν έξω από την Boeing. Και ως αποτέλεσμα, οι εφευρέσεις του δεν έχουν λάβει την αναγνώριση που τους αξίζει.
Περίπου μια δεκαετία αργότερα, το 1984, η Motorola τάραξε τα νερά κυκλοφορώντας το πρώτο κινητό τηλέφωνο. Ήταν τεράστιο σε μέγεθος και καθόλου πρακτικό στη χρήση, ήθελε 10 ώρες φόρτιση για μόλις 30 λεπτά χρήσης, αλλά ήταν το ξεκίνημα της μεγάλης βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας που βλέπουμε να ακμάζει μέχρι και σήμερα.
Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η συσκευή δεν ήταν ένα smartphone. Οπότε επιστρέφουμε λοιπόν στο αρχικό μας ερώτημα:
Ποια είναι η πρώτη φορητή συσκευή τηλεφωνίας η οποία ήταν πραγματικά έξυπνη?
Για να φτάσουμε στην απάντηση μας θα χρειαστεί να πάμε μερικά χρόνια μπροστά, στο 1992, όταν τα PDA είχαν αρχίσει να γίνονται αρκετά δημοφιλή.
Εκείνη την περίοδο συσκευές σαν αυτές (PDA) ήταν επαναστατικές. Ας μη ξεχνάμε ότι την ίδια ακριβώς περίοδο η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών μόλις είχε καταφέρει να κατασκευάσει τους πρώτους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Πολλές εταιρίες προσπαθούσαν να βρουν τον σωστό συνδυασμό φορητότητας και υπολογιστικής δύναμης.
Μία εταιρία όμως τα κατάφερε πριν από τους υπόλοιπους.
Στην εμπορική έκθεση της βιομηχανίας των υπολογιστών του 1992, θα γραφόταν ιστορία.
Η IBM είχε κατασκευάσει μια πρωτότυπη συσκευή.
Η συσκευή είχε δυνατότητες PDA και μεγάλη οθόνη αφής. Είχε τη σωστή αναλογία υπολογιστικής ισχύς και φορητότητας.
The 1994, αφού η συσκευή βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά με το όνομα Simon Personal Communicator.
Όπως θα το μαντέψατε ήδη, αυτό είναι το πρώτο smartphone.
Η σχεδίαση της συσκευής έγινε από την IBM, αλλά η κατασκευή της έγινε από την Mitsubishi Electronics.
Τι δυνατότητες είχε αυτή η συσκευή; Μπορούσε να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις, μπορούσε να λάβει και να στείλει fax, e-mail και είχε εφαρμογές όπως κατάλογο διευθύνσεων, ημερολόγιο, ατζέντα συναντήσεων, αριθμομηχανή και παγκόσμιο ρολόι.
Ήταν τόσο εξελιγμένη για εκείνη την εποχή, που ο κόσμος δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήταν αυτό που έβλεπε.
Η συσκευή δεν κατάφερε να μείνει στην αγορά ούτε για έναν συνεχόμενο χρόνο, κυκλοφόρησε στις 16 Αυγούστου 1994 και σταμάτησε να πωλείται το Φεβρουάριο του 1905. Πωλήθηκαν μόλις 50.000 τεμάχια.
Ποια ήταν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής Simon; 1 MΒ μνήμη και 1ΜΒ αποθηκευτικός χώρος. Ο επεξεργαστής του δούλευε στα 16 MHz και η μονόχρωμη οθόνη αφής είχε διαστάσεις 4.5” x 1.4”.
Οι εμπορικοί υπολογιστές εκείνης της περιόδου είχαν επεξεργαστές που έτρεχαν από τα 20 MHz έως στα 100 MHz.
Συνεπώς, το Simon ήταν μία πανίσχυρη φορητή συσκευή για την εποχή.
Ήταν τόσο επαναστατική, που χρειάστηκε να περάσουν δύο δεκαετίες μέχρι να κυκλοφορήσει κάτι αντίστοιχο, που θα μπορούσε παράλληλα όμως να γίνει και εμπορική επιτυχία.
Μιλάμε για το πρώτο iPhone, το οποίο ήταν τόσο καλοσχεδιασμένο και πρακτικό, που κατάφερε να αλλάξει την εμπειρία του χρήστη και την βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας για πάντα.
from jericho