Λόγοι που δε λειτουργεί το “Find my iPhone” και επαναφορά της λειτουργίας του.
Το “Find my iPhone” είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για την εύρεση ενός χαμένου ή κλεμμένου iPhone, (ή iPad ή iPod Touch). Με το συνδυασμό του ενσωματωμένου GPS που υπάρχει στις συσκευές και των online υπηρεσιών του iCloud, το “Find my iPhone” μας βοηθά να εντοπίσουμε τη συσκευή μας στο χάρτη και, σε περίπτωση που έχει κλαπεί, να την κλειδώσουμε ή και να σβήσουμε εντελώς το περιεχόμενό της από απόσταση και να την καταστήσουμε άχρηστη γι’ αυτόν που την έκλεψε.
Τι γίνεται όμως αν προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε το “Find my iPhone”, προς εντοπισμό της συσκευής μας και ανακαλύπτουμε ότι δε λειτουργεί και η συσκευή μας δεν εμφανίζεται στο χάρτη; Παρακάτω, αναλύουμε κάποιους λόγους που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
1. Οι υπηρεσίες iCloud ή “Find my iPhone” δεν είναι ενεργοποιημένες
Το πιο σοβαρό προαπαιτούμενο ώστε το “Find my iPhone” να λειτουργεί, είναι οι υπηρεσίες του iCloud και του “Find my iPhone” να είναι ενεργοποιημένες και ρυθμισμένες στη συσκευή μας προτού αυτή κλαπεί ή χαθεί. Αν αυτές οι υπηρεσίες δεν είναι ενεργοποιημένες, τότε ο ιστότοπος του “Find my iPhone” δε θα λειτουργεί γιατί δε θα γνωρίζει για ποια συσκευή να ψάξει.
Για περισσότερες πληροφορίες στη ρύθμιση του “Find my iPhone” δείτε εδώ.
2. Άδεια μπαταρία-κλειστή συσκευή
Το “Find my iPhone” μπορεί να εντοπίσει μια συσκευή εφόσον αυτή είναι αναμμένη και η μπαταρία της δεν είναι στο “κόκκινο“. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να μπορεί να στείλει και να λάβει σήματα επικοινωνίας με ασύρματα δίκτυα και GPS. Αν για κάποιο λόγο η συσκευή σας δεν έχει μπαταρία ή είναι κλειστή, τότε το “Find my iPhone” θα σας δείξει την τελευταία γνωστή τοποθεσία της για τις τελευταίες 24 ώρες. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχετε ενεργοποιημένη αυτή τη δυνατότητα επίσης στη συσκευή σας.
3. Έλλειψη σύνδεσης με το Διαδίκτυο
Λόγω του ότι το “Find my iPhone” πρέπει να έχει σύνδεση με το Internet για να αναφέρει την θέση του, αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει σύνδεση με ασύρματο δίκτυο, τότε δε μπορεί και να μας πει πού βρίσκεται. Μπορεί να βρίσκεται εκτός εμβέλειας δικτύου ή μπορεί να είναι απενεργοποιημένο το ασύρματο δίκτυο της συσκευής. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει, πάλι θα μπορούμε να ξέρουμε μόνο την τελευταία γνωστή τοποθεσία του.
4. Αφαίρεση της κάρτας SIM
Όπως γνωρίζουμε, η κάρτα SIM είναι η μικρή καρτούλα που μας δίνει ο πάροχος (τηλεφωνική εταιρία) όταν κάνουμε τη σύνδεσή μας, προκειμένου να έχουμε τηλεφωνικό αριθμό, Internet στο κινητό, μηνύματα γραπτά και φωνητικά κλπ. Και την τοποθετούμε στην πλαϊνή θυρίδα της συσκευής μας. Αν λοιπόν έχει αφαιρεθεί αυτή η κάρτα, η συσκευή μας δε μπορεί να επικοινωνήσει με δίκτυα 3G-4G, και ως εκ τούτου, δε μπορεί να μας αποστείλει την τοποθεσία της. Σ’ αυτή την περίπτωση, μόνο αν βρίσκεται μέσα στην εμβέλεια ενός ασύρματου δικτύου (Wi-fi) θα μπορεί να επικοινωνήσει.
5. Λανθασμένη ημερομηνία στη συσκευή
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, αν η ημερομηνία που “βλέπει” η συσκευή μας είναι λανθασμένη, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητα του “Find my iPhone“. Βέβαια, η ημερομηνία ρυθμίζεται αυτόματα συνήθως, αλλά, αν για κάποιο λόγο αλλαχτεί και δείχνει διαφορετική, τότε αυτό μπορεί να εμποδίσει το “Find my iPhone” να λειτουργήσει ορθά και να βρει τη συσκευή μας. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι να είμαστε σίγουροι ότι η ημερομηνία της συσκευής είναι στο αυτόματο (πηγαίνετε στη διαδρομή Ρυθμίσεις > Γενικά > Ημέρα και ώρα).
6. Παλιότερη έκδοση του iOS (4 και κάτω)
Αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβαίνει, αλλά το αναφέρουμε απλά για να υπάρχει. Το iPhone μας πρέπει να έχει iOS έκδοσης 5 ή ανώτερης. Και καλό είναι να έχουμε αναβαθμισμένη τη συσκευή μας στην πιο τελευταία έκδοση του iOS που μπορεί να δεχτεί. Θα βοηθήσει όχι μόνο στην καλύτερη λειτουργία του “Find my iPhone” αλλά και σε άλλες λειτουργίες και ρυθμίσεις της.
7. Αν έχει γίνει ολική επαναφορά στη συσκευή (iOS 6 και κάτω)
Αν έχετε το iOS 7 και άνω στη συσκευή σας, δε χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί, ακόμη και με ολική επαναφορά στα εργοστασιακά δεδομένα της συσκευής το “Find my iPhone” συνεχίζει να λειτουργεί. Αν όμως έχετε iOS 6 ή κατώτερο (iPhone 3GS πχ) τότε να ξέρετε, ότι μια ολική επαναφορά της συσκευής, απενεργοποιεί το “Find my iPhone“. Στο iOS 7 και πάνω, το Activation Lock εμποδίζει από του να γίνει κάτι τέτοιο.
8. Δεν παρέχεται η υπηρεσία στη χώρα σας
Είναι επίσης σπάνια μια τέτοια περίπτωση, καθώς η υπηρεσία παρέχεται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. ΑΝ όμως βρεθείτε κατά τύχη σε μια από αυτές που δεν παρέχεται (όπως η Ν. Κορέα για παράδειγμα) και χάσετε το iPhone σας, τότε το “Find my iPhone” δε θα μπορέσει δυστυχώς να σας βοηθήσει.
9. Η εφαρμογή “Find my iPhone” στο AppStore είναι άσχετη
Υπάρχει μια εφαρμογή στο AppStore με την ονομασία “Find my iPhone“. Μπορείτε να την κατεβάσετε αν θέλετε, αλλά δεν έχει να κάνει με το αν η συσκευή σας μπορεί να ανιχνευθεί ή όχι. Απλά η εφαρμογή σας βοηθά να βρείτε άλλες συσκευές που έχουν χαθεί μέσω του τηλεφώνου σας και χωρίς την ανάγκη ενός υπολογιστή. Κάθε συσκευή που έχει ενεργοποιημένα τα iCloud και “Find my iPhone” και έχει iOS 6 ή ανώτερο μπορεί να εντοπιστεί εφόσον δε συντρέχει κάποιος (ή περισσότεροι) από τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.
from Elichord