Βρείτε συγκεκριμένους τύπους αρχείων στο OS X με τη βοήθεια των «search operators».
Οι χρήστες Mac που ψάχνουν για συγκεκριμένους τύπους αρχείων στο OS X, μπορούν να κάνουν τη ζωή τους πολύ πιο εύκολη χρησιμοποιώντας τους search operators στις αναζητήσεις τους. Η αναζήτηση τύπου (ή format) αρχείων μπορεί να γίνει είτε στο Spotlight, είτε στο πεδίο αναζήτησης του ίδιου του Finder του Mac. Μπορούμε να αναζητήσουμε είτε συγκεκριμένο τύπο αρχείου (π.χ. JPEG, DOC, TIFF, MP3, MP4 κλπ) ή γενικότερα είδη συγκεκριμένου είδους ασχέτως format (π.χ. image, movie, sound κλπ).
Ας δούμε λοιπόν κάποια παραδείγματα για να δούμε πώς χρησιμοποιούνται.
Μια σύντομη υπενθύμιση: ανοίγουμε το Spotlight γρήγορα με το συνδυασμό πλήκτρων CTL+SPACE (ή CMD+SPACE) και το πεδίο αναζήτησης του Finder με το συνδυασμό CMD+F.
Αναζήτησης μιας κατηγορίας αρχείων
Αν λοιπόν αναζητάτε αρχεία που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία – όπως ταινίες, μουσική, κείμενα π.χ. – τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο τύπο εντολής στο Spotlight ή στο Finder:
kind:(file type)
Όπου στη θέση του file type θα βάλετε τον τύπο αρχείων που ψάχνετε (χωρίς τις παρενθέσεις). Έτσι, αν υποθέσουμε ότι ψάχνετε για εικόνες γενικώς, η εντολή θα πάρει την εξής μορφή:
kind:image
Άλλοι operators που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κατηγορίες αρχείων είναι οι: ‘movie’, ‘music’, ’email’, ‘application’, ‘text’, ‘archive’, κλπ.
Αν χρησιμοποιήσατε το Spotlight για την αναζήτησή σας, θα δείτε από κάτω να εμφανίζεται μια λίστα με όλα τα αρχεία του συγκεκριμένου είδους (π.χ. εικόνες) που ζητήσατε. Μπορείτε να δείτε τα αρχεία επιλέγοντας την τελευταία κάτω-κάτω επιλογή που λέει Εμφάνιση όλων στο Finder (Show all in Finder). Αν χρησιμοποιήσατε το πεδίο αναζήτησης του Finder, θα τα δείτε να εμφανίζονται από κάτω στο παράθυρο του Finder. Η αναζήτηση γίνεται σε ολόκληρο το Mac.
Ψάχνοντας για συγκεκριμένα format αρχείων
Αν τελικά αυτό που ψάχνετε είναι ένα συγκεκριμένο format αρχείου – όπως JPEG, MP4, MP3, TXT κλπ – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή αναζήτησης με τον παρακάτω τρόπο:
kind:(file format)
Όπου στη θέση του file format θα βάλετε το είδος του format που ψάχνετε (και πάλι χωρίς τις παρενθέσεις). Αν λοιπόν ψάχνετε για αρχεία ήχου (π.χ. τραγούδια) με format ΜΡ3 η εντολή θα είναι ως εξής:
kind:mp3
Ψάχνοντας για συγκεκριμένα ονόματα αρχείων και συγκεκριμένους τύπους format
Μπορείτε να κάνετε τη αναζήτησή σας πιο συγκεκριμένη και να μειώσετε έτσι το πλήθος των πιθανών αρχείων που θα ευρεθούν αν ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο. Σ’ αυτή την περίπτωση η εντολή θα έχει αυτή τη μορφή.
kind:(operator) «text to search match»
Όπου στη θέση του operator μπαίνει ο τύπος αρχείου (χωρίς παρενθέσεις) και στο «text to search match» μπαίνει το όνομα αρχείου (με τα εισαγωγικά). Αν ψάχνουμε, για παράδειγμα, για κάποιους οδηγούς χρήσης που πιθανά είναι αρχεία τύπου PDF, η εντολή θα πάρει την εξής μορφή.
kind:pdf «user_guide»
Αυτός ο τρόπος σύνταξης της εντολής βοηθάει πολύ αν θυμόσαστε στο περίπου όνομα και είδος αρχείου, αλλά δε θυμάστε ακριβώς τα στοιχεία του αρχείου. Στο παραπάνω παράδειγμα, ξέρουμε ότι είναι τύπος αρχείου PDF και περιλαμβάνει το «user_guide» στο όνομά του αλλά δεν ξέρουμε ποιο είναι ακριβώς.
The search operators είναι μια πολύ ισχυρή δυνατότητα του OS X που κάνει τις αναζητήσεις παιχνιδάκι στο Mac. Αν συνηθίσετε να τους χρησιμοποιείτε, θα σας λύσουν πραγματικά τα χέρια.
from Elichord