Το θέμα που έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες ώρες στο πεδίο της Τεχνολογίας και όχι μόνο, είναι αυτό που θέλει το Facebook να έχει ανταλλάξει δεδομένα χρηστών με περισσότερες από 150 διαφορετικές εταιρείες. Μάλιστα, αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία, σε επίπεδο ασφάλειας, ήταν το γεγονός πως μεταξύ των δεδομένων αυτών, βρίσκονταν και ιδιωτικά μηνύματα.
Το Facebook ήρθε να αμφισβητήσει τις πληροφορίες που παρουσίασαν οι New York Times, ξεκαθαρίζοντας πως δεν προχώρησε σε καμία αποκάλυψη ιδιωτικών μηνυμάτων χρηστών σε συνεργάτες της, χωρίς να τους έχει πρώτα ενημερώσει κι εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους.
Διαβάστε επίσης: Το ίδιο το Facebook έδωσε, τελικά, πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών
Μάλιστα, στην επίσημη θέση του, το Facebook εξήγησε ότι δούλεψε μαζί με τις συνεργάτιδες εταιρείες για να ενσωματώσει τις λειτουργίες ανταλλαγής μηνυμάτων στα προϊόντα τους. Αυτή η ενσωμάτωση επέτρεψε στους ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα στους Facebook φίλους τους και μέσα από άλλες πλατφόρμες, από τη στιγμή που είχαν χρησιμοποιήσει τα Facebook στοιχεία τους για να συνδεθούν.
Μια από τις εταιρείες που αναφέρθηκε πως συνεργάστηκε με το Facebook για να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, ήταν και η Apple. Επίσημη τοποθέτηση για το θέμα δεν υπήρξε από το Κουπερτίνο, ωστόσο τον περασμένο Ιούνιο, μέσω του CEO Tim Cook, η Apple είχε ξεκαθαρίσει τη θέση και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή σε deals διαμοιρασμού data χρηστών. “Όλα όσα αναφέρονται στον Τύπο για τέτοιου τύπου σχέσεις με το Facebook, είναι ξένα σε εμάς, ενώ δεν έχουμε λάβει ούτε ζητήσει ποτέ τέτοιες πληροφορίες” ήταν η επισήμανση του Cook, στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών της εταιρείας στο Σαν Χοσέ.
Αν αμφιβάλλετε… απενεργοποίηση ή διαγραφή!
Με όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν σκάσει στην επιφάνεια τους προηγούμενους μήνες και θέτουν εν αμφιβόλω τον σεβασμό που (πρέπει να) έχει το Facebook στα ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών, είναι πολύ πιθανό όλα τα παραπάνω να μην είναι αρκετά για να σας πείσουν πως είστε απόλυτα ασφαλείς, κατά την περιήγησή σας στο μεγάλο social δίκτυο. Αν επιλέξετε την ασφάλεια των δεδομένων σας από το… socializing μέσω Facebook και θεωρήσετε πως έχει έρθει η ώρα να απαλλαγείτε από αυτό, τότε είμαστε εδώ για να καθοδηγήσουμε. Σίγουρα, η απόφαση δεν είναι εύκολη, όμως αν την έχετε λάβει και είστε ανυποχώρητοι, τότε έχετε τη δυνατότητα να απενεργοποιήσετε προσωρινά το Facebook profile σας από το iPhone ή το iPad σας ή να το διαγράψετε τελείως, μαζί με όλα σας τα δεδομένα που φιλοξενούνται σε αυτό! Μπορεί η διαδικασία να είναι γνωστή σε αρκετούς, ωστόσο η επικαιρότητα επιβάλλει μια υπενθύμιση, που είναι πάντα χρήσιμη. Πάμε λοιπόν…
Απενεργοποιήστε προσωρινά το Facebook profile σας
Αν θέλετε να αφήσετε λίγο τον χρόνο να περάσει και να βεβαιωθείτε πως τα ζητήματα ασφάλειας έχουν τακτοποιηθεί, πριν επανέλθετε, ακολουθήστε τα παρακάτω. Επιλέξτε το app του Facebook στη συσκευή σας, σκρολάρετε προς τα κάτω, στα Περισσότερα (οι τρεις γραμμές κάτω δεξιά) και στη συνέχεια βρείτε τις Ρυθμίσεις και Απόρρητο. Πατήστε το βελάκι που βρίσκεται δίπλα και στην ταμπέλα που θα ανοίξει, επιλέξτε τις Ρυθμίσεις. Από εκεί, μετακινηθείτε στις Προσωπικές πληροφορίες, στη Διαχείριση λογαριασμού και στην επόμενη σελίδα, επιλέξτε την Απενεργοποίηση. Θα σας ζητηθεί το password για να συνεχίσετε και… αυτό ήταν!
Να αναφέρουμε πως σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να επιστρέψετε οποιαδήποτε στιγμή, με ένα απλό login σε κάποιο app του Facebook ή μέσω του browser του υπολογιστή σας.
Διαβάστε επίσης: Εμπλουτίζει τη λειτουργία της κάμερας το Facebook Messenger
Διαγράψτε μόνιμα τον Facebook λογαριασμό σας
Αν θέλετε μόνιμη διαγραφή, του profile και των αρχείων σας, τότε κάντε login στο Facebook μέσα από οποιονδήποτε browser. Πηγαίνετε απευθείας στη διεύθυνση https://www.facebook.com/help/delete_account και εκεί, πριν προχωρήσετε στο μεγάλο βήμα, το Facebook, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην σας χάσει, θα σας προτείνει (τουλάχιστον) να επιλέξετε την Απενεργοποίηση, για να μην χάσετε την πρόσβαση και στο χρήσιμο Messenger.
Αν ούτε αυτό δεν σας έπεισε, μπορείτε να “κατεβάσετε” όλα τα Facebook αρχεία σας στον σκληρό σας δίσκο, μέσω του κουμπιού “Λήψη Πληροφοριών” (εκεί, θα ενημερωθείτε για τον αριθμό των φωτογραφιών και των δημοσιεύσεων που έχετε ανεβάσει στην πλατφόρμα) και στη συνέχεια, να επιλέξετε το τελευταίο κουμπί, κάτω δεξιά που αναφέρει “Διαγραφή λογαριασμού”. Η διαδικασία ξεκινά και το Facebook σας προσφέρει, τέλος, ένα χρονικό διάστημα 14 ημερών για να το σκεφτείτε λίγο περισσότερο. Αν το μετανιώσετε και κάνετε ένα οποιοδήποτε login, η διαδικασία διαγραφής πάει περίπατο.
Διαφορετικά… bye bye Facebook!