Το Facebook μας επιτρέπει να μπορούμε να κατεβάζουμε ένα αντίγραφο των δεδομένων που έχουμε καταχωρήσει σε αυτό. Πρόσφατα, ο George Abi-Heila, του HackerNoon’s Guide, αποφάσισε να βρει ακριβώς το τι γνωρίζει η εταιρεία για τους χρήστες.
Τι ανακάλυψε;
Ο Abi-Heila, μέσω του TNW, ανέφερε πως το αρχείο με τα Facebook δεδομένα του ανερχόταν στα 500MB και ήταν σε μορφή zip και περιελάμβανε τα πάντα από την ημέρα εγγραφής του στο διάσημο κοινωνικό δίκτυο.
“Πολύ απλά το Facebook δεν διαγράφει ποτέ τίποτα. Φίλοι που δεν είστε πλέον φίλοι, προηγούμενες σχέσεις, πρώην εργοδότες, προηγούμενα ονόματα και διευθύνσεις.
Δημιούργησα τον λογαριασμό μου την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου του 2007, στις 10:59 το πρωί και όλες οι ενέργειές μου από τότε, έχουν καταγραφεί. Νιώθω πως για πρώτη φορά στην ιστορία, 10 χρόνια ανθρώπινης συμπεριφοράς έχουν συγκεντρωθεί διεξοδικά, έχουν αποθηκευτεί και έχουν αναλυθεί.”
Μερικές “λεπτομέρειες” είναι πιο αναλυμένες από όσο νομίζουμε.
“Όποτε ανεβάζεις μία φωτογραφία στο Facebook, αυτό κρατάει ένα αρχείο με όλα τα δεδομένα που επισυνάπτονται σε αυτήν. Ακούγεται κάπως περίεργο αλλά δεν περίμενα ποτέ πως θα δω να υπάρχουν τόσες λεπτομέρειες. Ρίξτε μία ματιά: δημιουργός της κάμερας, μοντέλο, έκθεση, προσανατολισμός, ταχύτητα ISO, F-Stop, μήκος εστίασης, γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και η IP από την οποία ανέβηκε η φωτογραφία, είναι μερικά στοιχεία τα οποία το Facebook φροντίζει να συνοδεύουν κάθε φωτογραφία.”
Το Facebook γνωρίζει ακριβώς το πού είσαι όποτε ανεβάζεις μια φωτογραφία και μέσα στα δεδομένα δεν είναι μόνο η τοποθεσία σας αλλά και η διεύθυνση IP.
“Αν ανήκεις στο 1.4 δισεκατομμύρια χρηστών που χρησιμοποιούν το Facebook σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να ξέρεις πως οι καθημερινές σου συνήθειες προσδιορίζονται με απόλυτη ακρίβεια: διεύθυνση εργασίας και κατοικίας, στοιχεία καθημερινής μετακίνησης, ώρες που ξυπνάμε και κοιμόμαστε, διάρκεια ταξιδιών και προορισμός κ.α.”
Πέραν αυτών, το Facebook έχει τη δυνατότητα να σας εντοπίσει σε μία φωτογραφία στην οποία δεν έχετε επισημανθεί.
“Το Facebook φαίνεται ότι πως έχει τα δικά του μοντέλα αναγνώρισης προσώπου, τα οποία έχουν ποσοστό επιτυχίας 98%, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσαν να εντοπίσουν ένα άτομο σε μία φωτογραφία ανάμεσα σε 800 εκατομμύρια, σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα.
Αν επιτρέψαμε να έχει πρόσβαση το Facebook στις διευθύνσεις μας, τότε θα πρέπει να ξέρετε πως όλα τα στοιχεία έχουν αποθηκευτεί για πάντα.”
Διαφημίσεις και Facebook
Ο Abi-Heila βρήκε ότι μόνο μερικοί διαφημιστές είχαν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και συγκεκριμένα μόλις 21. Αυτό προκαλεί λιγότερη έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς πως αυτό φαίνεται να συμβαίνει μόνο αφού δώσουμε την άδειά μας. Από την άλλη, οι διαφημιστές χρησιμοποιούν μία μεγάλη ποικιλία ανώνυμων πηγών για να σε “στοχεύσουν”.
“Η επιχειρηματική πλατφόρμα του Facebook, δίνει μερικά στοιχεία σχετικά με το ποιες πληροφορίες χρησιμοποιούνται στην προσαρμοσμένη στόχευση κοινού: πόλη, πολιτεία (νομός), χώρα, ημερομηνία γέννησης, ηλικία και φύλο.”
Πώς κατεβάζουμε τα στοιχεία μας από το Facebook;
Για να κατεβάσετε το δικό σας προσωπικό αρχείο που περιλαμβάνει όλη τη δραστηριότητά σας από τότε που δημιουργήσατε το προφίλ σας στο Facebook, θα πρέπει να πάτε στις Ρυθμίσεις του λογαριασμού και μετά στα Γενικά. Κάτω κάτω θα δείτε να αναγράφεται: “Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook.”
Το Facebook έχει μπει σε καραντίνα το τελευταίο διάστημα, μετά τις καταγγελίες πως μέσω ενός λογισμικού που υποτίθεται πως προστάτευε τους χρήστες, έκανε τα δεδομένα τους διαθέσιμα για ανάλυση.