Όπως είναι φυσικό, ο φορητός μας υπολογιστής μας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι. Στον καναπέ, στο τραπεζάκι του σαλονιού, στο κρεβάτι, στην κουζίνα. Είναι πολύ βολικό το laptop, σύμφωνοι. Όμως, η τόση άνεση κρύβει και κινδύνους. Όπως για παράδειγμα, να μας πέσει νερό, τσάι, καφές ή ποτό πάνω στον υπολογιστή. Είναι τρομακτικό θέαμα, όντως, και τα κλάσματα του δευτερολέπτου, όπου παρακολουθούμε αβοήθητοι τη ζημιά να γίνεται, μοιάζουν να παγώνουν στο μυαλό μας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν χρειάζεται να τα βλέπουμε τόσο αποκαρδιωτικά, αφού η επισκευή laptop που έχει βραχεί είναι πια ρουτίνα για τα περισσότερα εξειδικευμένα καταστήματα σε αυτό το πεδίο. Ποιες πρέπει να είναι, όμως, οι άμεσες ενέργειές μας, αν συμβεί το μοιραίο, ώστε να μην καταστραφεί το αγαπημένο μας laptop;
Απενεργοποιήστε το laptop και βγάλτε το από το ρεύμα
Είναι ύψιστης σημασίας να κλείσετε αμέσως τον υπολογιστή και να τον βγάλετε από το ρεύμα. Η υγρασία είναι από μόνη της καταστροφική για μια ηλεκτρονική συσκευή, αλλά σε συνδυασμό με το ηλεκτρικό ρεύμα κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο ακόμα και για εσάς. Μόνο αφού κάνετε αυτά τα δύο βήματα, μπορείτε να βγάλετε και την μπαταρία του laptop. Ποτέ όμως μην επιχειρήσετε να ανοίξετε το εσωτερικό του βρεγμένου computer, αν δεν έχετε κόψει την ηλεκτρική παροχή.
Μην κάνετε προσπάθειες να ενεργοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή
Είναι λογικό κανείς να μην έχει όρεξη να τρέχει το laptop για επισκευή και να επωμίζεται ξαφνικά μια δαπάνη από το πουθενά. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες laptop που σπεύδουν να το στεγνώσουν με πιστολάκι και έπειτα το ανοίγουν ελπίζοντας ότι όλα θα είναι όπως πριν. Πράγματι, μπορεί αρχικά ο υπολογιστής να δουλεύει σωστά, μιας και η υγρασία δεν θα έχει ακόμα εισχωρήσει στα συστήματά του. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να σας εφησυχάσει, αφού η υγρασία θα διαβρώσει σιγά σιγά όλο το εσωτερικό του και η ζημιά θα φανεί αργότερα, όταν πλέον θα είναι αργά για οποιαδήποτε επισκευή του laptop.
Σκουπίστε εξωτερικά το laptop
Είναι βασικό να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία και εφόσον δεν έχετε τις γνώσεις να το κάνετε αυτό στο εσωτερικό του laptop, τότε μπορείτε να το κάνετε στο εξωτερικό του. Σκουπίστε με ένα καθαρό πανί την οθόνη, το πληκτρολόγιο και τα ηχεία, ώστε να μην εισχωρήσει ακόμα περισσότερο υγρό μέσα στα κυκλώματα.
Πηγαίνετε άμεσα τον υπολογιστή σε τεχνικό
Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε τον υπολογιστή στους ειδικούς τεχνικούς για την επισκευή βρεγμένου laptop, τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά από άποψη τεχνική αλλά και οικονομική. Οι τεχνικοί θα ανοίξουν το laptop, θα αφαιρέσουν το υγρό και θα καθαρίσουν όλα τα εξαρτήματα με τα ειδικά καθαριστικά, τα οποία είναι απαραίτητα ακόμα και αν έχει πέσει απλώς νερό στο laptop, αφού τα άλατα του νερού μπορούν να αποδειχτούν πολύ βλαβερά. Παράλληλα, θα διαπιστωθεί αν κάποιο μέρος του computer έχει υποστεί βλάβη, ώστε αυτή να αποκατασταθεί και να γίνει αντικατάσταση του ανταλλακτικού, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σε αυτό το σημείο να σας προειδοποιήσουμε πως από εδώ και στο εξής δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συσκευή σας, μιας και τα παρακάτω βήματα είναι αυτά τα οποία θα ακολουθούσε κάποιος επαγγελματίας, ή κάποιος με εμπειρία πάνω σε αντίστοιχες συσκευές. Ακόμη και το τελευταίο δεν είναι απόλυτο, καθώς πλέον τα laptop αποτελούνται από διάφορους και πολύπλοκους μηχανισμούς, και διαφέρουν αρκετά από τις προηγούμενες γενιές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είχαν απλούστερους τρόπους αποσυναρμολόγησης και επισκευής.
Όπως και να έχει, εάν και εφ’όσον το δικό σας laptop αποσυναρμολογείται εύκολα, σας παραθέτουμε μερικά βήματα τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά και να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται το σύστημά σας μετά το ατυχές γεγονός.
– Το πιθανότερο είναι πως αν γίνεται θα το έχετε κάνει ήδη, μα όπως και να’χει, αφαιρέστε τη μπαταρία από το laptop σας. Αν αυτό είναι εφικτό στη συσκευή σας, γίνεται συνήθως μέσω κάποιου διακόπτη ή κάποιου κουμπιού το οποίο θα υπάρχει στο κάτω μέρος του υπολογιστή σας, το οποίο θα πατήσετε ή θα κρατήσετε πατημένο, και θα τραβήξετε ταυτόχρονα τη μπαταρία από τη θέση της.
– Εφ’όσον νιώθετε αρκετά γενναίοι, μπορείτε να αφαιρέσετε και κάποια άλλα εξαρτήματα στα οποία θα μπορούσε να έχει φτάσει το υγρό, όπως τις μνήμες RAM και τον σκληρό σας δίσκο. Αυτό μπορεί να γίνει, σε κάποιες περιπτώσεις, πολύ εύκολα, καθώς σε κάποια laptops υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα panels, τα οποία επιτρέπουν να μπαίνουν και να βγαίνουν με άνεση τα εξαρτήματα. Στις περισσότερες, όμως, των περιπτώσεων, δεν θα μπορέσετε να τα καταφέρετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποιο κατσαβίδι. Στην περίπτωση των μνημών RAM, που είναι και το ευκολότερο κομμάτι, να έχετε στο μυαλό σας πως δεξιά τους και αριστερά τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, υπάρχουν κάποια πλαστικά κουμπώματα, τα οποία τα πατάτε και οι μνήμες ασφαλίζουν στη θέση τους, ή αντίστοιχα απασφαλίζονται και μπορούν να βγουν. Στην περίπτωση του σκληρού δίσκου, είτε αυτός είναι συμβατικός, είτε SSD, θα πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικοί, καθώς είναι απαραίτητο να ελέγξετε σε πόσα σημεία και μέρη είναι συνδεδεμένος (συνήθως υπάρχει ένα καλώδιο τροφοδοσίας, και άλλο ένα για τη σύνδεσή του με τη μητρική κάρτα), καθώς και το πόσες βίδες τον κρατάνε στη θέση του.
– Τα μέρη τα οποία αφαιρέσατε, θα πρέπει τώρα να εξεταστούν προσεκτικά για το αν είναι κάπου ακόμη υγρά, ή αν έχουν υποστεί κάποια ζημιά ή διάβρωση, και προφανώς, να στεγνώσουν. Στην περίπτωση που το υγρό το οποίο έπεσε στο laptop είναι οτιδήποτε άλλο πέραν νερού, θα πρέπει να καθαριστούν με ισοπροπυλική αλκοόλη, την οποία μπορείτε να βρείτε σε φαρμακεία, και μπατονέτες. Με αυτό τον τρόπο, θα καθαριστούν πλήρως όλα τα σημεία, χωρίς να προκληθεί κάποια ζημιά στα εξαρτήματα του υπολογιστή, και δεν πρόκειται να μείνει το καθαριστικό στα εξαρτήματα και να προκαλέσει παραπάνω υγρασία, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο εξατμίζεται σχεδόν εντελώς.
– Έπειτα, ξεκινάει το κομμάτι της αναμονής, μιας και οτιδήποτε αφαιρέσατε, μαζί με το “περίβλημα” αυτών, δηλαδή το υπόλοιπο laptop, θα πρέπει να μείνουν δύο με τρεις ημέρες σε ένα ζεστό και ξηρό μέρος, προκειμένου να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να βοηθηθεί και να επιταχυνθεί με έναν ανεμιστήρα, ενώ αποφύγετε να κάνετε ένα συχνό λάθος, το οποίο είναι η χρησιμοποίηση σεσουάρ, καθώς υπάρχουν πιθανότητες πρόκλησης μεγαλύτερων προβλημάτων, μιας και το πιστολάκι διοχετεύει μεγάλη ποσότητα στατικού ηλεκτρισμού.
Μετά από όλα τα παραπάνω, και αφού έχουν στεγνώσει όλα τα τμήματα και εξαρτήματα του laptop σας, ακολουθώντας την διαδικασία αντιστρόφως για να το συναρμολογήσετε, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταφέρατε να λειτουργήσετε ως ναυαγοσώστης προς τον “θαλασσοδαρμένο” υπολογιστή σας, αλλά αν όχι, θα έχετε κάνει οτιδήποτε μπορούσατε προκειμένου να σωθεί μηχανικά ο υπολογιστής σας και να μετριάσετε την ζημιά. Πλέον, για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το δώσετε σε κάποιον ειδικό για επισκευή.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω, εάν έχετε ένα Macbook, ή ένα άλλο laptop το οποίο δεν μπορεί να ανοίξει, καθίστανται ως απλές εγκυκλοπαιδικές συμβουλές, μιας και δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Παρ’ότι, βέβαια, η μόνη σας επιλογή είναι να συμβουλευτείτε κάποιον τεχνικό, μέχρι τότε μπορείτε να κρατήσετε το μηχάνημά σας αναποδογυρισμένο, όπως και στην περίπτωση που αναλύσαμε παραπάνω, να σκουπίσετε με μια πετσέτα οτιδήποτε μπορείτε να δείτε, και έπειτα να το αφήσετε σε μια στεγνή επιφάνεια, και να εφαρμόσετε το γνωστό, πλέον, κόλπο με το ρύζι, καλύπτοντας τη συσκευή σας με αυτό. Λόγω της απορροφητικής ιδιότητας του ρυζιού, αποτελεί μια πολύ καλή λύση μέχρι να το πάτε για επιδιόρθωση. Προτείνεται να μπει σε μια μεγάλη τσάντα ή ένα μεγάλο πλαστικό τάπερ σε έναν ζεστό και σκιερό χώρο. Φυσικά, ο ανεμιστήρας μπορεί και πάλι να βοηθήσει την διαδικασία να πραγματοποιηθεί γρηγορότερα.
Αν επιβιώσατε από τον τρόμο που ενδέχεται να σας προκάλεσε το παραπάνω γεγονός, και θέλετε να λάβετε προστατευτικά μέτρα από μελλοντικές αντίστοιχες περιπέτειες, μπορείτε να πάρετε ένα κάλυμμα σιλικόνης ή πλαστικού για το πληκτρολόγιό σας, μια αδιάβροχη θήκη για το εξωτερικό μέρος του laptop σας, μια αδιάβροχη προστασία οθόνης, όπως επίσης και μια τσάντα για τις μετακινήσεις σας. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το μέγεθος και το μοντέλο του υπολογιστή σας, προκειμένου να μην καλύπτονται τρύπες που εξυπηρετούν στην αεραγωγιμότητά του, και προκύψουν κατ’αυτό τον τρόπο άλλα, σοβαρότερα θέματα.