Έχετε φανταστεί ποτέ ιό να χρησιμοποιεί ως φορέα ένα υπολογιστή Mac; Κι όμως.
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές και φαντάζομαι πως είναι σε όλους τους χρήστες υπολογιστών Mac γνωστό, πως το λογισμικό OS X, δεν προσβάλλεται από ιούς υπολογιστών. Παρότι ενδεχομένως ο υπολογιστή σας να προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό όπως τα malware, η Apple διαθέτει ενσωματωμένη ανίχνευση, η οποία θέτει το όποιο αρχείο σε καραντίνα, καθιστώντας λιγότερο πιθανή τη λήψη κι εγκατάστασή του.
Η εταιρεία εισήγαγε λογισμικό ανίχνευσης malware, στην αναβάθμιση Mac OS 10.6, Snow Leopard. Το λογισμικό αυτό απομονώνει οποιαδήποτε εφαρμογή προέρχεται από το διαδίκτυο, και δεν διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά υπογραφών, αξιόπιστης πηγής. Οι τακτικές ενημερώσεις του λογισμικού, εξασφαλίζουν την πληρέστερη βάση δεδομένων γνωστού κακόβουλου λογισμικού, malware, το οποίο στοχεύει στο λογισμικό OS X.
Εξαιτίας του συστήματος αυτού που ονομάζεται “File Quarantine” (Καραντίνα αρχείων), ή αλλιώς XProtect, συντρέχουν οι παρακάτω δικλείδες ασφαλείας:
Read also: Want to switch to Mac? (First questions)
- Μόλις τεθεί μία εφαρμογή σε καραντίνα, εμφανίζεται ένα παράθυρο κειμένου, όπου σας ενημερώνει πως η εφαρμογή έχει άγνωστη πηγή προέλευσης και να προειδοποιεί για την εγκατάστασή της.
- Σε εφαρμογές, οι οποίες δεν διαθέτουν πιστοποιητικό και υπογραφές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Gatekeeper, ενδέχεται να εμφανιστεί μήνυμα, το οποίο θα σας ενημερώνει πως δεν εγκαθίστανται η εφαρμογή λόγω των ρυθμίσεών σας. (Εάν γνωρίζετε την προέλευση του λογισμικού που πρόκειται να εγκαταστήσετε, μπορείτε να παρακάμψετε τη διαδικασία αυτή, κάνοντας δεξί κλικ κι επιλέγοντας “Άνοιγμα” από το αναδυόμενο μενού).
- Σε κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει αναγνωριστεί από το σύστημα, δεν επιτρέπεται το άνοιγμά του. Θα συνοδευτεί η προσπάθεια εγκατάστασης με ένα μήνυμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα προώθησης του προγράμματος στον Κάδο ανακύκλωσης.
Αυτός είναι και ο λόγος πως οι υπολογιστές Μac, παραμένουν επί το πλείστων, ανεπηρέαστοι από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, χωρίς κανένα κόστος.
Έλεγχος ενημέρωσης
Για να είστε βέβαιοι πως η βάση δεδομένων, κακόβουλου λογισμικού είναι ενημερωμένη, θα πρέπει να ελέγξετε, εάν ο υπολογιστής σας ενημερώνεται αυτόματα.
- Ανοίξτε τις “Προτιμήσεις Συστήματος” του υπολογιστή Mac.
- Στη συνέχεια επιλέξτε την ενότητα “app store“.
- Βεβαιωθείτε πως ο αυτόματος έλεγχος για εγκαταστάσεις αρχείων συστήματος και ενημερώσεις ασφαλείας, είναι επιλεγμένος.
Η παραπάνω ενέργεια θα κρατήσει μακριά από τον υπολογιστή σας, τα πιο γνωστά κακόβουλα λογισμικά, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως πάντα υπάρχει η πιθανότητα εγκατάστασης, malware στον υπολογιστή σας, Mac. Κανένα λογισμικό ασφαλείας δεν μπορεί να καλύψει κάθε πιθανή εισβολή.
Για παράδειγμα αν κυκλοφορήσει σήμερα ένα νέο malware το οποίο ενδεχομένως να το κατεβάσετε εν αγνοία σας και το εγκαταστήσετε πριν ενημερωθούν οι βάσεις δεδομένων της Apple, τότε ο απόρθητος υπολογιστής σας Mac, θα προσβληθεί. Η καλύτερη μέθοδος αποφυγής είναι η πρόληψη. Προσπαθήστε να μην κατεβάζετε λογισμικό από άγνωστες πηγές προέλευσης.
Μπορεί επίσης ο υπολογιστής Mac, ο οποίος έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Σκεφθείτε πως ο υπολογιστής σας δύναται να παίξει το ρόλο του φορέα ενός λογισμικού malware, το οποίο δεν θα προσβάλει τον ίδιο τον υπολογιστή, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα σε χρήστες Windows. Μη σας φαίνεται παράξενο, καθώς στο παρακάτω στιγμιότυπο ο συντάκτης του Macworld, δείχνει εμπράκτως πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Read also: 20 πράγματα που μπορείτε να κάνετε ευκολότερα σε έναν υπολογιστή Mac από ό,τι σε ένα PC
Αυτό φίλοι μου είναι μία λίστα από 30 δυνητικά κακόβουλα προγράμματα, τα οποία βρέθηκαν στον υπολογιστή μου κατά τη διάρκεια σάρωσης για ιούς. Ένας εξ αυτών αφορά υπολογιστές με λογισμικό Windows. Υπάρχει τρόπος ώστε να εξασφαλίσουμε πως ο υπολογιστής μας, δεν θα μεταφέρει τέτοιους είδους ιούς για Windows;
Πρόγραμμα προστασίας ClamXav
Το πρόγραμμα αυτό το προτείνουμε γιατί κάνει καλά τη δουλειά του και δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Εάν χρησιμοποιείτε τους servers of Apple για τη φιλοξενία της ηλεκτρονικής σας αλληλογραφίας, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως η εταιρεία, χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα για τη σάρωση της εισερχόμενης αλληλογραφίας σας για ιούς.
Το πρόγραμμα ClamXav, παίζει το ρόλο ενός AdWare Medic, donationware και είναι εξαιρετικό. Θα το βρείτε διαθέσιμο στο Mac App Store ή μπορείτε να το κατεβάσετε απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδα ClamXav, όπου εάν επιθυμείτε κάνετε μία χορηγία (donate).
Μόλις κατεβάσετε το πρόγραμμα, θα πρέπει να προχωρήσετε σε κάποιες ρυθμίσεις καθώς από προεπιλογή, είναι ενεργοποιημένη η σάρωση για ιούς, αλλά όχι η διαγραφή ή η απομόνωσή τους. Η εφαρμογή προσφέρει 5 διαφορετικές επιλογές διαμόρφωσης:
Read also: 11 Κόλπα και συμβουλές για Mac
General: Για τη ρύθμιση ειδοποίησης και πότε επιθυμείτε ή όχι να γίνεται σάρωση για malware and phishing στα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (εάν βρει μολυσμένα αρχεία στο υπολογιστή σας, Mac).
Quarantine: Προκειμένου να ορίσετε που επιθυμείτε να απομονώνεται το εντοπισμένο κακόβουλο λογισμικό.
Exclude Files: Για καθορισμό των αρχείων που επιθυμείτε να εξαιρεθούν από τη σάρωση.
Log Files: Προκειμένου να ρυθμίσετε εάν θέλετε ή όχι τα αρχεία καταγραφής να αποθηκεύονται ώστε να μπορούν να προβληθούν αργότερα.
Schedule: Για τον καθορισμό των χρονικών διαστημάτων λήψης των πιο πρόσφατων ενημερώσεων, και πότε επιθυμείτε να προγραμματίσετε τη σάρωση του υπολογιστή σας, στη συνέχεια.
Μόλις ολοκληρώσετε τις ρυθμίσεις σας, κάνετε κλικ στο εικονικό πλήκτρο “Start Scan“. Η πλήρης σάρωση θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μόλις ολοκληρωθεί, θα ξέρετε πως ο υπολογιστής σας, Mac είναι απολύτως καθαρός.
Περιμένουμε τα δικά σας σχόλια σχετικά με το θέμα της ασφάλειας ενός υπολογιστή, Mac καθώς και την εμπειρία σας σε περίπτωση που δοκιμάσετε την εφαρμογή.
from DINFUN