Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα όλων των χρηστών ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η Ελλάδα ανήκει σε μία από τις πιο αυστηρές νομικά “γειτονιές”.
Χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία, προσπαθούν να κάνουν άρση του απορρήτου, που πολλοί χρήστες απολαμβάνουν.
Κύριος στόχος της ευρωπαϊκής κοινώτητας είναι η πρόσβαση στα κωδικοποιημένα δεδομένα που διαχειρίζεται η Google και η Apple, οι πιο μεγάλες εταιρίες στον χώρο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Σας είχαμε αναφέρει σε άλλο άρθρο μας (δείτε εδώ) την αυξημένη ασφάλεια που προσφέρει η χρήση εφαρμογών επικοινωνίας (chat) που κωδικοποιούν τα δεδομένα, όπως το iMessages. Πλέον όμως έχουμε και την επιβεβαίωση από τα πιο επίσημα χείλη. Πρόκειται για αυτά του πρωθυπουργού of Αγγλίας, David Cameron!
Ο Κος Cameron έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Θέλουμε να επιτρέψουμε επικοινωνίες που δεν μπορούμε να διαβάσουμε;
Η απάντησή μου σε αυτή την ερώτηση είναι: Όχι, δεν πρέπει”
Αμέσως μετά συμπλήρωσε πως ή θα πρέπει να δοθεί στις υπηρεσίες της χώρας του πρόσβαση σε αυτές τις επικοινωνίες (backdoor) ή θα τις καταστήσει παράνομες.
Κωδικοποιημένες υπηρεσίες (μεταξύ άλλων) είναι τα iMessages και το WhatsApp
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αγγλίας δεν μας εκπλήσσουν. Αργά ή γρήγορα οι μυστικές υπηρεσίες των προηγμένων τεχνολογικά χωρών θα πίεζαν, κυρίως στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις κωδικοποιημένες επικοινωνίες.
Το όλο θέμα είναι πολύ λεπτό και ξεφεύγει από την “ομπρέλα” της τεχνολογίας ενώ εισέρχεται σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Η “συζήτηση” είναι πολύ μεγάλη και αναμένεται να κρατήσει για χρόνια.
Έχουν το δικαίωμα οι μυστικές υπηρεσίες να έχουν πρόσβαση στα μηνύματά μας όταν πρόκειται για θέματα ασφαλείας;
Και αν ναι, ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας για τους πολίτες; Πως ξέρουμε ότι τα δεδομένα μας δεν θα χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς;
Παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά και θα σας έχουμε ενήμερους για κάθε εξέλιξη.