Ένα από αυτά, φέρει κυρτή, OLED οθόνη. Θα αυξηθεί όμως και το κόστος; Διαβάστε το report, αλλά και τη γνώμη μας.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά και ετών θα προσέθετα, έχουμε διαβάσει άπειρα reports, τα οποία “προέβλεπαν” την κυκλοφορία ενός iPhone με κυρτή, OLED οθόνη. Τις τελευταίες εβδομάδες δε, οι αναφορές αυτές έχουν αυξηθεί, αλλά και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένες: το επερχόμενο iPhone του 2017 θα είναι η συσκευή που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της Apple, ως προς τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί για τις οθόνες των συσκευών της.
Η Wall Street Journal “κατέθεσε” τη δική της “μαρτυρία” και πρόσθεσε ένα νέο κομμάτι στο παζλ. Σύμφωνα με το νέο report της WSJ, το iPhone του 2018 με την OLED οθόνη θα είναι μία από τις επιλογές των καταναλωτών, μεταξύ άλλων συσκευών, οι οποίες θα φέρουν την – κλασική πλέον – τεχνολογία LCD-IPS.
Συμπληρωματικά, η συγκεκριμένη έκδοση του iPhone αναμένεται να είναι ακριβότερη από τα υπόλοιπα μοντέλα. Αναρωτιέμαι, αν ισχύει κάτι τέτοιο, πού θα φτάσει η τιμή ενός smartphone; Μήπως έχουμε “ξεφύγει”;
Read also: 3D Camera – Η Apple και η LG συνεργάζονται για τη δημιουργία της
Οι OLED οθόνες είναι πιο λεπτές, πιο ελαφριές, “επιτρέπουν” πολλούς διαφορετικούς σχεδιασμούς των συσκευών, αλλά κοστίζουν περίπου 50€ περισσότερο, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.
Βεβαίως, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και την ενεργειακή “οικονομία” που μπορούν να μας προσφέρουν. Το μαύρο χρώμα στις OLED οθόνες αναπαράγεται απλά με ένα “μη ενεργό” pixel, σε αντίθεση με τις LCD οθόνες, όπου ακόμα και για την αναπαραγωγή μίας μαύρης οθόνης θα πρέπει όλα τα pixels να είναι “ενεργά”.
Εδώ φυσικά “έρχεται και κολλάει” το dark theme που (θεωρώ σίγουρα) ετοιμάζει η Apple για το iOS. Ρίξτε μια ματιά στο app του ρολογιού (είτε του Watch, είτε της εφαρμογής που θέτουμε τα ξυπνητήρια κλπ) και θα πάρετε μια ιδέα.
Σύμφωνα με την αναφορά, η Apple δοκιμάζει πάνω από 10 πρωτότυπα σχέδια για το επερχόμενο iPhone και δεν είναι ακόμα απολύτως σίγουρο πως θα καταλήξει και σε κάποιο με OLED οθόνη. Κατά τη γνώμη μου όμως, είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρούμε πλέον ως δεδομένο.
Κατά πάσα πιθανότητα, ως κύριος προμηθευτής θα επιλεγεί η Samsung. Αν και οι πρώτες επιλογές της Apple ήταν η LG Display, η Japan Display ή η Sharp, αυτές οι εταιρίες μάλλον δεν θα έχουν τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής OLED οθονών εντός του 2017 και αναμένεται να προστεθούν στην κεντρική λίστα των προμηθευτών της εταιρίας, το 2018.
Συνοψίζοντας, κάθε νέο report έρχεται – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – να επιβεβαιώσει πως η Apple θα χρησιμοποιήσει την OLED τεχνολογία στο iPhone. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι αν όλα τα νέα iPhones θα φέρουν την συγκεκριμένη τεχνολογία, ή αν αυτή θα αποτελέσει “προνόμιο” ενός συγκεκριμένου μοντέλου.
Αν ισχύσει το τελευταίο ενδεχόμενο και οι φήμες περί ακριβότερης συσκευής αληθεύουν, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Εκτιμώ πως μία τέτοια κίνηση θα “αποξένωνε” περαιτέρω την εταιρία από τον “μέσο καταναλωτή”. Η λύση της αγοράς συσκευών παλαιότερων ετών μπορεί να δείχνει πως “δουλεύει”, δεν μπορεί όμως και να παγιωθεί ως μόνιμη.
Κάποια στιγμή, οι πελάτες της εταιρείας θα επιλέξουν κορυφαία specs, σε ανταγωνιστικότερες προτάσεις της αγοράς, στην ίδια τιμή που θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα iPhone 2-3 ετών. Αυτή η τάση υπάρχει και σήμερα και είναι “φυσιολογική”, αλλά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενταθεί (έως και κυριαρχήσει), εάν η Apple επιλέξει και πάλι μία “ακριβή” τακτική.
Μπορεί το iOS αλλά και το οικοσύστημα της εταιρίας γενικότερα, να κρατούν τους χρήστες “εντός των τειχών”, αυτές οι ισορροπίες όμως είναι πάντοτε λεπτές. Ας ελπίσουμε πως η Apple το 2017 θα μας εκπλήξει ως προς τον σχεδιασμό του νέου iPhone (κάτι που είμαι σίγουρος πως θα κάνει) και ως προς την υιοθέτηση νέων (;) τεχνολογιών, αλλά όχι και ως προς την κοστολόγηση των συσκευών της.
Το έχει κάνει με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν (iPhone 4) και μπορεί να το κάνει και πάλι.
by Kostthem