Αυτό δεν το είχαμε δει μέχρι σήμερα από την Apple και μας προκαλεί το ενδιαφέρον να το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον: ρούχα ή καλύμματα επίπλων με ηλεκτρικά στοιχεία στο εσωτερικό τους, που θα στείλουν τη χρήση τους σε άλλα επίπεδα!
Η αναφορά αυτή που μόλις κάναμε, δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς έγινε πρόσφατα γνωστό πως η Apple κατέθεσε στην αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ περί πατεντών και εμπορικών σημάτων, αίτηση για νέα πατέντα με τίτλο “Υφασμάτινα αντικείμενα με συστοιχίες ηλεκτρικών στοιχείων”. Και η φαντασία μας ξεκίνησε να οργιάζει, καθώς η Apple φαίνεται πως οραματίζεται μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα “έξυπνα” υφάσματα στο μέλλον.
Διαβάστε επίσης: Συμμετρικά AirPods που θα ταιριάζουν σε κάθε αυτί, σκέφτεται η Apple
Η δουλειά της Apple πάνω στα “έξυπνα” υφάσματα έχει ξεκινήσει τον προηγούμενο χρόνο και έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η εταιρεία από το Κουπερτίνο έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 6 πατέντες που σχετίζονται με Υφάσματα και Έξυπνα Υφάσματα και έχει συμπληρώσει άλλες τόσες αιτήσεις για νέες πατέντες.
Στη συγκεκριμένη πατέντα, στην οποία αναφερόμαστε, η Apple μας αναφέρει πως θα είχε ενδιαφέρον και θα άρεσε σε πολύ κόσμο (σίγουρα στις νοικοκυρές) να σχηματίσει είδη επίπλων, ρούχα και άλλα προϊόντα, από υλικά όπως το ύφασμα! Φυσικά, τα προϊόντα που βασίζονται στο ύφασμα σαν πρώτη ύλη, μικρή σχέση έχουν με τα ηλεκτρικά στοιχεία, ωστόσο θα ήταν σίγουρα ενδιαφέρον για πολύ κόσμο να βάλει στην καθημερινότητά του τέτοιου τύπου αγαθά, που θα του προσέφεραν ενισχυμένες και ξεχωριστές δυνατότητες.
Μπορεί, όμως, ένα ηλεκτρικό στοιχείο να ενσωματωθεί ομαλά σε ένα υφασμάτινο αντικείμενο; Το εγχείρημα δεν μπορεί να είναι εύκολο και απλό, καθώς το ύφασμα είναι εύκαμπτο και, κατά συνέπεια, θα είναι δύσκολη η δημιουργία ηλεκτρικών δομών μέσα σε αυτό. Σε αυτό, ακριβώς, το σημείο θέλει να παρέμβει η Apple με τη νέα της καινοτομία για τα έξυπνα υφάσματα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στην αίτησή της, τα ηλεκτρικά εξαρτήματα μπορούν να τοποθετηθούν σε μια υποστηρικτική δομή, όπως ένα εύκαμπτο τυπωμένο κύκλωμα, το οποίο θα μοιάζει με πλέγμα που θα διαθέτει σειρά ανοιγμάτων. Τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά στοιχεία θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, δίοδοι για την εκπομπή φωτός, ενώ χάρη στην εύκαμπτη υφή τους, θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε στρώματα υφάσματος.
Όσο για τα προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία; Η λίστα που παραθέτει η Apple μας δίνει μια πρώτη ιδέα: ένας φορητός υπολογιστής, ένα μόνιτορ υπολογιστή με ενσωματωμένο υπολογιστή, μια ταμπλέτα, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα media player ή άλλες κινητές ηλεκτρονικές συσκευές, μια μικρότερη συσκευή, όπως ένα ρολόι καρπού, ένα ακουστικό, μια συσκευή ενσωματωμένη σε γυαλιά οράσεως ή άλλος εξοπλισμός που φοριέται στο κεφάλι του χρήστη, μια τηλεόραση, μια συσκευή παιχνιδιών, μια συσκευή πλοήγησης σε ένα αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή άλλο όχημα, άλλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός ή εξοπλισμός που υποστηρίζει τη λειτουργία δυο ή περισσότερων από τις παραπάνω συσκευές.
Επιπλέον, η Apple δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αναφέροντας πως τα υφασμάτινα στοιχεία, που θα υποστηρίξουν ηλεκτρικά κυκλώματα, θα μπορούσε να είναι μια εξωτερική θήκη για ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ένα λουρί, ένα περικάρπιο, το αφαιρούμενο κάλυμμα μια συσκευής, μια τσάντα με λουρί, ένα κολιέ (!), ένα πορτοφόλι. Επίσης, η νέα δομή θα μπορούσε να είναι μέρος μιας πολυθρόνας, ενός καναπέ ή άλλου καθίσματος, ενός είδους ένδυσης ή άλλων αντικειμένων που μπορούν να φορεθούν! Μάλιστα…
Διαβάστε επίσης: Apple: Σκέψεις για δημιουργία συσκευής TV χαμηλότερου κόστους
Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε για άλλη μια φορά να επαναλάβουμε πως η αίτηση πατέντας από την Apple, δεν διασφαλίζει πως η συγκεκριμένη σκέψη θα γίνει πραγματικότητα, ωστόσο εμείς θα περιμένουμε να δούμε αν τελικά η συγκεκριμένη πατέντα γίνει, τελικά, κομμάτι της καθημερινής μας ζωής!