Είναι γνωστό πλέον σε όλους μας το πρόβλημα που προέκυψε στους κατόχους iPhone από το φθινόπωρο και μετά με τις απροσδόκητες επανεκκινήσεις (ή με το απροσδόκητο κλείσιμο) των συσκευών τους. Η Apple, είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών σε κάποιες παρτίδες του iPhone 6s, το πρόβλημα όμως όπως αποδείχθηκε ήταν τελικά και ζήτημα λογισμικού.
Εκπρόσωπος της Apple ανέφερε στο TechCrunch πως η πλειοψηφία των συσκευών που αντιμετώπιζαν προβλήματα επανεκκινήσεων, μετά την έκδοση του iOS 10.2.1, έπαψαν να τα αντιμετωπίζουν. Πιο συγκεκριμένα, μετά την κυκλοφορία της συγκεκριμένης έκδοσης, τα περιστατικά απροσδόκητων τερματισμών (και επανεκκινήσεων) των συσκευών iPhone 6s μειώθηκαν κατά 80%, ενώ των iPhone 6 κατά 70%.
Σύμφωνα με την εταιρεία, όσες συσκευές εξακολουθούν να εμφανίζουν απροσδόκητα shut downs και μετά την εγκατάσταση του iOS 10.2.1, θα πρέπει να ελεγχθούν καθώς πλέον θα πρόκειται για πρόβλημα στο hardware. Ας δούμε όμως και τη σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου της εταιρείας:
“Στην έκδοση του iOS, 10.2.1, η Apple προέβη σε βελτιώσεις, προκειμένου να μειωθούν οι περιπτώσεις των απροσδόκητων κλεισιμάτων των συσκευών που αντιμετώπιζε μικρό μέρος των χρηστών. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ήδη εγκατεστημένη στο 50% των ενεργών iOS συσκευών και τα διαγνωστικά δεδομένα που λαμβάνουμε μας δείχνουν πως τα περιστατικά αυτά έχουν μειωθεί κατά 80% στις συσκευές iPhone 6s και κατά 70% στα iPhone 6. Προσθέσαμε επίσης τη δυνατότητα επανεκκίνησης της συσκευής χωρίς την ανάγκη σύνδεσής της με τροφοδοσία ρεύματος, σε περίπτωση απροσδόκητου κλεισίματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος που να σχετίζεται με την ασφάλεια των συσκευών και των χρηστών, αλλά, αντιλαμβανόμαστε πως δεν παρείχαμε την εμπειρία που επιθυμούμε να αποκομίζουν οι πελάτες μας. Γι’ αυτό, προβήκαμε στη διόρθωση του προβλήματος αυτού, όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε.”
Με βάση τις πληροφορίες που έλαβε το TechCrunch, είναι πιθανό τα προβλήματα αυτά να προήλθαν από κακή διαχείριση (από το iOS) της ενέργειας και της δραστηριότητας των συσκευών, υπό συνθήκες “αιχμής”. Η Apple με την ενημέρωση αυτή αναβάθμισε το σύστημα διαχείρισης ενέργειας και πλέον, ακόμα και αν το πρόβλημα κάποια στιγμή παρουσιαστεί, οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να συνδέσουν τις συσκευές τους σε πηγή ρεύματος για να τις εκκινήσουν και πάλι. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του TechCrunch τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονταν συχνότερα σε συσκευές που διέθεταν μπαταρίες με αρκετούς κύκλους φόρτισης ήδη στο ενεργητικό τους.
Γνωρίζοντας τις τακτικές της Apple, όλο αυτό μου μοιάζει ως μία “χαμηλού προφίλ” παραδοχή ενός software προβλήματος, με πολύ μεγάλη όμως καθυστέρηση. Είναι γεγονός πως αρκετοί χρήστες αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα επί σειρά μηνών και δεν γνώριζαν αν έπρεπε να προβούν στην αντικατάσταση των μπαταριών των συσκευών τους, ή όχι.
Ας ελπίσουμε πως όλο αυτό πλέον ανήκει στο παρελθόν.
by Kostthem