Όλα ξεκίνησαν από το γκαράζ ενός επίδοξου νέου και σήμερα η Apple είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο.
Είναι εύλογο να απορεί κανείς πως χτίστηκε αυτή η αυτοκρατορία. Θα ρίξουμε μία ματιά στην συναρπαστική ιστορία της Apple.
Η ιστορία της Apple θυμίζει αμερικάνικο όνειρο, οι κατάλληλοι άνθρωποι βρέθηκαν μαζί την κατάλληλη στιγμή και ίδρυσαν την Apple. Ήταν μία νέα περίοδος για την Αμερική, η πολυπληθέστερη γενιά στην ιστορία της Αμερικής μόλις έφτανε στην ενηλικίωση.
Προκάλεσαν εκρηκτικές αντιδράσεις σε κάθε τομέα. Δεν υποστήριζαν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, δεν ήθελαν να πάνε στον πόλεμο και δεν άντεχαν τον ρατσισμό. Η επαναστατική νεολαία διαχώρισε τον εαυτό της από την κεντρική κουλτούρα της Αμερικής.
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 60’ η ανάπτυξη των μικροτσίπ θα έφερνε άλλη μία μεγάλη επανάσταση. Το San Francisco ήταν το επίκεντρο την επαναστατικής νεολαίας και της επαναστατικής τεχνολογίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο δεκατετράχρονος Steve Jobs θα συναντούσε τον δεκαεννιάχρονο Steve Wozniak. To 1969 ανήκαν στους νέους που λάτρευαν την τεχνολογία και τους Beatles, δεν ήξεραν όμως ότι πολύ σύντομα οι δυο τους θα έγραφαν ιστορία.
Ο Steve Wozniak είχε πάντοτε μία κλίση προς τους υπολογιστές:
Πήρα αυτό το βιβλίο στο σπίτι, το οποίο εξηγούσε τις λειτουργίες ενός υπολογιστή, ήταν σαν την Βίβλο για εμένα. Όλα αυτά τα πράγματα. Για κάποιον λόγο ερωτεύτηκα αυτές τις περιγραφές, όπως κάποιος ερωτεύεται ένα μουσικό όργανο. Μπορούσα να λύσω μερικά προβλήματα και να βρω δικούς μου τρόπους επίλυσης.
O Wozniak είχε ένα κοινό όνειρο με όλους τους υπόλοιπους φανατικούς της τεχνολογίας, ήθελε να αποκτήσει έναν προσωπικό υπολογιστή. Εκείνη την περίοδο όμως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο.
Αυτό άλλαξε το 1974 με την κυκλοφορία του Altair 8800, ενός μικρό-υπολογιστή που έπρεπε να τον φτιάξεις μόνος σου. Παρότι δεν είχε καμία διασύνδεση εξόδου πέρα από μερικές λυχνίες, προκάλεσε ενθουσιασμό στον τεχνολογικό κόσμο.
Τόσο σημαντική ήταν η κυκλοφορία του Altair που στην Αμερική οργανώθηκαν πολλά μαθήματα και συναντήσεις μεταξύ των φανατικών, για να συζητήσουν τις εκπληκτικές δυνατότητες του πρώτου προσωπικού υπολογιστή.
Παρόμοιες συναντήσεις έκανε και το Homebrew Computer Club at San Francisco. Βέβαια εκεί τα πράγματα ήταν διαφορετικά από ότι στις υπόλοιπες συναντήσεις. Η κουλτούρα της νεολαίας έπαιζε σημαντικό ρόλο στη μορφή των συναντήσεων. Υπήρχε ομαδικό κλίμα, όλοι αντάλλασσαν πληροφορίες και έδιναν βοήθεια ο ένας στον άλλον.
Παράλληλα ο Steve Wozniak έχτιζε τον δικό του υπολογιστή, χρησιμοποιώντας τους επεξεργαστές που είχαν μόλις κυκλοφορήσει από την Intel και την Motorola. Έφερνε τον υπολογιστή μαζί του κάθε εβδομάδα στις συναντήσεις και τον βελτίωνε κάθε φορά. Ήταν πολύ ντροπαλός όμως για να σηκώσει το χέρι του κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και να παρουσιάσει τον υπολογιστή του.
Τον συναρμολογούσε στο τέλος των συναντήσεων και κάθε φορά προκαλούσε το ενδιαφέρον του κοινού που έκανε ασταμάτητα ερωτήσεις.
Ο Steve Jobs ήταν και αυτός μέλος του Homebrew Computer Club. Παρατήρησε το ενδιαφέρον που προκαλούσε ο υπολογιστής του Wozniak και του πρότεινε να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν να τον πουλήσουν.
Τον Απρίλιο του 1976 οι δύο νέοι με την βοήθεια μερικών φίλων έστησαν το εργαστήριό τους στο γκαράζ του Steve Jobs. Κατασκεύασαν το Apple One, μία μητρική πλακέτα χωρίς πληκτρολόγιο ή οθόνη. Αυτό ήταν το επίσημο ξεκίνημα της Apple. Κατάφεραν να πουλήσουν μόλις 50 Apple Ones. Ο Steve Jobs εξέλαβε αυτές τις πωλήσεις ως δείγμα του ενδιαφέροντος που είχε το κοινό για έναν προσωπικό υπολογιστή.
Ήταν ξεκάθαρο για εμένα ότι υπήρχαν φανατικοί χομπίστες που μπορούσαν να χτίσουν τον δικό τους υπολογιστή, χρησιμοποιώντας την δική μας πλακέτα, μπορούσαν να προσθέσουν ένα τροφοδοτικό και ένα πληκτρολόγιο. Για κάθε έναν από αυτούς υπήρχαν χίλιοι άνθρωποι που δεν ήξεραν πως να το κάνουν αλλά θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό. Έτσι το όνειρο μου για το Apple II ήταν να πουλήσω τον πρώτο ολοκληρωμένο υπολογιστή.
Το όραμα του Steve Jobs, για έναν ολοκληρωμένο υπολογιστή ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί εκείνη την περίοδο. Χρειαζόντουσαν πολλά κυκλώματα, τα οποία ήταν πολύ ακριβά και πολύπλοκα. Έπρεπε να υπάρξει κάποια σοβαρή καινοτομία για να επιτραπεί η κατασκευή του.
Ο Wozniak το ήξερε αυτό, αλλά προσπάθησε και τα κατάφερε μόνος του να πετύχει μία τρομερή καινοτομία στον χώρο των υπολογιστών.
Και τότε σκέφτηκα, γιατί να έχουμε μία μνήμη για την οθόνη και μία για τον υπολογιστή; Ας τα κάνουμε ένα. Αυτό μίκρυνε το μέγεθος. Έψαξα σε εγχειρίδια και βρήκα ένα τσιπ, που έκανα την δουλειά για πέντε και μείωσα ακόμη περισσότερο όγκο. Έψαξα το ένα εξάρτημα μετά από το άλλο και όταν στο τέλος συναρμολόγησα τον υπολογιστή, είπα: Μπορείς να προγραμματίσεις τον υπολογιστή να εμφανίσει πολύχρωμα στοιχεία στην οθόνη, δεδομένα, λέξεις ή να παίξεις παιχνίδια, όπως ακριβώς το ήθελα.
O Steve Jobs πρόσθεσε τις γνώσεις του στον σχεδιασμό και επέμεινε ο υπολογιστής να είναι εύκολος στη χρήση. Αυτός ο συνδυασμός έκανε τον υπολογιστή ελκυστικό στους καταναλωτές. Ο Steve Jobs κατάφερε να βρει επενδυτές για την κατασκευή του Apple II.
Ο προσωπικός υπολογιστής τώρα ήταν πολύ διαφορετικός από το κουτί για χομπίστες, με λυχνίες και διακόπτες, που κυκλοφόρησε 2 χρόνια νωρίτερα.
Η Apple παρουσίασε τον Apple II The 1978 σε μία έκθεση υπολογιστών και έκλεψε την παράσταση. Κανείς δεν είχε δει άλλη φορά κάτι παρόμοιο.
Στη συνέχεια η εξέλιξη της Apple ήταν ραγδαία.
Άξιζα περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια όταν ήμουν 23, περισσότερο από δέκα εκατομμύρια όταν ήμουν 24 και πάνω από 100 εκατ. όταν ήμουν 25. Δεν ήταν όμως τόσο σημαντικό, γιατί ποτέ δεν το έκανα για τα λεφτά.
Μέχρι το 1980 η IBM είδε την επιτυχία της Apple και κατάλαβε πως είχε κάνει λάθος στην εκτίμησή της για την αγορά των προσωπικών υπολογιστών. Δεν απευθύνονταν μόνο σε χομπίστες, μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολλούς σκοπούς. Την δεκαετία του ’80 η Apple είχε σκληρό ανταγωνισμό από την ΙΒΜ και άλλους κατασκευαστές υπολογιστών, με αποτέλεσμα να χάσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς.
Τις επόμενες δεκαετίες η Apple έφτασε κοντά στην πτώχευση, αλλά αποφάσισε να αφαιρέσει οτιδήποτε ήταν περιττό και να επιστρέψει στις ρίζες της. Στην δεύτερη χρυσή εποχής της η Apple είναι μία ισχυρή δύναμη στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. Το 2015 κατάφερε να συγκεντρώσει το 92% των κερδών της αγοράς των smartphones.
The 2017 η Apple παραμένει ακόμη στην κορυφή. Θα χρειαστεί όμως να κάνει έξυπνες κινήσεις για να ικανοποιήσει τους πιστούς χρήστες των συσκευών της και παράλληλα να φέρει κέρδη στους επενδυτές και τους μετόχους της.
from jericho