Εγκυκλοπαιδική γνώση: γιατί φτιάχτηκε το Android, τροφοδοτούσε η Google την CIΑ; Και άλλα ενδιαφέροντα.
Ίσως νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για το Android, αλλά πάντα υπάρχουν μυστικά «κάτω από το χαλί», η πραγματική ιστορία του και άλλα ενδιαφέροντα όπως φήμες. Αν λοιπόν είστε από τους σκληροπυρηνικούς φαν του Android, δείτε πόσα ξέρατε από τα παρακάτω.
1. Γιατί φτιάχτηκε το Android εξ’ αρχής;
Πολύ λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό: το Android αρχικά φτιάχτηκε σαν λειτουργικό για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Τελικά οι ιδρυτές του – και μεταξύ αυτών ο Andy Rubin που είχε το ψευδώνυμο «Android» όταν δούλευε στην Apple στα τέλη του ’80 και χρησιμοποιούσε το δικτυακό χώρο android.com σαν προσωπική του ιστοσελίδα μέχρι και τα τέλη του 2008 – αναγνώρισαν τη δυναμική που έκρυβε μέσα του για την αναδυόμενη αγορά των smartphone και θέλησαν να προκαλέσουν το Windows Mobile και το Symbian. Απ’ όσο φαίνεται, τα κατάφεραν.
See also: 10 σημαντικές νέες δυνατότητες με την έλευση του Android 5.1 Lollipop
2. Η Google χρηματοδοτήθηκε από την NSA και τη CIA;
Φορέστε τα αλουμινένια καπέλα σας παιδιά, οι εξωγήινοι με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών μπορούν να διαβάζουν τη σκέψη μας. Και σύμφωνα με την δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας η Google στην αρχή, χρηματοδοτήθηκε από την NSA και τη CIA σαν ένα από τα προγράμματα ελέγχου και παρακολούθησης πληροφοριών. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την ανάπτυξη «πολλά υποσχόμενων» νέων επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το στρατό και την κυβέρνηση στην τεχνολογική τους υπεροχή για το μέλλον.
Είτε πιστεύετε ότι το Πεντάγωνο μυστικά κινεί τα νήματα μέσα στη Google, είτε ότι ο Sergey και ο Larry έχουν ένα κόκκινο τηλέφωνο που συνδέεται άμεσα με το διευθυντή του FBI, υπάρχουν πραγματικά κάποιες ενδιαφέρουσες (το λιγότερο), και μερικές φορές τρομακτικές, σχέσεις μεταξύ της Google και της Αμερικάνικης κοινωνίας πληροφοριών που είναι πολύ παλαιότερες του PRISM. The Android μάλιστα έχει τη θέση του σε αυτές σαν ένας προσωπικός «φάρος» παρακολούθησης του χρήστη. (Το PRISM ήταν πρόγραμμα παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ).
See also: Έχει δίκιο ο Tim Cook; «Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google»
3. Το Android Marshmallow θα τα θυμάται όλα
Θυμάστε αυτή την «ασήμαντη» εφαρμογή για εφεδρικά αντίγραφα στο μενού «backup and reset» στην Android συσκευή σας; Αυτή που την προσπεράσατε στα γρήγορα μη δίνοντας και πολύ σημασία όταν κάνατε τις πρώτες ρυθμίσεις και μετά ξεχάσατε και την ύπαρξή της;
Η ρύθμιση αυτή σας επιτρέπει να έχετε εφεδρικό αντίγραφο όλων των κωδικών, ρυθμίσεων και επιλογών για τη συσκευή και το λογαριασμό σας και να φυλάσσονται στους σέρβερς της Google ώστε να μη χρειάζεται να τους εισάγετε κάθε φορά και να κάνετε ρυθμίσεις εκ νέου αν χρειαστεί να αλλάξετε συσκευή. Η ίδια ρύθμιση πρέπει να γίνει από σας στις προηγούμενες εκδόσεις του Android, αλλά από τη Marshmallow και μετά γίνεται αυτόματα.
Έτσι, αν έχετε συσκευή με το Android Marshmallow, όλες σας οι ρυθμίσεις και εφαρμογές και κωδικοί είναι αποθηκευμένα, ώστε, όταν αλλάξετε συσκευή, να επανεγκατασταθούν και ρυθμιστούν αυτόματα.
See also: H Google φέρνει το λογισμικό Android wear στις iOS συσκευές
4. Η Google δεν τη «σκαπουλάρει» με όλα
Μερικές φορές οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι η Google είναι ο παντοδύναμος «Μάγος του ΟΖ» που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να πατάει πάνω σε μας τους απλούς ανθρώπους χωρίς να δίνει λογαριασμό. Υπάρχουν όμως «μεγαλύτερα ψάρια» εκεί έξω που μπορούν να την ελέγχουν.
Πάρτε, για παράδειγμα, το γνωστό συμφωνητικό που όλοι αποδεχόμαστε προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε το Android «δωρεάν» (mobile application distribution agreement – MADA). Η MADA ουσιαστικά υποχρεώνει τους κατασκευαστές να συμπεριλαμβάνουν το πλήρες πακέτο εφαρμογών της Google, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Android στις συσκευές τους. Κάποιοι το απορρίπτουν και ζουν χωρίς αυτό, αλλά οι περισσότεροι το υπογράφουν.
Ίσως αυτό φαίνεται δίκαιη ανταλλαγή αλλά δεν είναι έτσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει τη Google αυτή τη στιγμή για παραβιάσεις των όρων ανταγωνισμού με τη χρήση της MADA. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι η MADA εμποδίζει τον ανταγωνισμό καθώς εξαιρεί εφαρμογές και υπηρεσίες τρίτων υπέρ της Google. Η «κόντρα» συνεχίζεται, αλλά στη Ρωσία η Google έχει ήδη καταδικαστεί και υποχρεούται να αποσύρει και να αλλάξει τη MADA.
See also: Πώς η NSA παρακολουθούσε το Internet με τη βοήθεια της ΑΤ&Τ
5. Μπορείς να υποχρεώσεις τη Google να κάνει αλλαγές στο Android
Εντάξει με το Ανώτατο Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά τι γίνεται με μας τους απλούς ανθρώπους; Όσο κι αν φαίνεται ανέκδοτο, αν μαζευτούν πολλοί άνθρωποι πίσω από ένα αίτημα, μπορούν να υποχρεώσουν τη Google να αλλάξει την πολιτική της ακόμη κι αν αυτή λέει όχι.
Η στάνταρ υποστήριξη για θύρες microSD είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ίσως να θυμάστε ότι με την έκδοση του Android KitKat, η Google θέλησε να καταργήσει τις εν λόγω θύρες στις συσκευές Android. Όλοι διαμαρτυρηθήκαμε, οι κατασκευαστές βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν το πρόβλημα και τελικά η Google άρχισε να κλονίζεται και με την έκδοση του Lollipop έκανε λίγο πίσω.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν για καλύτερη υποστήριξη και με την έκδοση του Marshmallow ήλθε επιτέλους η επίσημη υποστήριξη θυρών microSD από την ίδια τη Google. Έτσι, όταν εισάγει κανείς μια κάρτα microSD στη συσκευή του, θα υποστηρίζεται άμεσα σαν χώρος εσωτερικής αποθήκευσης (κι όχι απλά σαν επιπλέον χώρος). Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για τους υποστηρικτές της microSD θύρας και δείχνει ότι, όταν ενωθούμε, μπορούμε να κάνουμε τη Google να αλλάξει το Android.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια άλλη «μάχη», ενάντια στο bloatware (υποχρεωτικό λογισμικό σαβούρα που έρχεται υποχρεωτικά προεγκατεστημένο στις συσκευές μας και χωρίς δυνατότητα απεγκατάστασης καταλαμβάνοντας πολύτιμο χώρο). Αν θέλετε να υπογράψετε ακολουθείστε το σύνδεσμο.
from Elichord