Τα smartphone τραβάνε πολύ καλά βίντεο τώρα πια. Ακολουθώντας τις συμβουλές μας, θα γίνουν καλύτερα.
Όλοι πια έχουμε μια ισχυρή βιντεοκαμέρα στην τσέπη μας – το smartphone. Και με λίγη εξάσκηση και μερικά κόλπα, μπορούμε να τραβήξουμε εξαιρετικά βίντεο, από απλά κλιπ, μέχρι μικρές ταινίες μόνο με τη χρήση του. Γι’ αυτό, σε μια προσπάθεια να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στη λήψη βίντεο με το smartphone σας, καταλήξαμε σε εννέα απλές συμβουλές. Και παρόλο που κάποιες από αυτές μπορεί να φαίνονται προφανείς, ακολουθώντας τις όλες, θα πετύχετε εκπληκτικά αποτελέσματα.
See also: 9 κόλπα για επαγγελματικές φωτογραφίες
1. Πλάγια θέση (Landscape)
Τίποτε δεν καταστρέφει περισσότερο μια καλή λήψη από τη λάθος στάση της κάμερας. Συνηθισμένοι να κρατάμε το smartphone όρθιο, πολλές φορές τραβάμε ένα βίντεο κρατώντας το κάθετα κι όχι σε οριζόντια θέση. Το αποτέλεσμα: ένα μικρό τμήμα της οθόνης γεμίζει μόνο και δύο τεράστιες μαύρες γραμμές στα δύο πλάγια καλύπτουν το υπόλοιπο, όταν το βλέπουμε σε μια κανονική οθόνη (όπως της τηλεόρασης).
Είναι ένα σύνηθες λάθος των ερασιτεχνών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε πιο προχωρημένους. Γι’ αυτό, το πρώτο που πρέπει να θυμηθείτε, είναι η περιστροφή του τηλεφώνου σας σε πλάγια θέση όταν πάτε να τραβήξετε βίντεο. Εκτός βέβαια κι αν θέλετε επί τούτου να τραβήξετε ένα «όρθιο» βίντεο.
2. Καδράρισμα (Framing)
Αφού διορθώσαμε αυτό το λάθος, προχωράμε στο «καδράρισμα». Και με αυτό εννοούμε να γεμίζουμε εντελώς την οθόνη του smartphone (κάδρο) με το θέμα που τραβάμε. Αν μάλιστα είναι κάποιο πρόσωπο, μπορείτε να τον (την) βάλετε να στέκεται ελαφρά πιο δεξιά ή αριστερά κι όχι ακριβώς στο κέντρο και θα γίνει έτσι πολύ πιο ενδιαφέρουσα η λήψη. Πριν τραβήξετε, κινηθείτε πέρα-δώθε για να δείτε πού φαίνεται καλύτερα το θέμα σας.
3. Ζουμ (Zoom)
Άλλο ένα συχνό λάθος είναι η χρήση του ζουμ. Δεν υπάρχει κάτι πιο άσχημο από το ψηφιακό ζουμ των καμερών των smartphone (ένα από τα κύρια σημεία που υστερούν έναντι των κλασικών καμερών). Το ψηφιακό ζουμ απλά μεγεθύνει την εικόνα εκ των υστέρων, δεν αυξομειώνει την εστιακή απόσταση του φακού. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως από κακό έως άθλιο γι’ αυτό, μην το χρησιμοποιείτε εκτός κι αν δεν έχετε άλλη λύση. Αλλά να ξέρετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι κακό.
Το καλύτερο είναι να πλησιάσετε όσο πιο πολύ μπορείτε στο θέμα σας, αντί να ζουμάρετε. Η άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αξεσουάρ που προσθέτει επιπλέον φακό με μεγαλύτερο ζουμ στο φακό της κάμερας του smartphone σας. Σήμερα υπάρχουν πολλά τέτοια, δεν είναι ακριβά, κι αν σκοπεύετε να τραβάτε συχνά βίντεο, καλό θα είναι να επενδύσετε σε ένα τέτοιο (ή περισσότερα).
See also: Light: μια παράξενη, αλλά και πανέξυπνη ιδέα στη φωτογραφία
4. Φλας (Flash)
Ο γνωστός ήρωας των κόμικς, Φλας Γκόρντον, μπορεί να είναι καλός και συμπαθής. Το φλας όμως του smartphone είναι ο κύριος υπαίτιος για ένα κακό βίντεο. Το απλό μικρό LED που έχουν όλα τα smartphone για φλας, μπορεί να βοηθάει σε μια φωτογραφία, σε ένα βίντεο όμως, συνήθως κάνει ζημιά στα χρώματα (κιτρινωπό δέρμα, κόκκινα διαβολικά μάτια και άλλα κωμικοτραγικά). Η αιτία είναι ότι είναι υπερβολικά φωτεινά αυτά τα LED και καταστρέφουν τη χρωματική απόκριση μιας ταινίας. Και τελικά, το βίντεο, πέραν των άλλων, βγαίνει και κακοφωτισμένο.
Η λύση; Προσπαθήστε να βρείτε μια φυσική πηγή φωτισμού στη σκηνή σας και εκμεταλλευτείτε την. Μάλιστα, αν τη χρησιμοποιήσετε σωστά (όπως π.χ. μια φωτεινή επιγραφή νέον), θα πετύχετε κάποια πολύ ενδιαφέροντα εφέ φωτισμού.
5. Οπίσθιος φωτισμός (Backlighting)
Κάτι ακόμη που πρέπει να έχετε υπόψη όσον αφορά το φωτισμό της σκηνής σας είναι ο οπίσθιος φωτισμός. Με αυτό εννοούμε τις φωτεινές πηγές που υπάρχουν πίσω από το θέμα σας. Για παράδειγμα, το θέμα σας είναι ένα πρόσωπο και πίσω από αυτό έχετε κόντρα μια δυνατή φωτεινή πηγή (όπως ο ήλιος). Τα μάτια σας μπορεί να μπορούν να δουν το πρόσωπο, αλλά ο φακός της κάμερας βλέπει μια σκοτεινή (σχεδόν μαύρη) φιγούρα με ένα ισχυρό φως που παράγει ένα φωτοστέφανο γύρω της.
Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται, είτε να αλλάξετε θέση, ώστε να μην πέφτει το φως κόντρα στην κάμερα, ή να χρησιμοποιήσετε το φλας ή μια άλλη δυνατή φωτεινή πηγή που θα φωτίσει το θέμα σας και θα «σπάσει» το εφέ του οπίσθιου φωτισμού. Αυτή είναι και η μοναδική περίπτωση που το φλας μπορεί να φανεί χρήσιμο. Αν και η αλλαγή θέσης είναι προτιμότερη.
See also: Selfies με Flash για όλα τα iPhone
6. Παρέλευση χρόνου (Time lapse)
Η βιντεοσκόπηση με το εφέ της χρονικής παρέλευσης – πιο γνωστή ως Time lapse – είναι μια τεχνική πολύ ενδιαφέρουσα που χρησιμοποιείται συχνά όταν θέλουμε να επιταχύνουμε ένα θέμα που θέλει πολύ ώρα για να ολοκληρωθεί. Με αυτή την τεχνική, αντί να συλλαμβάνονται όλα τα καρέ ανά δευτερόλεπτο (25, 30 ή 60) όπως σε ένα κανονικό βίντεο, συλλαμβάνονται τα μισά ή λιγότερα (ανάλογα με τη ρύθμιση). Το αποτέλεσμα, όταν βλέπουμε το βίντεο, είναι μια ταινία με μεγάλη επιτάχυνση.
Στην ουσία, με αυτή την τεχνική, κάνουμε «σύμπτυξη» του χρόνου. Θα έχετε δει βίντεο με ηλιοβασιλέματα που γίνονται γρήγορα ή με σύννεφα που τρέχουν στον ουρανό και άλλα παρόμοια. Με αυτή την τεχνική τραβήχτηκαν.
Εννοείται ότι εδώ χρειάζεται ένα τρίποδο ή κάποιο άλλο σταθερό σημείο για να στηρίξουμε το smartphone μας.
See also: Καταγράψτε εκπληκτικά video παρέλευσης χρόνου ακολουθώντας τις οδηγίες μας
7. GIFs
Τα GIFs (κινούμενες εικόνες που επαναλαμβάνονται) τα βρίσκουμε πια παντού. Στην ουσία πρόκειται για μικρά βίντεο-κλιπ που «λουπάρουν» συνεχώς. Το πλεονέκτημά τους είναι το μικρό μέγεθος και η ευκολία να τα αποστείλουμε σε όποιον θέλουμε μέσω email, στο Facebook, Twitter κλπ. Η δημιουργία τους είναι πολύ απλή και το μόνο που χρειάζεστε είναι το κατάλληλο πρόγραμμα.
Δοκιμάστε το Giphy. Είναι πολύ απλό και εύχρηστο και κυκλοφορεί και στο iOS και στο Android. Ακόμη και το Google Photos προσφέρει δυνατότητα δημιουργίας GIF. Εξίσου καλό είναι και το Boomerang του Instagram, επίσης για όλες τις πλατφόρμες. Παίρνει συνεχείς γρήγορες λήψεις (bursts) ενός κινούμενου θέματος και τις ενώνει όλες μαζί δημιουργώντας ένα επαναλαμβανόμενο βίντεο HD ανάλυσης. Η λούπα αρχίζει να παίζει και όταν φτάνει στο τέλος, γυρίζει προς τα πίσω και πάλι από την αρχή, παράγοντας έτσι ένα βίντεο που μοιάζει με GIF και δεν έχει ήχο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του GIF είναι ότι μπορεί κανείς να φτιάξει ένα μικρό βίντεο που να γίνει άμεσα δημοφιλές και να διαδοθεί παντού (να γίνει viral όπως λέγεται).
See also: Πώς θα έχω Live Photos και σε παλαιότερες συσκευές iPhone;
8. Αξεσουάρ
Όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχουν πια πολλά αξεσουάρ για τα smartphone που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη και τις λήψεις σας καλύτερες. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σε φθηνές τιμές ή και σε πιο ακριβές (έως πανάκριβες) ανάλογα με το πόσο σοβαρά θέλετε να ασχοληθείτε.
Εκ των «ουκ άνευ» είναι το τρίποδο. Αν θέλετε να κάνετε σοβαρές λήψεις, επενδύστε σε ένα. Επίσης χρήσιμα είναι τα διάφορα σετ φακών που θα προσθέσουν έξτρα δυνατότητες στο smartphone σας. Υπάρχουν – πέρα από τους τηλεφακούς για ζουμ – ευρυγώνιοι και υπέρ-ευρυγώνιοι τύπου «fisheye», φακοί macro για λήψεις θεμάτων μικροσκοπικών από πολύ κοντά και άλλα πολλά. Άλλο ένα χρήσιμο αξεσουάρ είναι το Remote που σας επιτρέπει να τραβήξετε μια λήψη από μακριά, ενώ έχετε τοποθετήσει το smartphone σας σε ένα τρίποδο. Υπάρχουν ενσύρματα και ασύρματα (Bluetooth). Προτείνουμε να προτιμήσετε τα δεύτερα.
Πέρα από τα hardware, υπάρχουν και software αξεσουάρ. Με αυτό εννοούμε τις διάφορες εφαρμογές που θα προσθέσουν στην κάμερα του smartphone σας λειτουργίες που έχουν οι επαγγελματικές κάμερες, όπως οι ρυθμίσεις διαφράγματος, ταχύτητας, ισορροπία λευκού, πλέγμα στην οθόνη για να κάνετε ευθυγράμμιση στο θέμα σας και άλλα πολλά.
Το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε και πολλά που ούτε καν φαντάζεστε.
See also: Review: Sony Cybershot QX-100
9. Επεξεργασία
Τέλος, ας μιλήσουμε λίγο και για το «μετέπειτα» της λήψης. Πάντα μπορείτε να βελτιώσετε μια λήψη με λίγη επεξεργασία. Επίσης μπορείτε να κάνετε σύνθεση των κλιπς που έχετε τραβήξει και να δημιουργήσετε μια μικρή ταινία με το κατάλληλο πρόγραμμα. Μπορείτε να προσθέσετε τίτλους, εφέ, μουσική, ομιλία ή ό,τι άλλο θέλετε.
Και στις δύο πλατφόρμες, iOS και Android, θα βρείτε εφαρμογές γι’ αυτή τη δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι οι καλύτερες και ισχυρότερες βρίσκονται στο iOS, αλλά και στο Android θα κάνετε τη δουλειά σας. Εφαρμογές όπως τα iMovie, Pinnacle Studio, Videon, Magisto, και πολλές άλλες, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις αντίστοιχες των επιτραπέζιων μηχανημάτων (υπολογιστών).
Αυτά λοιπόν είναι τα απαραίτητα για μια καλή λήψη με το smartphone σας, πέρα από το καλό «μάτι» και την καλλιτεχνική αντίληψη που μπορεί να έχει ο καθένας. Χρησιμοποιείστε τα και δε θα απογοητευθείτε.
from Elichord