Retro mode: Επιλέξαμε από την δεκαετία του ’80 τα 15 video games που μας άρεσαν περισσότερο
Introduction
Αντί εισαγωγής, ας ξεκινήσουμε κατευθείαν εξηγώντας κάτι που θα συναντήσουμε πολλές φορές σε αυτό το άρθρο. Τον όρο “coin op“: Η ελεύθερη μετάφραση είναι “τα ηλεκτρονικά“, όπως τα λέγαμε τότε. Τα μαγαζιά που τα είχαν τα αποκαλούσαμε τότε “ουφάδικα“!
Σε αυτό το σύντομο ταξίδι μας θα συναντήσουμε επίσης πολλές “μάρκες” και τύπους Η/Υ της εποχής, από τον ZX Spectrum έως και την Amiga. Οι παλαιότεροι σίγουρα αναπολούν αθώες παιδικές και εφηβικές στιγμές και οι νεότεροι θα καταλάβουν πως κάποτε τα 8 bit ήταν “η τεχνολογία στα καλύτερά της”!
Ας ξεκινήσουμε:
Outrun (1986)
Διαθεσιμότητα: Coin-op, Master System, C64, Amstrad CPC, Spectrum, MSX, MSX2, Amiga, Atari ST, PC
Ίσως το πιο διάσημο “αυτοκινητάκι” της εποχής. Με εκπληκτικά γραφικά (είπατε κάτι;) και κανονικό τιμόνι που άντεχε στα πολλά νευρικά χτυπήματά μας!
International Karate+ (1986)
Διαθεσιμότητα: Atari 400/800, C64, Spectrum, C64, PC, ST, Amstrad CPC, MSX, Amiga
Το είχα “λιώσει” στην Amiga. Απλά κορυφαίο! Αν θυμάμαι καλά είχε και ειδικούς διαγωνισμούς για την απόκτηση νέων ζωνών του καράτε!
Final Fantasy (1987)
Διαθεσιμότητα: NES
Δεν είμαι φαν της σειράς (ξέρω, ξέρω, είμαι απαράδεκτος), αλλά όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του ’80. Όλοι γνωρίζουμε την συνέχεια αυτής της πολύ επιτυχημένης σειράς.
R-Type (1987)
Διαθεσιμότητα: Coin-op, C64, Spectrum, PC Engine, MSX, Gameboy, ST, Amstrad CPC
Αυτό το παιχνιδάκι το είχα παίξει πολύ στον ZX Spectrum. Πολύ καλό gameplay, υπέροχα (!) γραφικά. Από τα καλύτερα “διαστημικά” (έτσι τα αποκαλούσαμε τότε) παιχνίδια.
Rainbow Islands (1987)
Διαθεσιμότητα: Coin-op, C64, Spectrum, Amstrad CPC
Ελάχιστοι το γνωρίζουν, αλλά το Rainbow Islands ήταν το sequel του καταπληκτικού Bubble Bobble που θα συναντήσουμε πιο κάτω στην λίστα μας. Παιχνίδι με πολλούς φίλους, απογοήτευση για εμένα.
Prince Of Persia (1989)
Διαθεσιμότητα: Apple II
Ο ορισμός του action – adventure game. Με φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο. Για Apple II…
Sim City (1989)
Διαθεσιμότητα: Amiga, Mac, PC, C64
Το γνωρίζατε πως το πασίγνωστο franchise είχε ξεκινήσει από τότε την πορεία του; Η αλήθεια είναι βέβαια πως τα γραφικά του (ακόμα και για την εποχή) δεν ήταν το δυνατό του σημείο.
Donkey Kong (1981)
Διαθεσιμότητα: Coin-op, Colecovision, Apple II, C64, TI-99, PC, Atari 400/800, NES, MSX, Intellivision, Atari 7800, VIC-20
All time classic. Τόσο απλά!
Super Mario Bros 3 (1989)
Διαθεσιμότητα: NES
Ο γνωστός μας Mario είχε ξεκινήσει τις περιπέτειές του (και μαζί τις δικές μας) πολύ πίσω στον χρόνο. Το βασίλειο των μανιταριών, καλά κρατεί!
Tetris (1985)
Διαθεσιμότητα: NES, Spectrum, C64, BBC, Gameboy, PC, ST, coin-op
Αγαπημένο, νομίζω από όλους μας. Έχω ονειρευτεί άπειρες φορές τουβλάκια (τα οποία όντως τυχαίως στο όνειρο “ταίριαζαν” ακριβώς!).
Elite (1984)
Διαθεσιμότητα: BBC Micro, Acorn Electron, C64, Atari ST, Spectrum, Electron, NES, PC, Apple II, MSX, Archimedes, ST
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Elite ήταν το “βάθος” του ως παιχνίδι. Αντί “μονόδρομων” ο παίχτης επέλεγε το πως θέλει να κινηθεί στην συνέχεια και την εξέλιξη του παιχνιδιού.
Kick Off (1989)
Διαθεσιμότητα: Amiga & Atari ST
Κατά την γνώμη μου, το Kick Off ήταν το “ποδοσφαιράκι” που άνοιξε τον δρόμο στα υπόλοιπα. Εισήγαγε σωστά το “after touch” (φάλτσο), κάτι που είχε δοκιμαστεί αρχικώς (αποτυχημένα) στο Super Soccer για τον ZX Spectrum. Επίσης, κατάφερε να μας τραβήξει μακριά από το Match Day II (ZX Spectrum).
Ms. Pac-Man (1981)
Διαθεσιμότητα: Coin-op, Atari 2600, Atari 5200, Atari 7800, Atari 400/800, C64, NES, Genesis, Spectrum, Game Boy
Όλοι μας έχουμε ξοδέψει εκατοντάδες ώρες με αυτό το δημοφιλέστατο, κλασικό παιχνίδι.
Bubble Bobble (1986)
Διαθεσιμότητα: Coin op
Αρχικά διατέθηκε αποκλειστικά για coin op (από την Titan) και αργότερα μεταφέρθηκε σε προσωπικούς υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών. Θυμάμαι, τότε τον “κακό” τον λέγαμε Χάρη, γιατί όταν έπρεπε να βιαστούμε για να μην εμφανιστεί, βλέπαμε το μήνυμα “hurry up”!
Pang (1989)
Διαθεσιμότητα: Coin op
Το εναλλακτικό του όνομα ήταν “Buster Bros” και ήταν δημιούργημα της Capcom. Το 1990 η Ocean Software ανέλαβε την μεταφορά του σε ZX Spectrum, Commodore 64, Amstrad CPC, Commodore Amiga, MS-DOS και Atari ST. Η αποθέωση του ομαδικού παιχνιδιού! Εκπληκτική μουσική!!!
Επίλογος
Προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε λίγη από τη “μαγεία” της δεκαετίας του ’80 στο χώρο των video games. Τότε δεν γνωρίζαμε το που θα οδηγούσε αυτή η επανάσταση, αλλά ήμασταν σίγουροι πως κάτι εκπληκτικό συνέβαινε.
Η οδός Στουρνάρη τότε ήταν ο παράδεισός μας. Κάθε φορά που την διασχίζω σήμερα, αναπολώ. Ελπίζω το μίνι ταξίδι στον τεχνολογικό χρόνο να ήταν και για εσάς ευχάριστο. Θα θέλαμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας τα δικά σας αγαπημένα παιχνίδια της εποχής!
by Kostthem