Επτά μυστικά που θα σας κάνουν εξπέρ στο Android.
Έχετε λοιπόν μια ωραία Android συσκευή – smartphone ή tablet – και χαίρεστε να την ψάχνετε και να ανακαλύπτετε τα μυστικά της. Και μαζί, τα μυστικά του λειτουργικού της, του Android. Λοιπόν θα θέλατε ίσως να ξέρετε ότι έχει «κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι» όπως λέμε, από τότε που πρωτο-παρουσιάστηκε το Android και, με τον καιρό, έχουν προστεθεί αρκετές «cool» δυνατότητες που του δίνουν πολύ μεγάλη ευχρηστία και κάνουν τη δουλειά σας παιχνιδάκι. Τι θα λέγατε λοιπόν να γίνετε ένας πραγματικός Android-Pro User που πραγματικά παίζει τη συσκευή του στα δάχτυλα; Παρακάτω θα σας αποκαλύψουμε επτά κόλπα που όλοι οι προχωρημένοι χρήστες του Android γνωρίζουν και έτσι μπορούν να χρησιμοποιούν το Android στο μέγιστο προς όφελός τους.
See also: 5 εφαρμογές που πρέπει να βγάλετε από το Android smartphone
1. Οι γνώστες συνδέουν τη συσκευή τους με όλες τις άλλες
Είτε στέλνουμε ένα απλό μήνυμα SMS, είτε απαντούμε στο WhatsApp από το PC ή από το κινητό, είτε μοιραζόμαστε συνδέσμους και ιστοσελίδες ή αρχεία μεταξύ των συσκευών μας, υπάρχει μια υπέροχη εφαρμογή, το Pushbullet, που όλοι οι γνώστες του Android χρησιμοποιούν για να συνδέουν όλες τις συσκευές τους μεταξύ τους -PC, smartphone, tablet.
Εγκαταστήστε απλά την εφαρμογή σε όλα σας τα «μηχανάκια» και δείτε από μόνοι σας πόσο εύκολο είναι να βλέπετε μια γνωστοποίηση από το PC σας στο smartphone ή ένα link από το tablet στο PC. Εκεί που οι ερασιτέχνες στέλνουν email στους εαυτούς τους για να θυμούνται μια σελίδα που είδαν στο Internet στο κινητό και να τη βρουν μετά στο PC τους, εσείς μέσω του Pushbullet, μπορείτε να τη δείτε οπουδήποτε άσχετα με ποια συσκευή την πρωτο-ανακαλύψατε.
2. Οι γνώστες ρυθμίζουν τον ήχο της συσκευής του στο καλύτερο
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η ποιότητα ήχου του smartphone σας δεν είναι και η καλύτερη. Ακόμη κι αν το συνδέσετε με κάποια από τα καλύτερα Bluetooth ηχεία ή ακουστικά, ο ήχος εξακολουθεί να έχει έλλειψη ζωντάνιας και ευκρίνειας σε σχέση με ένα στερεοφωνικό σύστημα (για μουσική μιλάμε).
Ο γνώστης όμως το ξέρει αυτό, όπως ξέρει επίσης ότι δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι τα πράγματα. Το smartphone or the tablet σας έχει μια αρκετά καλή κάρτα ήχου και το μόνο που χρειάζεται είναι να «παίξετε» με τις ρυθμίσεις της. Οι περισσότερες Android συσκευές έρχονται με προ-εγκατεστημένο ένα ψηφιακό επεξεργαστή ήχου (DSP) που βοηθά στη ρύθμιση και βελτιστοποίηση του ήχου της συσκευής. Συνήθως έχουν έτοιμα πρότυπα (presets) που μπορεί να σας κάνουν ή και όχι. Απλά δοκιμάστε τα ένα-ένα κι αν δε μείνετε ικανοποιημένοι, τότε απλά ρυθμίζετε τον ισοσταθμιστή (equalizer) χειροκίνητα μέχρι να πετύχετε τον ήχο που ταιριάζει στα γούστα σας.
Όπως και να ‘χει, δε χρειάζεται να μείνετε με τον εξ’ ορισμού «ψόφιο» ήχου της συσκευής σας. Μέσα στις ρυθμίσεις ήχου της συσκευής θα βρείτε τα απαραίτητα ρυθμιστικά για να το επιτύχετε.
3. Οι γνώστες απεγκαθιστούν το « bloatware»
Οι περισσότερες συσκευές Android έρχονται με προ-εγκατεστημένο λογισμικό μέσα στο οποίο υπάρχουν πολλές φορές και διάφορες εφαρμογές που είναι άχρηστες, ενοχλητικές, ανόητες και διαφημιστικές και το μόνο που κάνουν είναι να πιάνουν πολύτιμο χώρο (με μια λέξη, bloatware). Και το σίγουρο είναι ότι, ακόμη κι αν κάποιες από αυτές έχουν μια κάποια utility, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με πολύ καλύτερες που κάνουν την ίδια δουλειά και περισσότερα.
Οι γνώστες λοιπόν, ξέρουν πώς να τις απεγκαταστήσουν και μάλιστα το συντομότερο. Μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής μπορούμε να απεγκαταστήσουμε πολλές από αυτές τις Applications. Κάποιες άλλες όμως είναι τρόπον τινά «κλειδωμένες» και δεν μας αφήνουν να τις ξεφορτωθούμε.
Αν θέλουμε λοιπόν οπωσδήποτε να τις διώξουμε, υπάρχει μια διαδικασία που λέγεται «root the phone» και μας δίνει δικαιώματα κεντρικού διαχειριστή με απεριόριστες ελευθερίες να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Μόνο που αυτά είναι για προχωρημένους και θέλουν προσοχή γιατί μπορείτε να κάνετε ζημιά και να χάσετε και την εγγύηση της συσκευής Your.
Αν οπωσδήποτε σας ενδιαφέρει το θέμα και ξέρετε καλά αγγλικά δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: How to root your phone without voiding the warranty
Αν δε θέλετε να πέσετε «τόσο βαθιά», τότε κοιτάξτε τις ρυθμίσεις της συσκευής σας για το αν μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτές τις Applications ή να τις κρύψετε. Προσέξτε μόνο μήπως χρησιμοποιούνται από άλλες για κάποιες λειτουργίες της συσκευής σας οπότε θα μειώσετε τη λειτουργικότητά της.
See also: 9 εφαρμογές που πρέπει να έχετε σε Android συσκευή
4. Οι γνώστες χρησιμοποιούν φωνητικές εντολές
Η φράση «Okay, Google» είναι η αρχή ενός καινούριου κόσμου φωνητικών εντολών που μπορεί να βελτιστοποιήσει πολύ τη χρήση της Android συσκευής σας. Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο εργαλείο απαιτεί σύνδεση στο Διαδίκτυο για τη λειτουργία του, αλλά η Google εργάζεται πάνω στην απεξάρτησή του από το Internet και σύντομα θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και χωρίς σύνδεση.
Για μια λίστα των εντολών δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: Google Now Voice commands
5. Οι γνώστες βάζουν συντομεύσεις στη home screen της συσκευής τους
Many browser για κινητά μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μια συντόμευση στην κεντρική οθόνη της συσκευής μας προκειμένου να μεταφερόμαστε στη σελίδα που θέλουμε με ένα πάτημα. Αν μάλιστα εγκαταστήσετε τον Chrome, θα σας δώσει τη δυνατότητα να «καρφιτσώσετε» ένα εικονίδιο οποιουδήποτε ιστοχώρου θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση στη home screen σας. Κατ’ αυτό τον τρόπο δε θα ψάχνετε κάθε φορά ανοίγοντας σελίδες επί σελίδων για να βρείτε αυτή που θέλετε.
6. Οι γνώστες παρακολουθούν τα δεδομένα τους
Που σημαίνει ότι το να ξέρουμε πόση χρήση γίνεται από τα δεδομένα του πακέτου μας online και πόσα μας απομένουν και ποιες εφαρμογές τα χρησιμοποιούν ώστε να απενεργοποιήσουμε αυτές που δε χρειάζεται να τα καταναλώνουν, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό να κοιτάτε πάντα τις πληροφορίες του data usage (χρήση δεδομένων) μέσα στις ρυθμίσεις της συσκευής σας ώστε να έχετε άποψη και γνώση για το τι γίνεται.
Ακόμη υπάρχουν εφαρμογές τρίτων που δείχνουν τη χρήση δεδομένων στη συσκευή σας με μεγάλη ακρίβεια και επίσης είναι καλό να γνωρίζετε ότι ο browser Opera χρησιμοποιεί τα μισά δεδομένα από οποιονδήποτε άλλον, χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική συμπίεσης, οπότε ίσως θα άξιζε να τον δοκιμάσετε.
Δείτε αυτές τις Applications αν θέλετε να έχετε έλεγχο στο data usage:
- Onavo Count Data Usage (Google Play Store)
- My Data Manager – Data Usage (Google Play Store)
- Data Monitor (Google Play Store)
7. Οι γνώστες αυτοματοποιούν τα πάντα.
The smartphone σας είναι πια ένα κομμάτι της καθημερινής σας ζωής. Και στην καθημερινή μας ρουτίνα κάνουμε πολλά επαναλαμβανόμενα πράγματα. Γι’ αυτό το λόγο, οι γνώστες του χώρου, αυτοματοποιούν κάποιες ενέργειες στο smartphone τους προκειμένου να μην τις κάνουν χειροκίνητα. Παράδειγμα, η αποστολή ενός μηνύματος που να λέει «Επιστρέφω» ή «Θα σε πάρω σε λίγο», ή μια αυτόματη ειδοποίηση για μια δουλειά ή κάτι που πρέπει να θυμηθούμε κλπ.
Σε αυτή την αλληλουχία «εάν-τότε» στηρίζεται μια πανέξυπνη εφαρμογή που λέγεται IF. Με τη βοήθειά της μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πλήθος από αυτοματισμούς που θα σας γλιτώσουν από το χάσιμο χρόνου να τις κάνετε χειροκίνητα (αν τις θυμάστε όλες). Κι αν θέλετε να πάτε ακόμη παραπέρα δείτε και το Tasker. Και οι δύο εφαρμογές βρίσκονται στο Google Play Store.
See also: Οι καλύτερες εφαρμογές για το Android smartphone σας
from Elichord