Δίχως αμφιβολία, οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι οποίοι διαβάζετε αυτό το άρθρο αυτή τη στιγμή, όπως επίσης και εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον πλανήτη, περνάνε ένα σεβαστό ποσοστό της ημέρας τους μπροστά από μία οθόνη, και χρησιμοποιούν έναν internet browser, προκειμένου να τελέσουν σχεδόν το οτιδήποτε.
Από το να κάνουν μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για το οτιδήποτε, να στείλουν ένα mail, να σκοτώσουν λίγο (ή και παραπάνω, αναλόγως τα κέφια) χρόνο στα αγαπημένα τους ειδησεογραφικά ή ψυχαγωγικά sites, να παρακολουθήσουν κάποιο βίντεο, μέχρι το να κάνουν πολύωρες έρευνες συγκεντρώνοντας υλικό και συλλέγοντας γνώσεις, και γενικότερα να εργάζονται με τον οποιονδήποτε τρόπο μέσω του browser τους.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’όψιν μας πόσες ώρες μπορεί να περνάει κάποιος σε καθημερινή βάση στον browser του, η σωστή επιλογή αυτού είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να έχει τεράστια διαφορά στην καθημερινότητα του χρήστη. Προφανώς, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις προτεραιότητες του κάθε ατόμου, υπάρχουν browsers για όλα τα γούστα, οι οποίοι μπορούν να ικανοποίησουν λίγο πολύ τους πάντες, είτε έχουν ως προτεραιότητα την ταχύτητα και την απόδοση, είτε την ασφάλεια και την ιδιωτικότητά τους, είτε θέλουν να έχουν πολλές επεκτάσεις και να έχουν διαθέσιμες ακόμη περισσότερες λειτουργίες, είτε ακόμη και σε καθαρά αισθητικό επίπεδο.
Φυσικά, η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ μεγάλη, και είναι απολύτως πιθανό να μην είστε έτοιμοι ή άνετοι με το να μεταβείτε σε έναν καινούριο browser. Καταλαβαίνουμε απόλυτα πως η προσωπική σας επιλογή μπορεί να μην είναι η “καλύτερη” εκεί έξω, αλλά από τη στιγμή που τον χρησιμοποιείτε εδώ και τόσα χρόνια έχετε μάθει να ζείτε με τις όποιες ιδιοτροπίες μπορεί να έχει ο browser σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να σας διευκολύνουν σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά, πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάζονται, ακόμη κι αν ισχύουν αντικειμενικά, μπορεί να περνάνε αδιάφορα σε κάποιον, ή πολύ απλά να μην είναι τόσο καλοί λόγοι ώστε να προτιμήσει κάποιον browser.
Όπως και να’χει, σας παραθέτουμε μια λίστα με τους πιο δημοφιλείς (και μη) browsers, έτσι ώστε να αποκτήσετε μια σφαιρική εικόνα και άποψη πάνω στο τι υπάρχει στον χώρο, προκειμένου να δοκιμάσετε, να εξετάσετε και να δείτε αν αξίζει να κάνετε κάποια αλλαγή στο τι χρησιμοποιείτε καθημερινά για το σερφάρισμά σας, ή να ψάξετε μια εναλλακτική που σας καλύπτει περισσότερο στους τομείς τους οποίους εσείς δίνετε περισσότερη βάση.
Mozilla Firefox
+ Γρήγορος και ελαφρύς
+ Προστατευτικός ως προς την ιδιωτικότητα του χρήστη
– Όχι τόσο αποδοτικός σε smartphones
O βασιλιάς της αγοράς. Με τα νούμερά του να παρουσιάζουν μόνο αύξηση όσο περνάει ο καιρός, ο Chrome αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους περισσότερους χρήστες, ανεξαρτήτως πλατφόρμας και λειτουργικού συστήματος.
Κάποτε, ο Firefox ήταν συνώνυμος με την ταχύτητα, την ευελιξία που προσέφερε στους χρήστες του, όπως επίσης και με τις επεκτάσεις τις οποίες μπορούσε να δεχθεί, έτσι ώστε να προσφέρει ακόμη περισσότερες λειτουργίες. Παρ’ότι δεν καταστάθηκε ποτέ μη χρηστικός ή αργός, ο Chrome αποτελούσε μια σαφέστατα ταχύτερη επιλογή για τους περισσότερους χρήστες, ανεξαρτήτως της ισχύος του συστήματος που χρησιμοποιούσαν.
Ο πάλαια ποτέ δημοφιλέστερος browser του πλανήτη, ο οποίος κονταροχτυπιέται με τον Chrome για την κορυφή (αν και καθαρά αριθμητικά, ο browser της Google έχει σαφέστατη υπεροχή εδώ και αρκετά χρόνια στις προτιμήσεις του κοινού, κυκλοφόρησε προσφάτως μια πολύ μεγάλη αναβάθμιση, αντάξια της οποίας είχε να γίνει εδώ και 13 χρόνια!
Πλέον, μετά το προαναφερθέν μεγάλο update, ονόματι Firefox Quantum, υπήρξε μια ριζική ανακαίνιση και αναδιάρθρωση στη βάση της εφαρμογής, και πλέον το πόνημα της Mozilla κοιτάζει στα μάτια τον Chrome από άποψη ταχύτητας, ενώ είναι και πολύ φιλικός προς παλαιότερα συστήματα, μιας και δεν καταναλώνει τόση μνήμη RAM όση ο ανταγωνιστής του, ανεξαρτήτως φόρτου εργασίας.
Ένας πολύ σημαντικός λόγος για να λάβει κανείς υπ’όψιν του να χρησιμοποιήσει τον Firefox είναι η ιδιωτικότητα την οποία προσφέρει στον χρήστη. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως η Mozilla σαν οργανισμός είναι μη κερδοσκοπικός, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως δεν έχουν την “ανάγκη” που δείχνουν να έχουν άλλες εταιρίες για να πουλήσουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, όπως επίσης αποσκοπεί πρωτίστως στην προστασία των δεδομένων των χρηστών της, κυκλοφορώντας τακτικά αναβαθμίσεις οι οποίες έχουν ως πρώτο στόχο την διατήρηση της ιδιωτικότητας, και αλλάζουν και συμμορφώνονται ανάλογα με τους νέους κανονισμούς και τις αλλαγές περί δικαιωμάτων για τα προσωπικά δεδομένα, οι οποίες αποτελούν ένα μεγάλο θέμα τα τελευταία χρόνια.
Επιπροσθέτως, πρόσφατα προστέθηκαν οι επιλογές της αυτόματης σύνδεσης χωρίς password στα site που απαιτείται συμπλήρωση στοιχείων από τον χρήστη, του αυτόματου μπλοκαρίσματος των διαφημιστικών trackers, όπως επίσης και το browsing μέσω virtual reality, το οποίο βρίσκεται ακόμα μεν σε πρώιμο στάδιο, αλλά είναι διαθέσιμο για όποιον θέλει να το δοκιμάσει!
Google Chrome
+ Γρήγορος και με πολλές επεκτάσεις
+ Άψογος συγχρονισμός σε όλες τις πλατφόρμες
– Απαιτητικός σε επίπεδο μνήμης RAM
– Xαμηλή ιδιωτικότητα
Και, κατά πολλούς, όχι αδίκως, μιας και λειτουργεί άψογα από πλευράς σταθερότητας και συμβατότητας σε οποιαδήποτε συσκευή, προσφέρει στους χρήστες του μια πληθώρα επεκτάσεων, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν πολύ εύκολα και γρήγορα και να προσφέρουν πολλές επιπλέον λειτουργίες, όπως επίσης και δίνει μια γενικότερη ελευθερία στο πόσο μπορεί να “πειράξει” ο χρήστης τις ρυθμίσεις του, προκειμένου να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα, όπως ακριβώς το επιθυμεί. Να σημειωθεί πως υπάρχουν και ειδικές ρυθμίσεις που μπορούν να ελέγχουν οι γονείς, προκειμένου τα παιδιά τους να έχουν μια πιο ελεγχόμενη και περιορισμένη χρήση του διαδικτύου.
Φυσικά, παρ’ότι αποτελεί ξεκάθαρα προσωπική επιλογή για τον κάθε ένα και είναι αρκετά υποκειμενικό, δεν μπορούμε παρά να μην αναφερθούμε στην αισθητική του Chrome, η οποία είναι πολύ ευχάριστη και ξεκούραστη στο μάτι, όντας μινιμαλιστική αλλά και προσαρμόσιμη, μιας και ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει ένα από τα πάρα πολλά θέματα τα οποία υπάρχουν στο store της Google.
Επίσης, να σημειώσουμε πως υπάρχει συγχρονισμός μέσω του λογαριασμού σας σε κάθε συσκευή στην οποία χρησιμοποιείτε τον Chrome, κάτι το οποίο σημαίνει πως έχετε αποθηκευμένο το ιστορικό σας, και το Gmail ή τα Google Docs, εφ’όσον τα χρησιμοποιείτε, παντού και ανά πάσα στιγμή.
Διαβάστε επίσης : Πως φτιάχνω Email, Gmail – Λειτουργίες Λογαριασμού
Επειδή, όμως, κανείς σ’αυτή τη ζωή δεν είναι τέλειος, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε και τα θέματα τα οποία προκύπτουν με τη χρήση του Chrome. Αν έχετε ένα σύστημα το οποίο δεν έχει πολλή μνήμη RAM, θα ανακαλύψετε θέματα στη χρήση του, καθώς είναι αρκετά “αδηφάγος” σε αυτό το επίπεδο, και σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τον…ταΐσετε, δεν πρόκειται να είναι το ίδιο γρήγορος και αποδοτικός σε σχέση με κάποιον άλλο browser.
Aπό εκεί και πέρα, η Google ελέγχει στον, σχεδόν, μέγιστο βαθμό, τα δεδομένα των χρηστών της, κάτι το οποίο μπορεί να απωθήσει κάποιον ο οποίος θέλει να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια με την ιδιωτικότητά του και τη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων. Να σημειωθεί, βέβαια, πως σε επίπεδο ασφάλειας η Google προσπαθεί να πιέσει προς το μέτωπο του encryption των ιστοσελίδων, δίνοντας βάση στο αν οι σελίδες τις οποίες επισκέπεται ο χρήστης χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS, και να το καταστήσει ως διαδικτυακή σταθερά.
Safari
+ Πολύ γρήγορος για Mac
+ Άψογος συγχρονισμός σε συσκευές Αpple
– Ελάχιστα παραμετροποιήσιμος
– Καλή απόδοση μόνο σε συσκευές και λειτουργικά Αpple
Σχεδιασμένος για τις συσκευές της Αpple, ο Safari έρχεται προεγκατεστημένος σε οποιαδήποτε εξ’αυτών, και, μοιραία, είναι παραμετροποιημένος και αποδίδει καλύτερα αποκλειστικά σε αυτές, και ίσως, όμως, καλύτερα και από τους ανταγωνιστές του.
Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το περιβάλλον των Mac γενικότερα, ενδέχεται να σας πάρει λίγο προκειμένου να εγκλιματιστείτε και να συνηθίσετε τον Safari, ο οποίος, ομολογουμένως, δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο και φιλικό στο μάτι του χρήστη. Όντας, μάλιστα, και μη παραμετροποιήσιμος με συντομεύσεις και επεκτάσεις, εάν κάποιος περίμενε μια πιο “εντυπωσιακή” αισθητικά, εμπειρία, λογικά θα αποθαρρυνθεί από το να τον χρησιμοποιήσει. Παρ’όλα αυτά, οποτεδήποτε διαβάζετε ένα άρθρο, υπάρχει ένα εργαλείο το οποίο παρεμποδίζει τις διαφημίσεις και τις εικόνες, προκειμένου να μείνετε συγκεντρωμένοι στην ανάγνωσή σας, ενώ παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα να αποθηκεύσετε άρθρα ή και τμήματα από σελίδες, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε κάποια στιγμή αργότερα.
Στην ίδια λογική με τον Chrome, έχετε συγχρονισμό σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιείτε τον Safari, με το ιστορικό σας να μεταφέρεται και να ανανεώνεται ανά πάσα στιγμή.
Σε επίπεδο ταχύτητας, είναι ίσως ο γρηγορότερος browser για συσκευές Mac, ενώ παράλληλα είναι αρκετά ασφαλής και προστατευτικός προς τους χρήστες του, όχι μόνο σε επίπεδο μπλοκαρίσματος κακόβουλων σελίδων, αλλά και σε επίπεδο διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων τους.
Opera
+ Turbo Mode για αργές συνδέσεις
+ Γρήγορος, ελαφρύς και ασφαλής
– Mικρή ποικιλία plugins
– Μη συμβατός με κάποια παλαιότερα sites
Παρ’ότι πλέον βρίσκεται αρκετά χαμηλά στις προτιμήσεις των χρηστών, το πνευματικό παιδί της νορβηγικής εταιρίας αποτελεί έναν πολύ αξιόπιστο και τίμιο browser, ειδικά για τους χρήστες οι οποίοι έχουν αργή σύνδεση Ιnternet, ή σύνδεση η οποία έχει θέματα αξιοπιστίας.
Σε επίπεδο ταχύτητας, είναι αρκετά γρήγορος, αισθητικά λιτός και σχετικά ελαφρύς για το σύστημα στο οποίο βρίσκεται, αλλά η πραγματική διαφορά και το χαρακτηριστικό του το οποίο τον κάνει να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές του είναι το Οpera Turbo.
Ενεργοποιώντας τη συγκεκριμένη λειτουργία, συμπιέζεται όλο σας το traffic και αναδρομολογείται μέσω των servers της Οpera, κάτι το οποίο προκαλεί πολύ σημαντική βελτίωση στο φόρτωμα των σελίδων όταν η σύνδεσή σας είναι πολύ αργή, ή παρουσιάζει το οποιοδήποτε θέμα. Επιπροσθέτως, αν έχετε mobile σύνδεση η οποία καταναλώνει δεδομένα, θα παρατηρήσετε διαφορά στην ποσότητά την οποία “καίγεται” με το turbo mode, ενώ θα πάψετε να έχετε τυχόν θέματα με μπλοκαρισμένες σελίδες από τον πάροχο της σύνδεσής σας, αν είχατε μέχρι τώρα, λόγω της ανακατεύθυνσης της σύνδεσής σας.
Επίσης, υπάρχουν προεγκατεστημένες λειτουργίες για το μπλοκάρισμα διαφημίσεων, όπως επίσης και ένα πολύ ξεχωριστό και ενδιαφέρον battery-saving feature, το οποίο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, και μπορεί να επιτρέψει στον φορητό σας υπολογιστή να κρατήσει παραπάνω πριν χρειαστεί να μπει στην φόρτιση. Να σημειωθεί πως είναι αρκετά παραμετροποιήσιμος εμφανισιακά, όπως επίσης επιτρέπει και το tab stacking, μέσω του οποίου ο χρήστης εκτός από τη μία δίπλα στην άλλη, μπορεί να βάλει τις καρτέλες τις οποίες έχει ανοιχτές τη μία πάνω στην άλλη, δημιουργώντας έτσι μια μαζεμένη και οργανωμένη κατηγορία, σαν έναν φάκελο, με τις καρτέλες τις αρεσκείας του.
Στα αρνητικά του, ο Opera προσφέρει αισθητά λιγότερες επιλογές από τους ανταγωνιστές του σε επίπεδο επεκτάσεων, οπότε εάν είστε συνηθισμένοι να έχετε πολλές εξωτερικές λειτουργίες φορτωμένες στον browser σας μέσω plugins, ίσως να απογοητευτείτε. Eπίσης, κάποιες παλαιότερες σελίδες δεν τον υποστηρίζουν, οπότε εάν επισκέπτεστε συγκεκριμένες ιστοσελίδες οι οποίες δεν έχουν αναβαθμιστεί σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στάνταρ και έχετε θέμα με τον Opera, ίσως αυτό να αποτελέσει αποθαρρυντικό παράγοντα για εσάς.
Microsoft Edge – Internet Explorer
+ Ταχύτητα σε Windows 10
+ Καλή συνεργασία με άλλες λειτουργίες Windows 10
– Aποδοτικοί μόνο σε Windows / O Edge μη συμβατός με παλαιότερες εκδόσεις Windows
– Παρωχημένο design
Ο απόγονος και συνεχιστής του διαβόητου Internet Explorer, ο Εdge αποτελεί την προεγκατεστημένη επιλογή στα Windows 10, και το μόνο περιβάλλον Microsoft στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει, περιέργως. Όπως και να’χει, αυτό τον διαχωρίζει από τον Ιnternet Explorer, ο οποίος υπάρχει ακόμα σαν ξεχωριστή εφαρμογή.
Tο μεγάλο προτέρημα του Εdge σε σχέση με τους ανταγωνιστές του είναι πως λειτουργεί και συνεργάζεται άψογα με το λειτουργικό σύστημα των Windows 10, από το εμφανισιακό επίπεδο, στο οποίο συνυπάρχει αρμονικά με τις υπόλοιπες χρωματικές παλέτες του λειτουργικού, όπως επίσης και με το tablet mode, αλλά και με την Cortana.
Πέραν αυτών, από άποψη ταχύτητας είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, με τα θέματα να εντοπίζονται στην ασυμβατότητα που έχει με τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα της Μicrosoft, όπως επίσης και με κάποιες ιστοσελίδες που δεν τον υποστηρίζουν απόλυτα.
Να σημειωθεί εδώ, πως ο “κλασικός” Ιnternet Explorer υπάρχει ακόμα, βρίσκεται στην 11η έκδοσή του, και αποτελεί μια πολύ αξιοπρεπή λύση για τους χρήστες που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν Chrome ή Firefox, όντας σχετικά ελαφρύς και γρήγορος, με μόνο του μειονέκτημα την έλλειψη υποστήριξης για πολλές επεκτάσεις και plugins, όπως επίσης και για τον, σχετικά, παρωχημένο του σχεδιασμό.
Vivaldi
+ Πλήρως παραμετροποιήσιμος
+ Εφευρετικός σχεδιασμός
– Μικρά θέματα ταχύτητας
Ο πρώτος εκ των λιγότερο γνωστών λύσεων, και ίσως ο πιο δημοφιλής στις μικρές κατηγορίες, ο Vivaldi είναι αρκετά αγαπημένος στο κοινό το οποίο έχει ασχολείται πιο ενθέρμως με τους internet browsers.
Tο κύριο χαρακτηριστικό του είναι το πόσο παραμετροποιήσιμος είναι, κάτι το οποίο δεν προσφέρεται από κανέναν άλλον ανταγωνιστή του στο επίπεδο που το κάνει ο Vivaldi. Μπορείτε, σχεδόν στην κυριολεξία, να τον χτίσετε όπως ακριβώς θέλετε, βάζοντας τις σελίδες σας με όποιον τρόπο θέλετε μέσα στα πλαίσια τα οποία χρησιμοποιεί ο browser, να τις βάλετε τη μία πάνω στην άλλη (tab stacking, αναφέρθηκε και στον Οpera πιο πάνω), να μορφοποιήσετε το περιβάλλον του όπως ακριβώς θέλετε, ακόμη και να βάλετε τη μπάρα με τις σελίδες στο κάτω μέρος του browser!
Όντας βασισμένο στο Chromium, υπάρχει συμβατότητα με σχεδόν όλες τις επεκτάσεις και τα plugins του Chrome, καθώς υπάρχει πρόσβαση κατ’ευθείαν στο Web Store της Google. Μπορεί κάποια εξ’αυτών να μην λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, αλλά τα περισσότερα λειτουργούν άψογα.
Οπότε, αν ψάχνετε κάτι το οποίο είναι μια νέα προσεγγιστική στο browsing, όπως επίσης και πλήρως παραμετροποιήσιμο από τον χρήστη του σε αισθητικό, αλλά και λειτουργικό επίπεδο, ο Vivaldi είναι μια πολύ καλή περίπτωση προς δοκιμή κι εξέταση.
Tor
+ Απόλυτη (σχεδόν) ιδιωτικότητα
+ Πρόσβαση σε unlisted sites
– Πάρα πολύ αργός
Ο πιο “βρώμικος” της λίστας, συνυφασμένος στη συνείδηση των περισσότερων που τον γνωρίζουν με το deep web, ο Tor, ενώ αποτελεί όντως την γέφυρα μεταξύ του χρήστη και των ιστοσελίδων οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες από τους κοινούς browsers, είναι επίσης και ο πιο ασφαλής για να σερφάρετε στο διαδίκτυο.
Aνακατευθύνοντας συνεχώς τη διεύθυνσή σας από τυχαία σημεία ανά τον πλανήτη, η περιήγησή σας γίνεται ουσιαστικά πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, κάτι το οποίο συνεπάγεται και ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικότητα. Φυσικά, κάτι τέτοιο έχει φοβερή επίπτωση στην ταχύτητα, η οποία και σε σχέση με τους υπόλοιπους browsers, αλλά και γενικά, είναι πολύ μειωμένη…
Όντας μια παραλλαγμένη έκδοση του Firefox, o Tor έχει δημιουργηθεί με γνώμονα την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη, από τη στιγμή που δεν διατηρεί ούτε ιστορικό, ούτε στοιχεία από τις επισκέψεις του χρήστη. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει άμεσα και με τις συνήθειες του εκάστοτε χρήστη, μιας και ο Τor αυτός καθ’αυτός δεν είναι υπεύθυνος για το πόσο προσεχτικοί είστε στις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο σε συνάρτηση με τα στοιχεία σας…Όπως και να’χει, για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, σας προτείνουμε να τον τρέξετε μέσω ενός USB stick, και θα είναι σαν να μην έγινε ποτέ!
Eν κατακλείδι, υπάρχουν πολλές επιλογές εκ των οποίων σίγουρα μία θα καλύπτει τις ανάγκες του κάθε χρήστη σε μεγαλύτερο βαθμό από κάποια από τις εναλλακτικές του λύσεις. Αν έπρεπε να πάρουμε θέση, όμως, και να προτείναμε κάτι, θα λέγαμε Mozilla σε γενικότερο πλαίσιο, Chrome για όσους θέλουν να έχουν όλες τις επεκτάσεις που έχει διαθέσιμες η Google, καθώς και τις εφαρμογές της, χωρίς να έχουν θέμα με το ότι είναι πιο απαιτητικός σε υπολογιστικούς πόρους, και Safari αν χρησιμοποιούν Αpple!