Αρκετοί είναι αυτοί που έγραψαν πως κάτι το οποίο απογοήτευσε στο φετινό WWDC ήταν το γεγονός πως η Apple δεν ανακοίνωσε μία αναβάθμιση από τα 5GB του δωρεάν αποθηκευτικού χώρου στο iCloud.
Storage space
Φυσικά, πέρα από τα σχόλια, υπάρχει όντως κάτι το οποίο πρέπει η Apple να διορθώσει. Τα 5GB δεν είναι “τίποτα” στις μέρες μας. Εδώ και επτά χρόνια, η Apple εμμένει στα 5GB, τη στιγμή όμως που η ανάγκη για αποθηκευτικό χώρο έχει αυξηθεί.
Αν κάποιος ας πούμε θέλει να δημιουργήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας της συσκευής του, τα 5GB δεν αρκούν, οπότε είναι υποχρεωμένος να πληρώσει για extra αποθηκευτικό χώρο. Μόνο τα videos και οι φωτογραφίες αρκούν για να καλύψουν τον δωρεάν χώρο.
Όταν κάποιος πληρώνει ένα αξιοσέβαστο ποσό για ένα iPhone ή ένα Mac υπολογιστή, μάλλον περιμένει να δει και το ανάλογο support ακόμα και όταν αυτό έχει να κάνει με το iCloud. Οπότε η Apple θα πρέπει να διευθετήσει αυτό το ζήτημα του αποθηκευτικού χώρου στο iCloud, κάτι που φυσικά μπορεί να κάνει με πολλούς τρόπους.
Αρχικά, μπορεί να αυξήσει το δωρεάν πακέτο από τα 5GB σε ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο. Φυσικά αυτό θα αποτελέσει κόστος για την Apple, αλλά μάλλον είναι καλύτερο να ικανοποιηθούν οι χρήστες.
Αν ωστόσο η Apple αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της για να καλύψει τα έξοδα που θα τις επιφέρει η αύξηση του δωρεάν χώρου στο iCloud, μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι το ανεκτό. Είναι πολύ άσχημο να έχεις δώσει ένα μεγάλο ποσό για ένα iPhone και ξαφνικά να εμφανίζεται το μήνυμα πως ο χώρος στο iCloud δεν επαρκεί για τη δημιουργία ενός αντιγράφου ασφαλείας.
Διαβάστε επίσης: 10 λόγοι για τους οποίους το iPhone είναι καλύτερο από Android συσκευές
Μία άλλη πολύ καλή λύση, είναι να δώσει συγκεκριμένα GB ανά συσκευή. Για παράδειγμα 5GB για το Apple Watch, 10GB για το iPhone, 20GB για το iPad και 50GB για το Mac. Επίσης αυτό θα μπορούσε να είναι αθροιστικό. Κάποιος δηλαδή που αγοράζει το πέμπτο του iPhone, να είναι στα 50GB.
Επίσης αν η Apple θεωρεί το κόστος πολύ υψηλό, θα μπορούσε να ορίσει τον πρώτο χρόνο δωρεάν και στη συνέχεια να ίσχυαν οι υπάρχουσες τιμές για την ανανέωση και την επέκταση του διαθέσιμου χώρου στο iCloud. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οι χρήστες να μπορούν να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας κανονικά, χωρίς να έχουν τον περιορισμό του χώρου από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Ασφάλεια
Το ζήτημα του χώρου δεν είναι το μόνο που πρέπει να διευθετήσει η Apple σχετικά με το iCloud. Ένα άλλο είναι η ασφάλεια. Για μία εταιρεία που όχι μόνο καυχιέται για την ασφάλεια, αλλά το χρησιμοποιεί και σαν ένα κόλπο marketing, είναι τουλάχιστον αστείο, το iCloud να μη διαθέτει end-to-end κρυπτογράφηση.
Το iCloud είναι κρυπτογραφημένο, αλλά όχι end-to-end. Η Apple κρατά τα δεδομένα όλων των χρηστών στους servers της. Αυτό σημαίνει πως εκεί φυλάσσονται δισεκατομμύρια αρχείων και προσωπικών δεδομένων. Αυτά είναι emails, σημειώσεις, φωτογραφίες, videos, παρουσιάσεις και πολλά άλλα.
Δε λέμε ότι δεν εμπιστευόμαστε την Apple. Θεωρούμε πως η εταιρεία έχει πολλά επίπεδα ασφαλείας ώστε να επιβάλλει την ανάλογη αυστηρότητα και την πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Οτιδήποτε όμως που δεν είναι end-to-end encrypted μπορεί να αφήσει σημαντικά κενά ασφαλείας σε έναν server ο οποίος θα μπορούσε να εκτεθεί στους επίδοξους hackers. Η end-to-end κρυπτογράφηση, είναι η καλύτερη άμυνα σε αυτήν την απειλή.
Διαφάνεια
Το τρίτο σημείο που θεωρείται λίγο ασαφές και πρέπει να ξεκαθαρίσει η Apple, είναι η διαφάνεια σχετικά με ό,τι αποθηκεύεται ή δεν αποθηκεύεται στο iCloud, ειδικά στο Mac. Άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το Dropbox δίνουν στον χρήστη καλύτερο έλεγχο.
Αν και η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί, η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Η Apple μπορεί να κάνει οτιδήποτε αθόρυβα στο παρασκήνιο και ο χρήστης δε θα πρέπει να ανησυχεί ούτε στο ελάχιστο σχετικά με όλα αυτά.
Αυτή η άποψη θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για τον ιδανικό κόσμο, αλλά σίγουρα δε ζούμε σε αυτόν και αυτό το γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι μας.
Ως εκ τούτου, καλό είναι να έχουμε τον πλήρη έλεγχο. Είναι προτιμότερο να λέμε πως αυτά τα έγγραφα είναι εκείνα τα οποία θέλουμε να έχουμε μόνιμα στο Mac. Κάποια άλλα είναι για να συγχρονίζονται μεταξύ των συσκευών και άλλα τα οποία θα βρίσκονται στο iCloud, καθώς δε χρειάζεται να έχουμε σε αυτά συνεχή πρόσβαση.
Ας ανακεφαλαιώσουμε
Άρα η Apple πρέπει στο iCloud να αλλάξει τα εξής:
- Αύξηση του δωρεάν αποθηκευτικού χώρου
- Υιοθέτηση της end-to-end κρυπτογράφησης
- Δυνατότητα καλύτερου ελέγχου από τους χρήστες των δεδομένων που αποθηκεύονται ή όχι στο iCloud
Διαβάστε επίσης: Το Apple Watch έσωσε τη ζωή του 76-χρονου Gaston D’Aquino
Εσείς συμφωνείτε; Θεωρείτε ότι το iCloud είναι εντάξει με την τωρινή του μορφή ή θεωρείτε πως η Apple θα πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές; Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια.