Τα smartphones προδίδουν τους ψεύτες

a0a49025a9572a1042217719b5da38c9 9f9
blog banner ired inner pages

Μία έρευνα που έγινε από επιστήμονες στον τομέα των υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε πως ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι “πληκτρολογούν” και χρησιμοποιούν μία εφαρμογή στο smartphone τους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξακριβωθεί το αν λένε ψέματα.

Ανέφεραν πως η τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τους φόρους και τις ασφάλειες. Το CNET επισημαίνει πως στηρίζεται πάνω σε τρία απλά πράγματα: Πόση ώρα χρειάζεται να απαντήσεις μία ερώτηση, πόση πίεση σου ασκείται και πόσες κινήσεις του χεριού χρησιμοποιείς.

smartphone πληκτρολόγηση

“Σε μία έρευνα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν στο να πουν ή όχι την αλήθεια σχετικά με ένα χρώμα που έβλεπαν στην οθόνη των συσκευών τους. Όσοι είπαν ψέματα, άργησαν να απαντήσουν περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: iOS Tip: Πώς να πηδήσετε στην κορυφή μίας ιστοσελίδας, στο Facebook και στις εφαρμογές του iPhone

Σε ένα άλλο τεστ, ένα άτομο πήρε κάποια χρήματα και είχε εντολή να τα μοιραστεί με κάποιον άλλο. Όταν δόθηκε στον δεύτερο η ευκαιρία να πει ένα ψέμα σχετικά με το ποσό που πήρε πραγματικά, ωστόσο, άργησε να απαντήσει.

smartphone πληκτρολόγηση

Στο τελευταίο τεστ, οι συμμετέχοντες έπαιζαν ένα παιχνίδι με ζάρια. Οι παίχτες δεν ενθαρρύνονταν να πουν ψέματα, αλλά όταν καλούνταν να βραβευτούν με βάση το σκορ που δήλωναν οι ίδιοι (το μη πραγματικό δηλαδή) το έκαναν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ειλικρινείς παίχτες πληκτρολογούσαν πιο πολύ προς το κέντρο της οθόνης και με περισσότερη πίεση. Οι μη ειλικρινείς παίχτες χρησιμοποιούσαν περισσότερες κινήσεις του χεριού.”

Οι ερευνητές ανέφεραν πως τα πειράματα έδειξαν πως η προσέγγιση είχε την ίδια ακρίβεια και σε αυτούς που γράφουν πολύ, κάτι που πάει να πει πως μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο -ειδικά όταν μιλάμε για όλο και περισσότερες ερωτήσεις που μπορούν να γίνουν-, αλλά χωρίς να στηρίζεται πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία.

iPhone πληκτρολόγηση

“Η εφαρμογή έδινε την επιλογή στους παραλήπτες των ερωτήσεων να ανταπαντήσουν στον αποστολέα, ρωτώντας τον περισσότερες πληροφορίες.”

Η αναφορά αναλύει και μία ακόμα τεχνολογία που δοκιμάστηκε για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, η οποία συμπεριλαμβάνει ένα σύστημα το οποίο μπορεί να μετράει την πίεση του αίματος και τους παλμούς της καρδιάς. Με αυτές τις δύο ενδείξεις, οι συμμετέχοντες που έγραφαν το τεστ, μπορούσαν να ανιχνευτούν αν έλεγαν ψέματα μέσω ενός ζεύγους καμερών που στηριζόταν σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

iphone x

Όλες αυτές οι έρευνες, μπορούν όντως να οδηγήσουν κάποιου είδους αποτελέσματα τα οποία δεν είναι και τόσο ακριβή, αφού δεν μπορείς να κρίνεις κάποιον αν λέει ψέματα από τον τρόπο που γράφει ή από το πόσες κινήσεις χρησιμοποιεί κατά την πληκτρολόγηση στο smartphone. Ναι, μπορεί αυτά να δηλώνουν κάποιες ενδείξεις, αλλά δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για τα ευρήματα.

Διαβάστε επίσης: iOS 11: Αποθηκεύστε μία ιστοσελίδα σε μορφή PDF μέσα από το iPhone και το iPad

Το αν η τεχνολογία προχωρήσει τόσο ώστε να φτιάξει έναν τόσο καλό και αποτελεσματικό ανιχνευτή ψεύδους, είναι κάτι που κανείς δε ξέρει προς το παρόν.

RELATED PROJECTS