Το iPhone X έχει γίνει πλέον διαθέσιμο κάτι παραπάνω από μήνα, δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να δοκιμάσουν το νέο βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης του χρήστη, γνωστό και ως Face ID. Το Face ID, αντικατέστησε το παραδοσιακό Touch ID, ξεκλειδώνοντας ουσιαστικά το iPhone X, σκανάροντας απλά το πρόσωπο του χρήστη, αντί το δακτυλικό του αποτύπωμα.
Στο video που ακολουθεί, θα δούμε το Face ID του iPhone X, να “κονταροχτυπιέται” με το Face Unlock του OnePlus 5T.
Σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω video, το Face ID λειτουργεί πολύ γρήγορα, πλησιάζοντας αρκετά την ταχύτητα του Touch ID. Υπάρχουν όμως και κάποια σημεία όπου το Face ID δείχνει να “πονάει”.
Για παράδειγμα, όταν το iPhone X βρισκόταν σε οριζόντια θέση (Landscape mode), όπως δηλαδή το κρατάμε όταν είμαστε στο κρεβάτι μας, το Face ID συχνά δε λειτουργούσε.
Πρόβλημα επίσης παρατηρήθηκε και στις περιπτώσεις όπου η συσκευή είναι ακουμπισμένη σε κάποια επιφάνεια, κάνοντας το Face ID να δυσκολεύεται να αναγνωρίσει το πρόσωπο του χρήστη, μιας και δεν το “έβλεπε” τόσο καλά. Ο βαθμός δυσκολίας στην αναγνώριση του χρήστη αυξανόταν, όταν αυτός φόραγε γυαλιά ηλίου, ένα καπέλο ή ένα κασκόλ που κάλυπτε μέρος του προσώπου του.
Αυτά τα σημεία αποτυχημένων προσπαθειών αναγνώρισης του Face ID, δεν ήταν κοινά και σε άλλα smartphone, με αντίστοιχη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου του χρήστη. Το OnePlus 5T, και άλλες συσκευές που ενσωματώνουν την αναγνώριση προσώπου από τη Samsung, χρησιμοποιούν πολλαπλά βιομετρικά συστήματα ταυτοποίησης του χρήστη, με την αναγνώριση πρόσωπου να είναι συνδεδεμένη και με τον αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος.
Το Face ID ωστόσο, από πολλές απόψεις, είναι η καλύτερη μέθοδος αναγνώρισης προσώπου σε σχέση με τις αντίστοιχες προτάσεις του ανταγωνισμού, επειδή πολύ απλά, προσφέρει περισσότερη ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης: 5 apps για Apple Watch και iPhone για την καταγραφή των συνηθειών του ύπνου
Το Face ID χρησιμοποιεί την 3D ανίχνευση προσώπου μέσω υπέρυθρης κάμερας και ενός ανιχνευτή σημείων (dot projector), όταν άλλες εταιρείες όπως η OnePlus και η Samsung χρησιμοποιούν την τεχνολογία 2D, η οποία βασίζεται μόνο στη μπροστινή κάμερα.
Χωρίς τη 3D χαρτογράφηση του προσώπου, το “Face Unlock” του OnePlus 5T, μπορεί να είναι ταχύτερο από το Face ID του iPhone X, αλλά δε λειτουργεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, εν αντιθέσει με το Face ID, το οποίο ανταποκρίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, το Face Unlock είναι όπως φαίνεται ένα “χαρακτηριστικό άνεσης” παρά ασφάλειας, καθώς δε θα χρησιμοποιείται για πληρωμές.
Ο γνωστός αναλυτής της KGI, Ming-Chi Kuo, έχει πει στο παρελθόν πως το Face ID της Apple, είναι πολλά χρόνια μπροστά από τις αντίστοιχες μεθόδους αναγνώρισης προσώπου των συσκευών του Android οικοσυστήματος, κάτι που φυσικά ισχύει, αν κρίνουμε από τη σύγκριση του Face ID της Apple και του Face Unlock της OnePlus για παράδειγμα.
Βέβαια, κάποιοι χρήστες, δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στην ιδέα του Face ID, έχοντας συνηθίσει το Touch ID, με το οποίο ξεκλείδωναν τη συσκευή τους σε οποιαδήποτε στάση και αν βρισκόταν.
Διαβάστε επίσης: Speed Test: OnePlus 5T VS iPhone Χ
Είτε κάποιοι το αγαπούν, είτε κάποιοι άλλοι το μισούν, το Face ID είναι εδώ και είναι το μέλλον στη τεχνολογία ταυτοποίησης του χρήστη. Σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες, το Face ID θα ενσωματώνεται και στα iPhone του 2018 και όπως ήδη έχουμε ακούσει, ενδεχομένως να ενσωματωθεί και στο iPad Pro.