5 σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε συσκευή!

136489d8a88cc29f581d6ee12a4b9773 a3f
blog banner ired inner pages

Η τελευταία ναυαρχίδα της εταιρείας που αγαπά ο καθένας ξεχωριστά, μόλις κυκλοφόρησε. Ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που βιώνουμε; Είναι αυτό που λέει μέσα μας πως πρέπει να αγοράσουμε το νέο smartphone, ακόμα και αν η υπάρχουσα συσκευή μας, δεν έχει κλείσει χρόνο στα χέρια μας.

Οι συνεχείς εξελίξεις, καθώς και η ασταμάτητη ροή κυκλοφορίας νέων συσκευών από όλες τις εταιρείες με το μεγαλύτερο διάστημα κυκλοφορίας ανάμεσα στην προηγούμενη και στην επόμενη συσκευή να είναι πλέον ο ένας χρόνος, οδηγεί τους θαυμαστές της τεχνολογίας σε μία υπερκαταναλωτική σκέψη, η οποία μπορεί και να μην έχει τόσο νόημα τελικά.

Διαβάστε επίσης: Google Maps – Aναλυτικό αφιέρωμα στους χάρτες της Google για iPhone – iPad – Pc – Mac

Νιώθουμε σαν η συσκευή μας να “πάλιωσε” ξαφνικά και πλέον να χρήζει αντικατάστασης, με τη δικαιολογία πως πρέπει να είμαστε συνεχώς “up to date”, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

3 5 reasons to change phone

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι χρήστες, αναβαθμίζουν τις συσκευές τους μετά από περίπου δύο χρόνια, χωρίς βέβαια να είναι αμελητέο το ποσοστό αυτών που κάνουν “άλματα” ανά έτος. Πιο αναλυτικά, η τελευταία έρευνα έδειξε πως ο μέσος χρήστης αλλάζει συσκευή ανά 22.7 μήνες.

Για να δούμε όμως. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αναβαθμίσουμε τις συσκευές μας τελικά;

Η συσκευή μας δεν “τρέχει” πλέον την τελευταία έκδοση λογισμικού

Εντάξει, ίσως εδώ τα πράγματα να είναι αρκετά απλά. Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς το καταλαμβάνουν οι συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android και iOS. Το Android της Google “φοριέται” σε συσκευές πολλών κατασκευαστών, ενώ το iOS της Apple μόνο στα iPhone. Αυτό και μόνο, δίνει ένα προβάδισμα στο iOS από πλευράς υποστήριξης. Η Apple κατά κανόνα αναβαθμίζει το λογισμικό των συσκευών της για τουλάχιστον 4 χρόνια, με το Android από την άλλη να περιορίζεται συνήθως στα δύο χρόνια αναβαθμίσεων.

7 5 reasons to change phone

Δεν κατηγορώ το Android και δε θέλω να θίξω ζητήματα χαρακτηριστικών που στερούνται οι συσκευές που δεν αναβαθμίζονται μετά τα δύο χρόνια. Αυτό που είναι σημαντικότερο για μένα, είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Μία ενημερωμένη συσκευή, απολαμβάνει και την μέγιστη προστασία που προσφέρεται τη συγκεκριμένη περίοδο, με τις πιθανότητες να προσβληθεί από κάποιο ιό ή κάποια επίθεση χάκερ να είναι πιο περιορισμένες. Οπότε αν προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια, τότε ναι, δικαιολογημένα μπορούμε να αλλάξουμε συσκευή.

Η απόδοση της συσκευής μας έχει επιδεινωθεί

Είναι τουλάχιστον εκνευριστικό να θες να κάνεις κάτι με τη συσκευή σου και αυτή να αργεί ή να μην ανταποκρίνεται καθόλου. Είναι το φαινόμενο που περιγράφεται με τη φράση “η συσκευή μου, σέρνεται”.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Η πρώτη άποψη αναφέρει πως οφείλεται σε λάθος χρήση της συσκευής, αφού η συνεχής εγκατάσταση εφαρμογών σε συνδυασμό με την παραμονή τους σε λειτουργία στο υπόβαθρο ενώ δεν χρησιμοποιούνται, προκαλεί σημαντικές επιβραδύνσεις στις συσκευές. Η δεύτερη άποψη λέει πως η ανεξέλεγκτη και αμφιβόλου ποιότητας εφαρμογές, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, στην ομαλή λειτουργία της συσκευής μας.

2 5 reasons to change phone

Όμως, μάλλον τίποτα από τα δύο δε φαίνεται να ισχύει. Το πραγματικό πρόβλημα που είναι κοινό σε iOS και σε Android, είναι το γεγονός πως οι εφαρμογές “βαραίνουν” συνεχώς και ταυτόχρονα γίνονται όλο και πιο απαιτητικές. Αυτό σημαίνει πως οι απαιτήσεις που έχουν από το λειτουργικό σύστημα είναι τέτοιες, που αυτό δε μπορεί μετά το πέρας κάποιου χρονικού διαστήματος να καλύψει.

Εδώ βέβαια το παραπάνω ζήτημα είναι πιο εμφανές στα Android, αφού το iOS κάνει πολύ καλύτερη διαχείριση των εφαρμογών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν παρατηρούνται προβληματάκια μετά από κάποια χρόνια χρήσης. Για παράδειγμα, η εφαρμογή του Facebook δημιουργεί αρκετά προβλήματα σε νεότερες και παλαιότερες iPhone συσκευές με αρκετό μερίδιο των χρηστών να μην τη χρησιμοποιεί.

Read also: iOS 11: Insert a new note on your iPhone - iPad in... minute

Όλα αυτά σημαίνουν πως αν κατά κανόνα οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε μας πέφτουν “βαριές”, μάλλον θα πρέπει να αγοράσουμε μία πιο “σύγχρονη” συσκευή.

Η μπαταρία έχει πλέον φθαρεί

Γενικότερα, το ζήτημα της μπαταρίας και της ενεργειακής αυτονομίας των σύγχρονων smartphone (πλην κάποιων εξαιρέσεων), αποτελεί “αγκάθι” για πολλούς χρήστες και ειδικά γι’ αυτούς που έχουν κάνει τη συσκευή, προέκταση του χεριού τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μέσα στα χαρακτηριστικά της συσκευής που μελετάμε και ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε, είναι και η μπαταρία.

Καμία μπαταρία δεν είναι “κακή”. Θέλω να πως πως δε φταίει μόνο η μπαταρία αν η συσκευή μας δεν “αντέχει” όσο θα θέλαμε. Βασικό ρόλο παίζει κυρίως το hardware της συσκευής. Υπάρχουν για παράδειγμα κάποιοι επεξεργαστές που “καταπίνουν” κυριολεκτικά τη μπαταρία. Δεν είναι τυχαίο που στη παρουσίαση κάθε νέου επεξεργαστή, τονίζεται το πόσο οικονομικός είναι όσον αφορά την κατανάλωση της μπαταρίας. Επιπλέον, μία απαιτητική οθόνη 2Κ για παράδειγμα σε πλήρη φωτεινότητα, μπορεί να “σκοτώσει” τη διάρκεια της μπαταρίας.

5 five reasons to change phone

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως οι καινούργιες μπαταρίες είναι τεχνολογίας ιόντων λιθίου. Αυτό σημαίνει πως έχουν συγκεκριμένη ζωή και επομένως ημερομηνία λήξης. Κάθε μπαταρία έχει κάποιους κύκλους φόρτισης μέσα στους οποίους διατηρεί την αρχική της απόδοση, βάσει της κατασκευής της. Μετά το πέρας αυτού του αριθμού φορτίσεων, η απόδοσή της θα μειωθεί.

Κάτι ακόμα που πρέπει να επισημανθεί είναι η άρρηκτη σχέση του λειτουργικού συστήματος (του Software δηλαδή) με τη μπαταρία. Είναι αμέτρητες οι φορές όπου ενώ η μπαταρία απέδιδε τα μέγιστα κάνοντάς μας να νιώθουμε πως δεν θα μας προδώσει μέχρι το τέλος της ημέρας, να “έρχεται” μία ενημέρωση λογισμικού και να την τσακίζει κυριολεκτικά. Αυτό βέβαια είναι ένα πρόβλημα που επιδιορθώνεται.

6 five reasons to change phone

Οπότε αν παρατηρήσετε πτώση της απόδοσης της μπαταρίας στη συσκευή σας η οποία μπορεί να αντιμετωπίζει και διάφορα άλλα προβλήματα λόγω παλαιότητας, καλό είναι να προβείτε στη αγορά κάποια νέας συσκευής. Σε διαφορετική περίπτωση, αλλάξτε απλά μία μπαταρία. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να αγοράσετε μία συσκευή και να διαπιστώσετε πως η μπαταρία της τελικά, δε σας καλύπτει.

Πτώσεις και χτυπήματα

Τι να κάνουμε; Οτιδήποτε κρατάμε στα χέρια μας, μπορεί να υποστεί μία πτώση. Ελπίζουμε απλά να μην προκληθούν ζημιές στη συσκευή μας μετά από κάτι τέτοιο. Πέρα από τις εμφανείς φθορές που αφορούν την οθόνη, την κάμερα και γενικότερα το εξωτερικό μέρος της συσκευής, δεν είναι λίγες οι φορές όπου μία πτώση μπορεί να πλήξει και το εσωτερικό μέρος της συσκευής μας. Επιπλέον, διάφορα πλήκτρα της συσκευής μας ή η θύρα USB μπορεί μετά από κάποιο διάστημα να αντιμετωπίσουν δυσλειτουργίες, ένεκα κάποιας πτώσης στο παρελθόν.

8 five reasons to change your phone

Φυσικά, αν είμαστε και λίγο απρόσεκτοι, οι πιθανότητες να βρεθούμε προ εκπλήξεων, είναι δυστυχώς με το μέρος μας. Έτσι, αν οι βλάβες είναι τέτοιες που μας δημιουργούν προβλήματα στη καθημερινή μας χρήση, ίσως η ώρα της μεγάλης αλλαγής να πλησιάζει.

Κάμερα

Όσο και αν ακούγεται αδιάφορο για κάποιους άλλο τόσο σημαντικό ρόλο παίζει για κάποιους άλλους χρήστες. Η κάμερα ενός smartphone είναι για ορισμένους το ήμισυ του παντός. Δεδομένου ότι πλέον οι σύγχρονες συσκευές έχουν κατά μέσο όρο ικανοποιητικές κάμερες, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων χρηστών.

4 reasons to change phone

Αν ένας χρήστης όμως έχει κάποια συσκευή η οποία βγάζει φωτογραφίες που μας πάνε δεκαετίες πίσω από πλευράς ποιότητας, έχει ένα βασικό “point” για να επιλέξει μία νεότερη συσκευή. Εδώ βέβαια θα μπορούσε να μου πει κάποιος το γιατί να μην αγοράσει μία επαγγελματική κάμερα και να προβεί σε αγορά συσκευής. Η απάντηση είναι απλή. Τα σύγχρονα smartphone έχουν τις δυνατότητες σχεδόν ενός υπολογιστή και την ποιότητα μιας επαγγελματικής κάμερας. Οπότε, γιατί όχι;

Κλείνοντας

Η εποχή που ζούμε αδιαμφισβήτητα είναι καταναλωτική, ωθώντας συνεχώς τον άνθρωπο στο να κάνει αγορές, οι οποίες τελικά αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως δεν ήταν και τόσο απαραίτητες. Στο τομέα των smartphone, τα πράγματα για μένα λειτουργούν κάπως παρόμοια.

Διαβάστε επίσης: iOS 11: πώς να διαγράψετε παλιά backups από το iPhone – iPad

Δε νομίζω πως υπάρχει εμφανής λόγος να αλλάζει κάποιος τη συσκευή του κάθε χρόνο, όταν δεν υπάρχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανάγκη ή κάποιο χαρακτηριστικό που να είναι τόσο σημαντικό και να αξίζει να το δοκιμάσουμε! Δε λέω, η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και είμαι υπέρ αυτής της προόδου. Mαζί της όμως δείχνει να αναπτύσσεται ραγδαία και ένας άλλος τομέας, που ακούει στο όνομα “Marketing”…

Από DimTriant

RELATED PROJECTS