Η Uber παραδέχεται την υποκλοπή στοιχείων πελατών και οδηγών της μετά από ένα χρόνο

382ea67211bc31270a45042aed6e13f4 035
blog banner ired inner pages

Η γνωστή σε όλους μας Uber, υπέστη μία παραβίαση δεδομένων τον περασμένο χρόνο όπου εκτέθηκαν τα προσωπικά δεδομένα 57 εκατομμυρίων οδηγών και πελατών της. Η επίθεση έγινε τον Οκτώβριο του 2016 και αφορούσε 50 εκατομμύρια πελατών και 7 εκατομμύρια οδηγών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, δύο hackers κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα της Uber, με αποτέλεσμα να κλαπούν τα στοιχεία πελατών και οδηγών.

Διαβάστε επίσης: Για υπερωρίες των μαθητών που συναρμολογούν το iPhone X κατηγορείται η Apple

Διευθύνσεις email και τηλεφωνικοί αριθμοί των πελατών εκλάπησαν, τη στιγμή που οι hackers είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα emails, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τους αριθμούς των αδειών οδήγησης των οδηγών. Η Uber ωστόσο επιβεβαίωσε πως τα στοιχεία ταυτότητας των χρηστών και των οδηγών καθώς και τα δεδομένα τοποθεσίας, έμειναν άθικτα.

2 uber hack

Πέραν του γεγονότος ότι η εταιρεία δεν αποκάλυψε την επίθεση για την οποία έμαθε τον Νοέμβριο του 2016, πλήρωσε 100.000 δολάρια άλλους hackers με σκοπό να σβήσουν τα δεδομένα και να αποσιωπήσουν το γεγονός. Επίσης, η Uber δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των hackers και πιστεύει πως οι πληροφορίες δε χρησιμοποιήθηκαν αλλά ούτε πουλήθηκαν.

Ο νέος CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, ανέφερε πως η επίθεση αλλά και η απόκρυψή της δεν έπρεπε να έχουν γίνει και αυτός είναι ο λόγος που η Uber θα αλλάξει πλέον τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η εταιρεία έλαβε τα κατάλληλα μέτρα αμέσως μετά την επίθεση, με σκοπό να περιορίσει την πρόσβαση ιδιωτών σε απόρρητα δεδομένα. Συνέχισε λέγοντας ότι ο έλεγχος των cloud λογαριασμών στους οποίους η εταιρεία διατηρεί όλα τα προσωπικά στοιχεία οδηγών και πελατών, έχει ενισχυθεί σημαντικά, με απώτερο σκοπό να αποτραπούν αντίστοιχες ενέργειες στο μέλλον.

3 uber hack

Οι προσπάθειες της Uber για απόκρυψη των γεγονότων “οδηγήθηκαν” από τον πρώην επικεφαλή των υπηρεσιών ασφαλείας Joe Sullivan, ο οποίος πλέον δεν συνεργάζεται με την εταιρεία. Η Uber επίσης απέλυσε και τον δικηγόρο Craig Clark, ο οποίος δούλευε με τον Sullivan.

Υπό το φως της επίθεσης, η Uber προσέλαβε τον Matt Olsen, ο οποίος ήταν πρώην συνήγορος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), ισχυριζόμενη πως θα φροντίσει να οργανώσει τις ομάδες ασφαλείας της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: iOS 11- Πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση εφαρμογών στην αναζήτηση και στις προτάσεις της Siri 

Η Uber είναι μία από τις πιο διάσημες εταιρείες παγκοσμίως. Η στάση που κράτησε σε ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα ασφαλείας ήταν επιπόλαια και σίγουρα “έπεσε” στα μάτια των χρηστών. Το βασικό πρόβλημα των περισσότερων δεν είναι η επίθεση, αλλά το γεγονός πως η Uber πλήρωσε για να αποκρύψει ένα περιστατικό τέτοιου μεγέθους. Ας ελπίσουμε πως οι κανόνες ασφαλείας που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής η εταιρεία, να καταφέρουν να αποτρέψουν αντίστοιχα περιστατικά.

RELATED PROJECTS