Από τότε που εμφανίστηκε το Facebook, πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων. Σαν να μην έφτανε αυτό, τελευταία αποκαλύφθηκε ότι και ο Messenger ηχογραφεί συνεχώς τις συνομιλίες μας, είτε μιλάμε στη συσκευή μας, είτε μιλάμε σε άλλους και την έχουμε απλώς αφημένη δίπλα μας!
Αν και τα μηνύματα κειμένου, SMS, ήταν κάποτε το στάνταρ στην επικοινωνία χρηστών, σήμερα όλοι σχεδόν έχουν στραφεί στο Messenger για τον ίδιο σκοπό και όχι μόνο. Το Facebook δήλωσε ότι, ο εκπληκτικός αριθμός των 900.000.000 ανθρώπων, χρησιμοποιούν την εφαρμογή του, όχι μόνο για προσωπικούς, αλλά και επιχειρηματικούς λόγους.
Ωστόσο, ούτε ένας μάλλον από αυτούς τους περίπου 1 δις ανθρώπους δεν υποψιάζεται ότι ο Messenger τους παρακολουθεί. Επειδή μπορεί να δυσπιστείτε σε αυτό που λέμε, να σας πληροφορήσουμε ότι και το ίδιο το Facebook, δεν αρνείται, ότι όντως μας παρακολουθεί!
Επιπλέον, παραδέχονται ότι ο Messenger παρακολουθεί το περιβάλλον μας συνεχώς, αλλά, όπως λένε, με καθαρά “αθώες” προθέσεις. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι παρακολουθεί μόνο τα ενδιαφέροντά μας, προκειμένου να μπορεί να μας προτείνει μετά διάφορες δημοσιεύσεις που πιθανά μας ενδιαφέρουν. Λες και κάτι τέτοιο κάνει την όλη υπόθεση, λιγότερο ανατριχιαστική.
Αν δεν το πιστεύετε, διαγράψτε την εφαρμογή και μετά επανεγκαταστήστε την. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα δείτε να εμφανίζονται αναδυόμενα παράθυρα που θα ζητούν πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις πτυχές της συσκευής σας.
Τώρα, προσέξτε την ορολογία που χρησιμοποιείται στο συμφωνητικό.
Σύμφωνα με την Kelli Burns, καθηγήτρια τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στην αρχή η λειτουργία αυτή δεν υπήρχε, αλλά αργότερα, όταν θέλησε να ελέγξει αν κάτι τέτοιο όντως συνέβαινε, παρατήρησε ότι οι διαφημίσεις που δεχόταν, άλλαζαν ανάλογα με τις συζητήσεις που είχε με άλλους για τα ενδιαφέροντά της, και συμμορφώνονταν με αυτά.
Βέβαια, το Facebook αρνήθηκε τη χρήση της λειτουργίας για διαφημιστικούς σκοπούς στο Independent, ωστόσο παραδέχτηκε ότι η λειτουργία χρησιμοποιείται για καλύτερη ρύθμιση της εφαρμογής στις ανάγκες μας.
Βέβαια, το καλό είναι ότι έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε αυτή τη λειτουργία από τις “Ρυθμίσεις”, απαγορεύοντας έτσι την παρακολούθησή σας. Στη συσκευή σας θα πρέπει λοιπόν να πάτε στις “Ρυθμίσεις” και να απαγορεύσετε την πρόσβαση στο μικρόφωνο, σε Messenger και Facebook.
Δυστυχώς, ένεκα της ευκολίας, έρχεται και η απεμπόληση της προσωπικής μας ζωής και του απορρήτου μας. Δείτε λοιπόν, αν αξίζει κάτι τέτοιο και πράξτε ανάλογα.
Διαβάστε επίσης: Πώς να αποφύγετε την παρακολούθηση στο Internet
from Elichord