Η Apple μελετά νέα μέθοδο ανάδρασης αφής

fd880f4278cc996a42ca6a1323daf78a 562
blog banner ired inner pages

Η Apple εξερευνά μια νέα μέθοδο για το 3D Touch που προβλέπει την ενσωμάτωση μιας προχωρημένης ηλεκτρομαγνητικής απτικής ανάδρασης, σύμφωνα με μια πρόσφατη πατέντα της.

Η ευρεσιτεχνία, με όνομα “Δυναμικά σταθεροποιημένη μαγνητική δέσμη”, περιγράφει ένα σύστημα ενσωματωμένων ηλεκτρομαγνητών που “αισθάνονται”, “αναλύουν” και “ανταποκρίνονται” στο άγγιγμα του χρήστη. Η πατέντα κατατέθηκε την Πέμπτη στο “Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων” των ΗΠΑ. Αν και είναι πυκνογραμμένη σε πολύπλοκη τεχνική γλώσσα, πήραμε κάποια κομμάτια σημαντικών πληροφοριών.

Σε ένα παράδειγμα, ένα εικονικό κλαβιέ πιάνου μπορεί να παρέχει απτική ανάδραση, ανάλογα με το πάτημα του χρήστη στα πλήκτρα του και πιθανόν να εξομοιώνει την δύναμη με την οποία πατιούνται τα πλήκτρα σε ένα αληθινό πιάνο. Σε άλλα σημεία, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε “εικονικά πληκτρολόγια”. Αυτό σημαίνει ότι τα εικονικά πληκτρολόγια μπορεί να αποδίδουν την αληθινή αίσθηση πατήματος πλήκτρων, όπως και τα κανονικά, αντίστοιχα, αντί για απλές δονήσεις ή ήχους που κάνουν μέχρι τώρα.

2 apple electromagnetic feedback

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση μιας δέσμης μαγνητικών στοιχείων κάτω από την οθόνη. Καθώς ο χρήστης πατάει πάνω στο γυαλί της οθόνης, ένα μαγνητικό επαγωγικό ρεύμα δημιουργείται μεταξύ δύο στοιχείων. Αυτά με τη σειρά τους, μπορούν να παράγουν ελκτικές ή απωστικές δυνάμεις, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία απτικής ανάδρασης. Είναι ένα σύστημα που διαφέρει κάπως από την υπάρχουσα απτική μηχανή της Apple, που βασίζεται στην ύπαρξη ενός διαφορετικού ενεργοποιητή ανάδρασης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μια ιστοσελίδα της Apple ισχυρίζεται ότι η εφεύρεση αυτή ήδη χρησιμοποιείται στο GarageBand του iPad, δηλώνοντας ότι αυτό συμβαίνει όταν πατιέται ένα πλήκτρο στο εικονικό πιάνο της εφαρμογής. Όμως, σίγουρα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει προς το παρόν, δεδομένου ότι ακόμη και τα ολοκαίνουρια iPad Pro, δεν έχουν 3D Touch και η πατέντα αναφέρει ξεκάθαρα μια πραγματική απτική ανάδραση. Στην τελική, ένα πλήκτρο που “δείχνει” να πατιέται δεν υποδηλώνει και απτική ανάδραση, αλλά μόνο οπτική.

Διαβάστε επίσης: 4 κύριοι λόγοι για να προτιμήσετε το iPhone Χ αντί του iPhone 8 Plus

Βέβαια, εφόσον αυτή είναι μόνο μια πατέντα, δεν γνωρίζουμε κατά πόσον ή πότε η Apple θα την εφαρμόσει σε κάποια συσκευή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πατέντα αποτελεί συνέχεια μιας άλλης παρόμοιας, που παρέλαβε η Apple τον Ιούλιο του 2017. Αυτή η πατέντα, καλύπτει μια ευρύτερη ποικιλία χρήσεων των ηλεκτρομαγνητών, σε προϊόντα της Apple. Η τωρινή πατέντα προσθέτει ουσιαστικά την απτική ανάδραση στο συγκεκριμένο τομέα αν και η αρχική σχεδίαση έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία.

Στην αρχική πατέντα λοιπόν, φαίνεται η μαγνητική προσάρτηση του Apple Pencil στο iPad, λύνοντας έτσι, ένα αρκετά δύσκολο μέχρι τώρα πρόβλημα, αυτό δηλαδή της αποθήκευσής του, όταν δεν χρησιμοποιείται. Η πατέντα επίσης αναφέρεται στη συνένωση δύο οθονών iPad προκειμένου να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ωφέλιμη επιφάνεια εργασίας.

Επιπρόσθετα, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές των ηλεκτρομαγνητών έχει να κάνει με την προστασία από πτώσεις. Σε αυτή τη χρήση τους, οι μαγνήτες που θα είναι ενσωματωμένοι σε ένα iPad, θα μπορούσαν να είναι ρυθμισμένοι έτσι ώστε να αλληλεπιδρούν με τους μαγνήτες στη θήκη του. Αν λοιπόν “αντιλαμβανόταν” η συσκευή μέσω των αισθητήρων της ότι πέφτει, θα “υπολόγιζε” την πιθανότερη γωνία πρόσκρουσης και ουσιαστικά θα αναποδογύριζε με τη θήκη ώστε να μη χτυπήσει απευθείας κάτω.

Διαβάστε επίσης: Apple – Νέα πατέντα για τη μέτρηση των θερμίδων των τροφών

from Elichord

RELATED PROJECTS