Apple – 5 σκάνδαλα που θα μείνουν αξέχαστα

6e4e942c946bf82471c17251d9e335e8 3aa
blog banner ired inner pages

Η Apple σίγουρα είναι η πιο πλούσια εταιρία στον κόσμο (μόλις ξεπέρασε το όριο των $800 δις) και θεωρείται η βάση σύγκρισης για όλες τις υπόλοιπες στις καινοτομίες, στην Κοιλάδα της Σιλικόνης στην Καλιφόρνια – το κέντρο του τεχνολογικού ανταγωνισμού όλου του κόσμου.

Έτσι, δεν είναι περίεργο ότι έχει δεχτεί συχνά βολές και επικρίσεις για ένα αριθμό λαθών που κινούνται στην κλίμακα από το ασήμαντο, μέχρι το σκανδαλώδες. Κάποια έχουν αντιμετωπιστεί, ή ξεχαστεί, κάποια συνεχίζονται ακόμη. Και χωρίς άλλη φλυαρία, παρακάτω είναι πέντε από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα στην ιστορία της Apple.

1. Το … «Antennagate» (όπως Watergate)

02

Το επονομαζόμενο και ως Antennagate ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του iPhone, εν μέρη και γιατί συνέβη κατά την εποχή που το τιμόνι της εταιρίας κρατούσε ο θρυλικός Steve Jobs.

Ξεκίνησε με την εμφάνιση στην αγορά του περίφημου iPhone 4, τον Ιούνιο του 2010, που είχε σχεδιαστεί με μια εξωτερική κεραία που το περιέτρεχε γύρω-γύρω για λόγους εξοικονόμησης χώρου. Το πρόβλημα ήταν ότι, αν το κρατούσες με συγκεκριμένο τρόπο (που ήταν και ο συνηθέστερος για τη μεγάλη πλειοψηφία των δεξιοχείρων χρηστών), η κεραία γειωνόταν από το δάχτυλο του χρήστη, με αποτέλεσμα να χάνεται η σύνδεση, να μην υπάρχει σήμα ή να διακόπτονται οι κλήσεις.

Ήταν ένα σοβαρό σχεδιαστικό σφάλμα αλλά, για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο Jobs για ένα διάστημα προσπάθησε να το υποβαθμίσει λέγοντας ότι έπρεπε να αλλάξουν τρόπο που το κρατούν οι χρήστες!

Αφού κατέληξε σε μια σειρά μηνύσεων ενάντια στην Apple (στην Αμερική δεν αστειεύονται με αυτά), η εταιρία τελικά διέθεσε δωρεάν θήκες για το iPhone 4 που έλυναν το πρόβλημα καθώς απομόνωναν την κεραία από το χέρι του χρήστη. Επίσης έστειλε ένα αριθμό επιταγών 15$ ως προσπάθεια συμβιβασμού, το 2012, κλείνοντας έτσι τελικά ένα ντροπιαστικό κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρίας.

Δείτε ακόμη: iPhone 4 – Aυτή ήταν η συσκευή που «άλλαξε» τα πάντα 

2. Το … «Bendghazi» (όπως Βεγγάζη)

03

Το Bendghazi ή και Bendgate (όπως σας αρέσει καλύτερα), παρουσιάστηκε εξ’ αίφνης το 2014 με την εμφάνιση στην αγορά του πολυαναμενόμενου iPhone 6 Plus – του πρώτου phablet της Apple. Πολλοί κάτοχοι των εν λόγω συσκευών, ανακάλυψαν με τρόμο, ότι το πανάκριβο και πανέμορφο νέο smartphone τους, είχε την τάση να λυγίζει σε πιέσεις, ιδιαίτερα όταν το έβαζαν στις τσέπες των παντελονιών τους.

Το δημοφιλές κανάλι του YouTube, Unbox Therapy, έφτιαξε ένα βίντεο επίδειξης του προβλήματος που έγινε «viral» και μετέτρεψε το πρόβλημα σε μια ακόμη σοβαρή κρίση για την Apple. Η εταιρία ανταποκρίθηκε με τη δικαιολογία ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά ήταν εξαιρετικά σπάνια, και υποσχέθηκε την αντικατάσταση των ελαττωματικών συσκευών, κατόπιν ελέγχου από ένα «Ιδιοφυή» («Genius» όπως τους λένε) υπάλληλο σε οποιοδήποτε Apple Store. Και βέβαια έβαλε τους μηχανικούς της να ενισχύσουν την κάσα του επόμενου iPhone 6s Plus, όπως έκανε με την κεραία του iPhone 4S πιο πριν.

Στο διαδίκτυο εξακολουθεί να υπάρχει διχασμός, σχετικά με το κατά πόσον η Apple έφταιγε στο θέμα, καθώς οι περισσότερες συσκευές iPhone 6 Plus λύγιζαν μετά από καιρό.

3. Το πρόστιμο των 14 δις δολαρίων της Apple στην Ιρλανδία

04

Η Apple «εισέπραξε» ένα πρόστιμο της τάξης των 14 δις δολαρίων, μετά από διετή έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η εταιρία είχε λάβει παράνομες φοροαπαλλαγές εκ μέρους της Ιρλανδικής κυβέρνησης, με τη μορφή χαμηλότερης εταιρικής φορολόγησης.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία μεταξύ Apple και Ιρλανδικής κυβέρνησης, επέτρεπε στην εταιρία να πληρώνει φόρο μόλις 3,8% για υπερατλαντικά κέρδη της τάξης των 200$ δις την τελευταία δεκαετία. Ο CEO της Apple, Tim Cook, που προσεταιρίστηκε μια πολύ σκληρή στάση αντίδρασης όσον αφορά το θέμα, απέρριψε την όλη υπόθεση ως «απλά ένα πλήθος πολιτικών ανοησιών» και υποσχέθηκε να την πολεμήσει στα δικαστήρια.

Η Ιρλανδική κυβέρνηση πήρε το μέρος της Apple και ισχυρίζεται πως δεν της χρωστώνται κάποια δις σε διαφυγόντες φόρους. Η Apple κατέθεσε προσφυγή στα δικαστήρια ισχυριζόμενη ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζονται σε θεμελιώδη λάθη. Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στο Business Insider, «Η Ένωση θα υπερασπιστεί την απόφασή της στα δικαστήρια». Η συνέχεια λοιπόν, στις δικαστικές αίθουσες.

Δείτε ακόμη: iPhone 6 Plus: Στραβώνει, λυγίζει τελικά; 

4. Το … «Touch Disease» (όπως Ασθένεια του Αγγίγματος)

Πέρυσι, ένας μεγάλος αριθμός χρηστών iPhone 6 και Plus (και πάλι) άρχισε να διαμαρτύρεται για ένα πρόβλημα όπου μια γκρίζα μπάρα που τρεμόπαιζε, εμφανιζόταν στην κορυφή της οθόνης της συσκευής τους και, αμέσως μετά, αυτή πάγωνε εντελώς. Το πρόβλημα απέκτησε ένα κακόβουλο κάπως όνομα, το «Touch Disease», όσο κι αν ακούγεται λάθος σαν περιγραφή, καθώς δεν είχε να κάνει με την αφή της οθόνης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple αναγνώρισε την ύπαρξη της «ασθένειας» σαν πρόβλημα του iPhone 6 Plus, εκδίδοντας ανακοίνωση που έλεγε ότι, «κάποιες συσκευές iPhone 6 Plus, μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα τρεμοπαίγματος της οθόνης ή ανταπόκρισης του συστήματος πολλαπλής αφής, μετά από συχνές προσκρούσεις της συσκευής σε σκληρές επιφάνειες και γενικότερη συνεχή κακομεταχείρισή της». Σαν συνέπεια, προσφέρθηκε να επισκευάζει αυτές τις συσκευές με κόστος 149$, σημαντική έκπτωση από τα 329$ του κανονικού σέρβις.

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι για μια ακόμη φορά, το πρόβλημα οφειλόταν σε σχεδιαστικά λάθη και έριξε την ευθύνη στους χρήστες που δεν πρόσεχαν τις συσκευές τους. Ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν αρκετές δικαστικές διαμάχες αυτή τη στιγμή που προσπαθούν να αποφανθούν κατά πόσον το όλο θέμα είναι ευθύνη της εταιρίας ή όχι.

5. Το σκάνδαλο με τους εργαζόμενους της Apple στα Κινέζικα εργοστάσια

06

Αν και δεν μπορούν να θεωρηθούν ευθέως υπάλληλοι της Apple οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Foxconn, η υπόθεση με τις 14 αυτοκτονίες εργαζομένων σε αυτά το 2010, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, την επηρέασε άμεσα στη φήμη της καθώς η Foxconn εργάζεται για λογαριασμό της και είναι κύριος συναρμολογητής των iPhone. Και όλα αυτά πολύ πριν η προεκλογική εκστρατεία του Trump, κάνει το θέμα των κινέζικων εργοστασίων ακόμη πιο ακανθώδες.

Το 2011, τρεις ακόμη εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε ένα από τα εργοστάσια, κάτι που ακόμη περισσότερο τόνισε τις ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας σε αυτά. Για να αποσοβήσει περαιτέρω «ατυχήματα», η Apple εξέδωσε ένα καταστατικό ασφαλείας για την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια εν γένει και η Foxconn από τη μεριά της, έβαλε … δίχτυα γύρω από αυτά. Δυστυχώς, το BBC, σε έρευνά του το 2014, αποκάλυψε ότι αυτοί οι κανονισμοί μόνιμα παραβιάζονταν «στα κατώτερα εργασιακά στρώματα των εργοστασίων».

Μεταμφιεσμένοι σε εργαζόμενους, δημοσιογράφοι του οργανισμού, αποκάλυψαν ότι υποχρεώνονταν σε παράνομη υπερωριακή εργασία, υπερπλήρη υπνοδωμάτια και στρεσογόνες και εξαντλητικές εργασιακές συνθήκες καθημερινά. Οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν επίσης ένα εργοστάσιο στην Ινδονησία όπου δουλεύουν μόνο παιδιά, το οποίο πιθανολογείται να περάσει στην αλυσίδα προμηθευτών της Apple!

Νωρίτερα φέτος, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Dejian Zeng ανέλαβε την, με δική του πρωτοβουλία, ανεξάρτητη έρευνα των εργασιακών συνθηκών στο εργοστάσιο συναρμολόγησης iPhone, Pegatron στη Σαγκάη και παρόμοια ανέφερε ανελέητες βάρδιες και υποχρεωτική υπερωριακή εργασία.

Αυτά όλα, καθώς και η περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής, οδήγησαν τη Foxconn στην απόφαση να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής – αρχικά – με ρομπότ, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και θα στοιχήσει τη θέση εργασίας σε 5 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Δείτε ακόμη: Foxconn – Ρομπότ θα συναρμολογούν τις συσκευές iPhone; 

from Elichord

RELATED PROJECTS