Η Mastercard έκανε τα αποκαλυπτήρια μιας νέας πιστωτικής κάρτας που συμπεριλαμβάνει ένα σαρωτή δαχτυλικού αποτυπώματος στο κάτω μέρος της.
Σε μια προσπάθεια να κάνει τις πληρωμές ποιο απρόσκοπτες και να αυξήσει την ασφάλεια, η Mastercard δοκιμάζει τις καινούριες κάρτες στη Νότιο Αφρική και σύντομα στην Ευρώπη και την Ασία αργότερα φέτος. Οι κάρτες είναι συμβατές με τα υπάρχοντα τερματικά και θα αντικαταστήσουν την ανάγκη συμπλήρωσης ΡΙΝ για τις αγορές-πληρωμές μας.
«Οι καταναλωτές συνηθίζουν όλο και πιο πολύ στη χρήση και ασφάλεια των βιομετρικών στοιχείων», είπε ο Ajay Bhalla, πρόεδρος του τμήματος επιχειρηματικής ασφάλειας της Mastercard σε δήλωσή του. «Είτε έχουμε να κάνουμε με το ξεκλείδωμα ενός smartphone, είτε με τις online αγορές μας, το δαχτυλικό αποτύπωμα βοηθά στην ύπαρξη ενός υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας κι ευκολίας. Δεν είναι κάτι που μπορεί να κλαπεί (αλήθεια;) ή να αντιγραφεί (καμιά σύγχρονη ταινία βλέπει ο τύπος;) και θα βοηθήσει τους κατόχους να προχωρήσουν με τη ζωή τους γνωρίζοντας ότι οι πληρωμές τους είναι προστατευμένες».
Δεν ξέρω πού να γελάσω περισσότερο στην παραπάνω δήλωση, αλλά τέλος πάντων …
Ο Pinar Ozcan συνεργαζόμενος καθηγητής του Warwick Business School, είπε ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση δείχνει τη συνέχιση αυτού που γινόμαστε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια, δηλαδή των τεχνολογικών λύσεων με όσο γίνεται λιγότερες επαφές και διαδικασίες.
«Είναι ξεκάθαρο ότι βαδίζουμε προς ένα μέλλον όπου οι βιομετρικές πληροφορίες μας – δαχτυλικά αποτυπώματα, ίριδα ματιού και ποιος ξέρει τι άλλο – θα είναι το μέσον ταυτοποίησής μας, άσχετα με τη συσκευή που χρησιμοποιούμε», είπε ο Ozcan σε μια δήλωσή του στο Fox News. «Το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι το ποια θα είναι αυτή η ‘οποιαδήποτε συσκευή’; Ένα smartphone, ένα δαχτυλίδι, ένα ρολόι, ένα μπρασελέ (ή ένα τσιπάκι εμφυτευμένο); Όλες αυτές οι τεχνολογίες υφίστανται ήδη σήμερα ‘χάρη’ σε αρκετές τεχνολογικές εταιρίες που τις προωθούν».
Από τη στιγμή που η κάρτα έχει καταγραφεί, θα μπορεί ο κάτοχός της να τη βάζει στο μηχάνημα ανάγνωσης ενός καταστήματος ή τράπεζας και μετά θα τοποθετεί το δάχτυλό του στον αισθητήρα της κάρτας, ο οποίος θα μπορεί να έχει αποθηκευμένα μέχρι δύο διαφορετικά αποτυπώματα.
Η Mastercard διατείνεται ότι τα οφέλη από τη χρήση της συγκεκριμένης κάρτας θα είναι η ανακάλυψη και πρόληψη εξαπάτησης, η αύξηση της ταχύτητας αναγνώρισης του κατόχου, η μείωση κόστους (βέβαια, το κυριότερο!) και η αύξηση της αξιοπιστίας των πελατών.
Δείτε ακόμη: Facebook: Ετοιμάζει οδηγό για να ξεχωρίζετε τα ψεύτικα νέα
Δυο λόγια και μια τελευταία γνώμη
Όπως μάλλον καταλάβατε, είμαι ενάντιος σε όλες αυτές τις τεχνολογικές δήθεν καινοτομίες που φροντίζουν την ασφάλειά μας. Η αλήθεια είναι γιατί σαν άνθρωπος που ασχολείται επαγγελματικά με το χώρο, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι όλα αυτά είναι απλώς μπούρδες.
Η ψηφιακή τεχνολογία υπάρχει για να μπορεί να αντιγράφεται (και να παραποιείται) εύκολα!
Και εξηγούμαι. Την εποχή του δίσκου βινυλίου, η αντιγραφή μουσικής είχε τη συνέπεια της απώλειας ποιότητας όσο καλές κασέτες και μηχανήματα κι αν χρησιμοποιούσαμε. Και φυσικά το να αντιγράψει κανείς ένα δίσκο βινυλίου ήταν απλά αδύνατον καθώς κατασκευάζονταν με πανάκριβες τεράστιες εργοστασιακές πρέσες. Για να μη μιλήσουμε για τα εξώφυλλα και τα ένθετα που πολλά ήταν έργα τέχνης κι ένας συλλέκτης (και όχι μόνο) θα αγόραζε τον αυθεντικό δίσκο για τη συλλογή του.
Το ίδιο ίσχυε με τις γνωστές μας κασέτες βίντεο. Η αντιγραφή μιας επαγγελματικής βιντεοκασέτας κλειδωμένης με το σύστημα Macrovision, ήταν απλά αδύνατη καθώς τα μηχανήματα κόστιζαν εκατομμύρια. Αλλά ακόμη και η αντιγραφή ξεκλείδωτων κασετών συντελούσε στην κάθετη πτώση ποιότητας του αντιγράφου.
Όλα αυτά άλλαξαν με την έλευση των CD-DVD και Blu-ray σε ήχο-εικόνα. Με τα νέα ψηφιακά μέσα, ο καθένας που έχει έναν υπολογιστή μπορεί να αντιγράψει επακριβώς και με μηδενικές απώλειες την αγαπημένη του μουσική ή ταινία. Η πειρατεία έφτασε στα ύψη και οι εταιρίες έκτοτε τρέχουν και δε φτάνουν, καθώς οι απώλειες σε κέρδη είναι τεράστιες (αλήθεια πιστεύετε ότι δεν το περίμεναν;).
Με την έλευση δε του Internet και την εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο, η απόκτηση πειρατικής μουσικής, ταινιών, λογισμικού και ό,τι άλλο σχεδόν θέλουμε, είναι κάτι το απλό για τον καθένα χωρίς να απαιτούνται οι γνώσεις χάκερ για να γίνουν.
Διάφορα πειράματα από φοιτητές πανεπιστημίων ανά τον κόσμο έχουν δείξει το πόσο εύκολο είναι να αντιγραφεί ένα δαχτυλικό αποτύπωμα γι’ αυτόν που το θέλει οπωσδήποτε. Όσο για τους σαρωτές ίριδας, πολλοί από αυτούς ξεγελιούνται με μια φωτογραφία και ακόμη κι αν αυτό διορθωθεί, θα βρεθούν άλλοι τρόποι «σπασίματος» της ασφάλειας.
Και μην αμφιβάλετε ότι, όταν θα μας έλθουν οι ταυτότητες με το τσιπάκι και τα βιομετρικά στοιχεία, η αντιγραφή και παραποίηση του εν λόγω τσιπ θα είναι πανεύκολη για όποιον έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό επαναπρογραμματισμού του τσιπ που, σημειωτέον, δεν θα είναι δα και πανάκριβος. Ο παράδεισος των απανταχού της γης πλαστογράφων υπάρχει και λέγεται ψηφιακή τεχνολογία.
Το ερώτημα που καίει εδώ είναι: «Εφόσον το ξέρουν αυτό οι διάφορες αρχές γιατί το εξαπλώνουν τόσο βεβιασμένα;» Ποιο είναι τελικά το αληθινό κέρδος από μια τέτοια κίνηση;
Αυτό σας αφήνω να το σκεφθείτε μόνοι σας. Καλώς ήλθατε στον «Θαυμαστό καινούριο κόσμο».
Δείτε ακόμη: iPhone 2018 – Σύστημα αναγνώρισης ίριδας για ταυτοποίηση ιδιοκτησίας
from Elichord