Android – 38 δημοφιλείς συσκευές έρχονται με προεγκατεστημένο κακόβουλο λογισμικό!

4e6fcf62696f1c008b352d90251baf3f fe9
blog banner ired inner pages

Το να κρατήσουμε το κάθε είδους κακόβουλο λογισμικό – γνωστό και ως malware – μακριά από το smartphone μας, είναι μια απόλυτη προτεραιότητα. Τι γίνεται όμως, αν η μάχη έχει ήδη χαθεί από την αρχή και πριν ακόμη ανοίξουμε το κουτί της νεο-αποκτηθείσας συσκευής μας;

Αυτό ακριβώς ισχυρίζεται η Εταιρία Ασφαλείας Check Point πως συμβαίνει αυτή τη στιγμή και δημοσίευσε μια αναφορά για, όχι μία, όχι δύο, αλλά 36 διαφορετικές συσκευές Android που βρέθηκαν «θετικές» σε malware από κατασκευής και ανήκουν, όχι σε ασήμαντες, αλλά σε μεγάλες εταιρίες κατασκευής smartphone.

Οι συσκευές στις οποίες βρέθηκε ο κακόβουλος κώδικας φαίνεται πως «μολύνθηκαν» σε κάποιο στάδιο μεταξύ κατασκευής και πώλησης στον τελικό χρήστη. Η αλήθεια είναι ότι το malware δεν ήταν τμήμα του αρχικού πακέτου λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στη συσκευή από την εταιρία κατασκευής, όπως εξηγεί στο blog της η Ομάδα Αποτροπής Απειλών σε Κινητά της Check Point, προσθέτοντας ότι «το malware πρέπει να προστέθηκε σε κάποιο σημείο της αλυσίδας παραγωγής».

Κατά την έρευνα της Check Point, οι συσκευές που βρέθηκαν να έχουν προεγκατεστημένο malware ανήκαν σε έξι μεγάλους κατασκευαστές smartphone.

Μεταξύ αυτών ήταν τα: Galaxy Note 2, 3, 4, 5, και 8, Asus Zenfone 2, LG G4, Nexus 5 και 5X, και Xiaomi Mi 4i και Redmi.

Για καλό ή για κακό, το malware που βρέθηκε προεγκατεστημένο ήταν ήδη αρκετά γνωστό στους κύκλους ασφαλείας του χώρου των κινητών και περιλαμβάνει το Loki, ένα κακόβουλο διαφημιστικό λογισμικό, που επίσης μπορεί να κλειδώσει το κινητό σας απαιτώντας χρήματα για ξεκλείδωμα, και το Slocker που χρησιμοποιεί το δίκτυο του γνωστού VPN TOR, για να αποφεύγει την ανίχνευση και να στέλνει τα στοιχεία σας στο δημιουργό του.

Αυτή είναι ολοφάνερα μια πολύ σοβαρή κατάσταση και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που συσκευές Android βρέθηκαν να έχουν προβλήματα ασφαλείας με το «άνοιγμα του κουτιού». Η Check Point δεν αποκάλυψε σε ποιες εταιρίες διάθεσης ανήκαν οι μολυσμένες συσκευές, όμως αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι το προεγκατεστημένο κακόβουλο λογισμικό έχει αρχίσει και γίνεται ένα είδος μόδας «που φοριέται πολύ» τελευταίως στο λειτουργικό κινητών της Google.

Δείτε ακόμη: Νέο κακόβουλο λογισμικό στο Microsoft Word 

from Elichord

RELATED PROJECTS