iPhone – Παρακολουθήστε δύο πρωτότυπες συσκευές σε λειτουργία (Video)

d1d95e4e60e4de15b60c82330d9b173a fd3
blog banner ired inner pages

Η Apple πριν την επιλογή της τελικής μορφής του iPhoneOS, είχε δοκιμάσει διάφορα περιβάλλοντα χρήστη. Δείτε σε video τις δύο προτάσεις του Acorn OS team

Όπως σίγουρα θα γνωρίζετε ήδη, πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ο Steve Jobs παρουσίασε στην παγκόσμια τεχνολογική – και όχι μόνο – κοινότητα το πρώτο iPhone.

Read also: iPhone – 10 χρόνια κλείνει σήμερα από την πρώτη παρουσίασή του

Όπως είχε αναφέρει και ο Steve στο θρυλικό – πλέον – Keynote, το πρώτο iPhone, ήταν αποτέλεσμα πολυετούς σχεδιασμού και εξαντλητικών δοκιμών. Επειδή πάντα θα πρέπει να εξετάζουμε τα γεγονότα στη δεδομένη χρονική στιγμή τους, θα πρέπει να αναφέρουμε πως εκείνη την περίοδο η Apple μεσουρανούσε με το iPod.

Δηλαδή, το νούμερο ένα προϊόν της, διέθετε ως τρόπο κατάδειξης το click wheel. Θυμόμαστε όλοι νομίζω τα iPods και τον μοναδικό τρόπο του χειρισμού τους μέσω της – επαναστατικής τότε – κυκλικής κύλισης.

Οι ομάδες που είχαν αναλάβει να δημιουργήσουν το περιβάλλον χρήστη (user interface) του πρώτου iPhone, είχαν παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στην ηγετική ομάδα της Apple, προκειμένου να επιλεγεί ο δρόμος που τελικά θα ακολουθηθεί.

Ας δούμε λοιπόν το video με τις δύο τελικές προτάσεις και θα κουβεντιάσουμε μετά για τα χαρακτηριστικά τους:

 

 

Η πρόταση του Tony Fadell, “νονού του iPod”, εμφανίζεται στα αριστερά, αναφέρεται ως προϊόν “P1” και έχει ξεκάθαρες επιρροές από το iPod αλλά και από το OS X. Μπορούμε να παρατηρήσουμε πως το γραφικό περιβάλλον έχει έντονες επιρροές από το Aqua, το user interface του OS X, εκείνη την εποχή. Επίσης, το click wheel, αποτελούσε την πρόταση για την πλοήγηση στη συσκευή και τα μενού της, όπως δηλαδή ακριβώς και στο iPod.

Στον αντίποδα, η συσκευή στα δεξιά, με την κωδική ονομασία P2, πρόταση του -εκδιωχθέντος αργότερα – Scott Forstall, ακολουθούσε μια διαφορετική προσέγγιση. Με έμφαση στα μεγάλα εικονίδια και την οθόνη αφής, όπως θα έχετε καταλάβει, αποτέλεσε και τη “νικήτρια” πρόταση.

Μπορεί να μη μας μοιάζει ιδιαίτερα οικείο το περιβάλλον χρήστη, αλλά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πριν τον τελικό “καλλωπισμό” ενός user interface προηγούνται οι στρατηγικές αποφάσεις, οι οποίες συνήθως λαμβάνονται κατά τις πρώτες φάσεις του σχεδιασμού ενός project.

Η διαδικασία της επιλογής του περιβάλλοντος χρήστη αλλά και του τρόπου “κατάδειξης” έγινε στο μακρινό 2005 (είπαμε, η έρευνα είχε ξεκινήσει χρόνια πριν την κυκλοφορία του πρώτου iPhone). Και από τη στιγμή που επιλέχτηκε η κατεύθυνση των εικονιδίων, ξεκίνησε το polishing, η διαδικασία δηλαδή της τελικής μορφοποίησης του περιβάλλοντος χρήστη.

ptototype 01

Και τα δύο αυτά πρωτότυπα, είχαν την εσωτερική κωδική ονομασία “Acorn OS”. Το P1, ήταν λίγο πιο γρήγορο στην πλοήγηση, επειδή η ομάδα κατασκευής του είχε χρησιμοποιήσει μία τροποποιημένη, πιο “ελαφριά” έκδοση του Acorn OS. Ενώ λοιπόν το P1 εκκινούσε αρκετά πιο γρήγορα, δεν εμπεριείχε ένα “full OS”, σε αντίθεση με το P2 που αποτελούσε μία ολοκληρωμένη (όσο και αν αυτό δεν φαίνεται στα δικά μας μάτια) πρόταση.

Μέσω του video, μπορούμε να δούμε τις επιλογές που είχε η ομάδα του Steve jobs κατά τα πρώιμα (ή και λιγότερο πρώιμα) στάδια ανάπτυξης του iPhone. Kατά την προσφιλή τακτική της εταιρείας, οι συσκευές “P” αποτελούσαν ένα πρώτο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό βήμα.

Συνήθως δεν ήσαν πλήρως λειτουργικές αυτές οι συσκευές και μοναδικό ζητούμενο ήταν ο πειραματισμός και η εξερεύνηση, πριν τις τελικές επιλογές.

ptototype 02

Σήμερα, βλέποντας αυτά τα πλάνα, οι περισσότεροι ίσως αδυνατούμε να τα συνδυάσουμε με τα προϊόντα που τελικά έφτασαν στα χέρια μας. Ίσως όμως, το video αυτό να ήταν μία καλή ευκαιρία για να αντιληφθούμε τον όγκο της δουλειάς που γίνεται και τη σημασία των στρατηγικών επιλογών, ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Αν για παράδειγμα είχε επιλεγεί το P1, ίσως όλη αυτή η επανάσταση του iPhone να μην είχε συμβεί. Το click wheel εκτιμώ πως θα είχε επισκιάσει την οθόνη αφής πολλαπλών σημείων και, αν και ομορφότερο, δεν θα προσέθετε τελικά κάτι το επαναστατικό.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοια videos χαρακτηρίζονται ως ιστορικά από τους φανατικούς της Apple και δικαίως, γιατί ρίχνουν φως στην πιο δημιουργική περίοδο της εταιρείας.

by Kostthem

RELATED PROJECTS