Οι έξυπνοι φάκελοι του Finder και πώς να επαναφέρετε το Smart Search των προηγούμενων εκδόσεων του OS X
Η πλαϊνή στήλη του Finder έχει υποστεί κάμποσες μετατροπές από την εποχή του OS X 10.6 (OS X Snow Leopard). Αν και ελπίζουμε ότι ο Finder θα δεχτεί κάποιες επιδιορθώσεις στο μέλλον που θα αυξήσουν τη λειτουργικότητά του, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε προκειμένου να ανακτήσουμε κάποια από τα παραγωγικά εργαλεία που είχαμε και χάσαμε με την έλευση του OS X 10.7 (Lion) και μετά.
Η πλαϊνή στήλη (Sidebar) του Lion κατάργησε ένα σημαντικό γκρουπ: αυτό της Αναζήτησης (Search For). Στη θέση του ήλθε μια και μοναδική επιλογή: το «Όλα τα αρχεία μου» (All My Files). Το All My Files εμφανίζει όλα τα είδη αρχείων, κείμενα, εικόνες, PDFs, μουσική, ταινίες κλπ σε μια ενιαία επισκόπηση που χωρίζεται στις διάφορες κατηγορίες.
Η Apple θέλει μάλλον να χρησιμοποιούμε αυτό σαν εξ ορισμού επισκόπηση και πλέον είναι η στάνταρ προβολή που εμφανίζεται όποτε ανοίγουμε το Finder.
Και από όσο έχουμε ακούσει, η αλλαγή αυτού του στάνταρ σε κάτι άλλο, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν οι χρήστες Mac στο Finder, επειδή προτιμούν να ανοίγει στα αρχεία τους, στο Home στην επιφάνεια εργασίας ή όπου αλλού τους βολεύει.
Η επιλογή Αναζήτησης που υπήρχε όμως, ήταν τόσο βολική που, με την έλευση των «Έξυπνων φακέλων» του OS X 10.11 (El Capitan) ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει για να την επαναφέρουμε.
Έτσι λοιπόν, μπορούμε και πάλι να δημιουργήσουμε μια δική μας εκδοχή του παλιού Search For ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.
Επαναφορά της Έξυπνης Αναζήτησης στο Finder
Η χρήση των Έξυπνων Φακέλων (Smart Folders) είναι ένας καλός τρόπος για να δημιουργήσουμε φακέλους που θα έχουν αυτό που αναζητούμε και θα το παρουσιάζουν στην πλαϊνή στήλη του Finder.
Η δυνατότητα του Finder να δημιουργεί έξυπνους φακέλους (μοιάζουν με τις έξυπνες λίστες του iTunes) μας επιτρέπει να οργανώσουμε τα αρχεία μας με τον τρόπο που εμάς μας βολεύει και με βάση κοινά χαρακτηριστικά τους που ορίζουμε κι όχι απλά με το πού βρίσκονται στο σκληρό μας δίσκο (ή στο iCloud).
Οι Έξυπνοι Φάκελοι χρησιμοποιούν το Spotlight για να δημιουργήσουν τη λίστα με τα αρχεία που θέλουμε με βάση τα κριτήρια που ορίζουμε.
Οι έξυπνοι Φάκελοι δεν περιέχουν τα αρχεία αυτά καθεαυτά, αλλά απλώς μια συντόμευση στην πραγματική θέση αποθήκευσής τους. Όμως το κλικ με το ποντίκι στη συντόμευση αυτή, έχει τα ίδια αποτελέσματα με το κλικ που θα κάναμε στο πραγματικό αρχείο.
Η μόνη διαφορά είναι ότι ενώ ένα αληθινό αρχείο βρίσκεται μόνο σε ένα αληθινό φάκελο του Finder, η συντόμευσή του μπορεί να βρίσκεται σε περισσότερους του ενός Έξυπνους Φακέλους ανάλογα με τα κριτήρια αναζήτησης.
See also: App Store και αναζήτηση: Αναζητήστε έξυπνα εφαρμογές στο κατάστημα της Apple
Πώς το κάνουμε
- Ανοίγουμε ένα παράθυρο του Finder (με οποιοδήποτε τρόπο, είτε από το εικονίδιό του στην Taskbar, είτε με διπλό κλικ σε κάποιο φάκελο ή αρχείο στο desktop ή οτιδήποτε μας βολεύει).
- Πηγαίνουμε στο μενού Αρχείο > Νέος Έξυπνος Φάκελος και το επιλέγουμε.
- Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί με τη δυνατότητα για προσθήκη κριτηρίων αναζήτησης.
- Πατάμε το «+» στην άνω άκρη δεξιά και προστίθεται η πρώτη γραμμή με επιλογές κριτηρίων αναζήτησης.
- Κάθε φορά που πατάμε το «+» μια νέα γραμμή με διαφορετικά κριτήρια αναζήτησης προστίθεται. Προσθέσαμε παρακάτω μερικές γραμμές με κριτήρια για να δείτε τη δυνατότητα να ορίσουμε ό,τι εμείς θέλουμε προκειμένου να εμφανίζονται τα αρχεία που θέλουμε.
- Αφού ορίσουμε τα κριτήρια αναζήτησης που θέλουμε να δημιουργηθούν για την αναζήτηση, πατάμε το «Αποθήκευση» (πάνω δεξιά δίπλα στο «+») και ο νέος Έξυπνος Φάκελος με τα κριτήρια που μας εξυπηρετούν θα δημιουργηθεί και θα εμφανιστεί στην πλαϊνή στήλη του Finder. Μπορούμε να τον σύρουμε και να τον αφήσουμε σε όποιο ύψος της στήλης μας εξυπηρετεί.
Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, δημιουργήσαμε έναν Έξυπνο Φάκελο που να εμφανίζει τα αρχεία που χρησιμοποιούμε «Σήμερα», ώστε κάθε καινούρια μέρα να βλέπουμε ποια αρχεία χρησιμοποιήσαμε αν θέλουμε αργότερα (μέσα στη μέρα) να τα δούμε πάλι (π.χ. για διορθώσεις και αλλαγές).
Όπως καταλαβαίνετε, με την ελαστικότητα κριτηρίων που υπάρχουν, μπορούμε να δημιουργήσουμε κάθε είδους Έξυπνους Φακέλους που να έχουν ό,τι πραγματικά μας εξυπηρετεί και χρησιμοποιούμε συχνά, ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας ευκολότερα και ταχύτερα.
Πέρα από αρχεία, μπορούμε να βάλουμε εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνά σε Έξυπνους Φακέλους, ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτές και πολλά άλλα ακόμη.
See also: Οδηγός iTunes: Λίστες Αναπαραγωγής
from Elichord