macOS Sierra – ‘Ολα όσα θα θέλατε να ξέρετε γι’ αυτό

00c935e00a0e1781a9130e68a6026b4f 180
blog banner ired inner pages

Το νέο macOS Sierra και όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε γι’ αυτό… και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε!

Αν έχετε ερωτήσεις, έχουμε τις απαντήσεις. Και για το νέο macOS Sierra και για άλλα θέματα όπως θα έχετε πια ανακαλύψει και μόνοι σας. Και ακόμη και για άλλα θέματα που δεν θα σκεφτόσαστε να ρωτήσετε γιατί δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν. Ας δούμε λοιπόν τι νέο μας φέρνει η αναμενόμενη νέα μεγάλη αναβάθμιση του OS X.

Γιατί ονομάστηκε το macOS Sierra

Η νεότερη λοιπόν έκδοση του θρυλικού OS X, αλλάζει πια όνομα – σε macOS – καθώς, σύμφωνα με τον διευθύνοντα του τμήματος σχεδίασης λογισμικού Craig Federighi, η Apple αποφάσισε μετά από 15 χρόνια OS X, πως ήταν πια καιρός να ενοποιήσει τις ονομασίες όλων των πλατφορμών λογισμικού της Apple (π.χ. iOS, watchOS tvOS και τώρα πια macOS).

Το macOS Sierra δεν έχει πια αύξοντα αριθμό έκδοσης, για τους καταναλωτές τουλάχιστον. Εσωτερικά όμως φέρει το διακριτικό 10.12 που είναι και το επόμενο λογικό βήμα μετά την προηγούμενη έκδοση 10.11 του μέχρι τώρα γνωστού ως OS X.

Το 2001, η Apple άρχισε να ονοματοδοτεί το λειτουργικό σύστημα των Mac ως «Mac OS X» και μετά το άλλαξε κάποια στιγμή (2012) σε σκέτο «OS X», όμως επειδή η εταιρία αποφάσισε να δώσει μια ενιαία μορφή στις ονομασίες της σειράς των λειτουργικών της συστημάτων, αποφασίστηκε η «επιστροφή στο Mac» κι έτσι το νέο λειτουργικό ονομάστηκε σε κάτι που να μοιάζει περισσότερο με τα υπόλοιπα της σειράς, εξ’ ου και το macOS.

Πώς και πότε θα μπορούμε να αναβαθμιστούμε;

Η νέα μεγάλη αναβάθμιση θα είναι διαθέσιμη στο Mac App Store ως συνήθως όταν θα είναι εντελώς έτοιμη (μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη) και θα μπορούμε να την κατεβάσουμε και να την εγκαταστήσουμε στα Mac μας όπως πάντα.

Όσοι έχουν λογαριασμό σαν « Developers» (προγραμματιστές κλπ) μπορούν να κατεβάσουν τη beta έκδοση από την ειδική ιστοσελίδα της Apple για developers και κατά τον Ιούλιο θα μπορούν και οι υπόλοιποι απλοί χρήστες να κατεβάσουν την έκδοση προεπισκόπησης από το public beta portal (https://beta.apple.com/sp/betaprogram/).

See also: macOS Sierra, watchOS 3 και tvOS – Όλες οι ανακοινώσεις της εκδήλωσης WWDC 2016 

Ποια Mac θα είναι συμβατά με το macOS Sierra;

Το νέο macOS θα είναι συμβατό με τα παρακάτω μοντέλα Mac:

  • iMac (Late 2009 & μετά)
  • MacBook Air (2010 ή νεότερο)
  • MacBook (Late 2009 ή νεότερο)
  • Mac mini (2010 ή νεότερο)
  • MacBook Pro (2010 ή νεότερο)
  • Mac Pro (2010 ή νεότερο)

Όπως συνέβη και με το El Capitan, αλλά και με κάθε έκδοση του Mac OS X πρωτύτερα, εφόσον το μηχάνημά σας είναι συμβατό γενικώς, θα λειτουργεί κανονικότατα και με τη νέα έκδοση του macOS με εξαίρεση το Metal Graphics framework και αρκετά από τα χαρακτηριστικά του Continuity που υποστηρίζονται μόνο από μηχανήματα του 2012 και μετά. Και εννοείται ότι και αυτή η αναβάθμιση θα είναι δωρεάν.

Εφαρμογές και εμπειρία

macos sierra 02

Siri!

Αρχίζοντας με το πιο σημαντικό, τη Siri που τώρα πια έρχεται στο Mac, όχι μόνο είναι σπουδαία για τους χρήστες των επιτραπέζιων και λάπτοπ μηχανημάτων, αλλά συμπληρώνει τον κύκλο της προσωπικής βοηθού καθώς είναι πια διαθέσιμη σε όλα τα μηχανήματα και πλατφόρμες της Apple.

Οι λειτουργίες της θα είναι όμοιες με αυτές που έχουμε συνηθίσει και στο iOS, με επιπλέον χαρακτηριστικό ότι οι χρήστες των υπολογιστών Mac θα μπορούν να μιλούν στη Siri χωρίς να σταματούν την εργασία τους προκειμένου να της μιλήσουν.

Και, αντίθετα με τα iOS, tvOS και watchOS, θα μπορεί να ασχολείται και με τα αρχεία και τους φακέλους μας στο Mac σε συνεργασία και με το Spotlight. Κατ’ αυτό τον τρόπο η αναζήτηση θα γίνει εξυπνότερη καθώς θα μπορούμε να της λέμε να μας βρει μια φωτογραφία και να τη «ρίξει» μέσα σε κάποιο έγγραφο που δουλεύουμε για παράδειγμα.

Και βέβαια, η Apple δεν θα στενοχωρηθεί αν, αντί για το Google, αρχίσετε πια να χρησιμοποιείτε τη Siri για τις αναζητήσεις σας. Όμως, για να πούμε την αλήθεια, είναι μάλλον απίθανο ότι θα καταφέρει να αντικαταστήσει τις τεράστιες δυνατότητες του Google στην αναζήτηση.

See also: WWDC 2016 – Τα χαρακτηριστικά που περιμέναμε και δεν είδαμε 

Το Apple Pay έρχεται στο Web

Άργησε, αλλά τελικά το Apple Pay ήλθε να υποστηρίξει το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο).

Όπως με τις MasterCard, Visa, PayPal κλπ, όσοι έμποροι υποστηρίζουν το Apple Pay θα το ενσωματώσουν στις ιστοσελίδες τους και θα μας επιτρέπουν να γλιτώνουμε την χρονοβόρα διαδικασία συμπλήρωσης στοιχείων, πιστωτικών καρτών, συνθηματικών κλπ.

Και, ακόμη καλύτερα, η σύνδεση θα γίνεται μέσω iPhone ή Apple watch οπότε δε θα χρειάζονται συνθηματικά. Αν έχετε νεότερη συσκευή με Touch ID μάλιστα θα γίνεται άμεσα η διαδικασία πληρωμής (ή με διπλό πάτημα του πλαϊνού πλήκτρου του Apple watch αντίστοιχα).

Και παρόμοια με τη χρήση του Apple watch για το Apple Pay, όσοι τυχεροί έχουν το Apple watch θα μπορούν να ξεκλειδώνουν το Mac τους μόλις πλησιάζουν σε αυτό χάρη στην προσέγγιση του ρολογιού στον υπολογιστή.

Τι άλλο υπάρχει;

macos sierra 03

Υπάρχουν κι άλλα νέα. Η βελτιστοποίηση του χώρου αποθήκευσης (Optimized Storage) θα φροντίζει να μην ξεμείνετε από χώρο στο δίσκο σας με το να μεταφέρει παλαιά και αχρησιμοποίητα για καιρό αρχεία στο cloud και ταυτόχρονα θα καθαρίζει το μηχάνημά σας από cache files που δεν χρειάζονται πια.

Επίσης υπάρχει το νέο «Universal Clipboard» μια λειτουργία που θα συνδέει το macOS και το iOS 10 και θα μπορούμε να κάνουμε αντιγραφή δεδομένων σε ένα iPhone για παράδειγμα και επικόλλησή τους στο Mac μας εκεί που τα χρειαζόμαστε.

Βέβαια το Universal Clipboard θα έχει περιορισμένο χρόνο που θα μένουν τα δεδομένα του στη μνήμη κι έτσι εκείνο το συνθηματικό που αντιγράψατε από μια συσκευή για να πάει σε άλλη, δεν θα μένει για πάντα εκεί δημιουργώντας πιθανούς κινδύνους.

Άλλο ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το Picture-in-Picture για τα βίντεο. Χάρη σ’ αυτό ένα βίντεο που βλέπουμε στο Youtube για παράδειγμα, θα μπορεί να «επιπλέει» πάνω από οποιοδήποτε άλλο παράθυρο με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Άλλες σπουδαίες και μεγάλες αναβαθμίσεις θα γίνουν στο Apple Music και στο Photos που θα είναι όμοιες με τις αντίστοιχες στο iOS 10. Αυτό σημαίνει ότι το Memories στο Photos θα κάνει αναγνώριση προσώπων και αυτόματα θα κάνει ομαδοποίηση των φωτογραφιών μας ανά πρόσωπο και ανά περιοχή που τραβήχτηκαν και επίσης θα δημιουργεί slideshows και μικρά βίντεο. Αυτό βέβαια γίνεται για να ανταγωνιστεί το Google Photos, αλλά το σπουδαίο είναι ότι όλη αυτή η δουλειά θα γίνεται στη συσκευή μας και χωρίς να χρειάζεται να μοιραστούμε τις φωτογραφίες με τρίτους ή με την ίδια την Apple.

See also: iOS 10: Η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έγινε ποτέ! 

Τελικά …

Θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε όποτε έχουμε νεότερα στοιχεία για το νέο macOS Sierra. Οπότε θα έχετε από μας έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

from Elichord

RELATED PROJECTS