Το Siri Speaker μπορεί να είναι η νέα μεγάλη επανάσταση της Apple
Για μια δεκαετία περίπου – από τότε που το πρώτο iPhone έφερε ουσιαστικά την επανάσταση των smartphones και έσωσε έτσι τη βιομηχανία των υπολογιστών από το τέλμα – πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη τέτοια συσκευή που θα μας οδηγήσει στο επόμενο μεγάλο βήμα στο χώρο των υπολογιστών.
Πολλοί πίστεψαν ότι θα ήταν τα tablet, αλλά, όπως αποδείχθηκε, αυτά ήσαν απλώς εξελικτικά και όχι επαναστατικά σαν συσκευές. Στην ουσία εκτελούν πολλές από τις εργασίες που τα κινητά και τα λάπτοπ μπορούν ήδη να κάνουν. Μετά θεωρήθηκε η τεχνολογία των «φορετών» συσκευών (ρολόγια κλπ) ότι θα ήταν το επόμενο μεγάλο βήμα. Η τεχνολογία των φορετών ξεκίνησε με τα – αποτυχημένα τώρα πια – γυαλιά της Google (Google Glass) και δεν τα πήγε και πολύ καλύτερα όταν τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια τα ρολόγια με το Apple Watch σαν αιχμή του δόρατος.
Οι πωλήσεις αυτού του τελευταίου ειδικά, δεν είναι και εκθαμβωτικές (μάλλον το αντίθετο) και να σκεφτείτε ότι θεωρείται το πιο δημοφιλές της κατηγορίας. Τη σκυτάλη και πάλι πήρε η τεχνολογία της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (Virtual-Augmented Reality – VR/AR) που, για να πούμε την αλήθεια έχει κάνει αρκετή «φασαρία» τελευταία. Όμως έχει το (μεγάλο) μειονέκτημα ότι χρειάζεται αυτά τα ειδικά ογκώδη γυαλιά που καλύπτουν όλο το πρόσωπο και που περιορίζουν τη χρησιμότητα και την πρακτικότητά της στις κατηγορίες της βιομηχανίας, της ιατρικής και της διασκέδασης (κυρίως του gaming), κι αν σκεφτούμε πόσο «καλά» τα πήγε το 3D με τα πολύ ελαφρύτερα και πιο φυσιολογικά γυαλιά του, τότε το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο και για το VR/AR.
Αν λοιπόν καμία από τις παραπάνω τεχνολογίες δεν είναι το επόμενο μεγάλο γεγονός που θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε με τις «μηχανές» τότε ποια θα είναι αυτή που θα είναι εξίσου αποδοτική όσο τα smartphone στις τσέπες μας και τα λάπτοπ-τάμπλετ μέσα στις τσάντες μας;
See also: Οδηγός Siri: Εντολές και άλλα κόλπα
Φαίνεται πολύ πιθανόν ότι θα είναι τα «έξυπνα» ηχεία που θα έχουν μια Τεχνητή Νοημοσύνη -Βοηθό να «ζει» μέσα τους. Αυτές οι συσκευές, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, έχουν όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να αλλάξουν τον τόπο διάδρασής μας με τους υπολογιστές, αλλά και πολλές ακόμη άλλες συσκευές καθώς το «έξυπνο» σπίτι είναι ένα πρότζεκτ που εξαπλώνεται όλο και πιο πολύ. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η Amazon δουλεύει εδώ και χρόνια πάνω στο Echo και που η Google ετοιμάζεται να λανσάρει το δικό της έξυπνο ηχείο Home αργότερα φέτος.
Τα έξυπνα ηχεία σαν το Home και το Echo, επιτρέπουν να κάνουμε εργασίες που πριν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας γι’ αυτές, απλά με το να μιλήσουμε. Οι Τ.Ν που χρησιμοποιούνται μέσα στα ηχεία αυτά, ιδιαίτερα αυτή που βρίσκεται στο Google Home, είναι τόσο προχωρημένες, που μπορούν να καταλάβουν πια συνεχόμενες ερωτήσεις πάνω σε ένα θέμα υπό μορφή συζητήσεως. Δεν είναι πια περιορισμένες στο να απαντούν σε μία και μόνο ερώτηση τη φορά.
Και η Siri πρόκειται να γίνει πολύ καλύτερη συντόμως. Σύμφωνα με το Tech Insider, η Apple απέκτησε πρόσφατα τη VocalIQ, μια Βρετανική εταιρία της οποίας η τεχνολογία πάνω στην Τ.Ν κάνει το Google Now και τη Microsoft Cortana να μοιάζουν με παιδικά παιχνίδια. Η τεχνολογία της VocalIQ μπορεί, όχι μόνο να καταλάβει τι λες, αλλά και με βάση το ποιος είσαι εσύ που ρωτάς, όπως π.χ., αν είσαι χορτοφάγος.
Μπορεί επίσης να χειριστεί ερωτηματολόγια πολλαπλών επιπέδων. Για παράδειγμα μπορεί να ζητήσουμε να μας βρει ένα κοντινό κινέζικο εστιατόριο με πάρκινγκ και Wi-Fi. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν οι άλλοι ψηφιακοί βοηθοί. Στα τεστ η VocalIQ είχε επιτυχία 90% όταν οι άλλοι είχαν το πολύ 20%. Αλλά, ας πούμε ότι αλλάξαμε γνώμη και θέλουμε να μας βρει ένα μεξικάνικο εστιατόριο. Θα μας βρει νέα αποτελέσματα ενθυμούμενη ότι ζητήσαμε μαζί και πάρκινγκ και Wi-Fi χωρίς να τα επαναλάβουμε. Οι άλλοι βοηθοί θα χρειάζονταν να τους τα πούμε όλα από την αρχή ακόμη κι αν απαντούσαν επιτυχώς στην αρχική ερώτηση. Όμως η VocalIQ θυμάται και μάλιστα για πάντα. Και αυτό είναι το πιο ανθρώπινο χαρακτηριστικό σε Τ.Ν. μέχρι σήμερα.
Σκεφθείτε για παράδειγμα την ψηφιακή βοηθό « Samantha» από την ταινία « Her» του 2013, ή τον «JARVIS» από τις ταινίες «Iron Man». Ψηφιακοί βοηθοί τέτοιου είδους, που θα μπορούν να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες και θα καθοδηγούνται από τη φωνή μας μόνο σε φυσική γλώσσα, θα μπορούσε να είναι η τεχνολογία που θα φέρει την επόμενη επανάσταση στο χώρο των υπολογιστών.
See also: Πώς αντιλαμβάνονται την ομιλία οι υπολογιστές
Η ερώτηση λοιπόν – που είχαμε κάνει και σε προηγούμενο άρθρο μας (http://www.ired.gr/blog/item/3946-apple-wins-technology-war.html είναι: «Πού βρίσκεται η Apple σε αυτόν τον πόλεμο;» Λοιπόν, όπως φαίνεται, η Apple ετοιμάζεται κρυφά και σιωπηρά (ως συνήθως) εδώ και χρόνια πάνω σε αυτό και η Siri που πρόκειται να αποκτήσουμε (ίσως και σύντομα) δεν έχει καμιά σχέση με τη Siri που είχαμε ως τώρα.
Θα είναι «ανοιχτή» σε τρίτους κατασκευαστές
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, όσον αφορά τη νέα συσκευή που ετοιμάζεται, δεν θα την «καταστρέψουν» με το να την κρατήσουν «εκτός πρόσβασης» σε τρίτους κατασκευαστές.
Η Apple επιταχύνει το βήμα της στον τομέα των έξυπνων ψηφιακών βοηθών. Μετά από χρόνια εσωτερικών ζυμώσεων και συζητήσεων ως προς το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, η εταιρία ετοιμάζεται να «απελευθερώσει» τη Siri ώστε να είναι προσβάσιμη σε εφαρμογές τρίτων. Και εργάζεται σε μια συσκευή παρόμοια με το Amazon Echo με ηχείο και μικρόφωνο που οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να παίζει μουσική, να βρίσκει τις ειδήσεις, τον καιρό ή να ενεργοποιεί ένα ξυπνητήρι π.χ.
Δίνοντας πρόσβαση στη Siri σε τρίτους κατασκευαστές είναι το πιο άμεσο βήμα. Η Apple ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα λογισμικό για ανάπτυξη εφαρμογών (SDK-software development kit) για προγραμματιστές που θέλουν οι εφαρμογές τους να έχουν προσβασιμότητα και συνεργασία με τη Siri.
Οι πληροφορίες επίσης λένε ότι το SDK είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί μέσα σε μια ή δύο βδομάδες το πολύ – τότε που θα ξεκινήσει η WWDC 2016.
See also: Το πρώτο ρομπότ που πέρασε το τεστ αυτο-συνείδησης
Το Apple Siri Speaker μπορεί να έχει αναγνώριση προσώπου
Μια αναφορά από τη CNET λέει ότι το ηχείο Siri της Apple μπορεί να έχει και κάμερα ή κάμερες πέρα από τα μικρόφωνα ώστε να αναγνωρίζει τους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο. Η συσκευή θα είναι ενήμερη μονίμως και θα γνωρίζει ποιος είναι μέσα στο δωμάτιο χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενεργοποιεί αυτόματα τις συνήθειες ενός ατόμου όσον αφορά τη μουσική που του αρέσει, το φωτισμό που θέλει να έχει κλπ.
Η CNET λέει ότι η συσκευή μπορεί να εμφανιστεί στην αγορά μέχρι το τέλος του 2016, αλλά μάλλον το 2017 είναι πιο πιθανή ημερομηνία διάθεσης.
Η νέα Siri πιθανόν να λειτουργεί με τεχνολογία από εταιρία που η Apple αγόρασε το 2015
Όπως είπαμε η Apple το 2015 αγόρασε τη βρετανική VocalIQ. Η εταιρία εργάζεται πάνω σε μια τεχνολογία ψηφιακού βοηθού που ήταν τόσο προχωρημένη ώστε έκανε όλους τους άλλους (Siri, Google Now, Cortana κλπ) να ωχριούν μπροστά της. Και μάλιστα ήταν τόσο καλή ώστε η Apple αγόρασε την εταιρία πριν προλάβει και εμφανίσει το τελικό προϊόν της στην αγορά. Και τώρα, απ’ όσα λένε οι αναφορές ετοιμάζεται να τη χρησιμοποιήσει σαν «ραχοκοκαλιά» της Siri.
Το σπουδαίο είναι ότι, επειδή η VocalIQ καταλαβαίνει τι της λέμε τόσο καλά, είναι κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί σε συσκευή χωρίς οθόνη, μιας και δε θα χρειάζεται να κοιτάμε στην οθόνη για επιβεβαίωση ότι κατάλαβε τι της ζητάμε. Και αν αυτό βολεύει σε ένα κινητό, πόσο μάλλον είναι χρησιμότερο σε μια συσκευή όπως ένα ηχείο. Η VocalIQ προοριζόταν για πλατφόρμα Τ.Ν σε αυτοκίνητα πριν την αγοράσει η Apple. Μάλιστα η VocalIQ θεωρεί ότι πέτυχε μόνο αν ο χρήστης δεν χρειάζεται να κοιτάξει σε μια οθόνη για επιβεβαίωση. Σε αντίθεση, οι Siri, Google Now, και Cortana ζητούν επιβεβαίωση με το πάτημα στην οθόνη.
See also: After Dark: Είμαστε κοντά στην Τεχνητή Νοημοσύνη;
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, φαίνεται να παίρνουμε ήδη μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν η Apple είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στον επόμενο τεχνολογικό πόλεμο: αυτόν της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και πάλι, εμείς θα σας ενημερώνουμε για νεότερα από το … μέτωπο.
from Elichord