Πώς να δείτε όλα όσα ξέρει για σας η Google

34fed0855a31e44e5f62b48104bae799 232
blog banner ired inner pages

Δείτε όλα όσα ξέρει μυστικά για σας η Google και δεν θέλει να το ξέρετε.

Ίσως έχετε προσέξει ότι όταν επισκέπτεστε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, οι διαφημίσεις που εμφανίζονται μοιάζουν να προσπαθούν να σας πουλήσουν κάτι που ίσως σας ενδιαφέρει πράγματι. Και σίγουρα δεν είναι σύμπτωση. Μοιάζει λες και το Internet σας γνωρίζει προσωπικά ή ότι ο υπολογιστής σας ξέρει τα γούστα σας και παρακολουθεί κάθε αναζήτηση που κάνετε και μετά προσπαθεί να σας παρασύρει σε αγορές που θα αδειάσουν το πορτοφόλι σας πιο εύκολα.

Λοιπόν, είτε το πιστεύετε, είτε όχι, υπάρχει στην πραγματικότητα ένας λόγος που συμβαίνει αυτό φίλοι μου και το όνομα αυτού, Google! Ναι ακριβώς, η Google, η εταιρία γίγαντας που κατοικοεδρεύει στο Mountain View της California.

Πώς λοιπόν γίνεται αυτό; Και, το κυριότερο, γιατί γίνεται;

Λοιπόν, κατ’ αρχήν, δεν είναι αναγκαία και τόσο κακό ότι η Google φροντίζει να σας παρουσιάζει διαφημίσεις που ταιριάζουν με τα γούστα σας. Σε τελευταία ανάλυση, αυτή είναι η δουλειά της. Από αυτό ζει και μπορεί και μας προσφέρει δωρεάν όλα όσα μας προσφέρει. Και η αλήθεια είναι ότι η Google γνωρίζει καλύτερα ακόμη και από εμάς τους ίδιους τι μπορεί πραγματικά να μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε, ακόμη κι αν ακούγεται κάπως ανατριχιαστικό αυτό.

Και αυτό γίνεται, γιατί όταν συμφωνούμε με τα πρακτικά συμφωνιών που μας προσφέρει η Google για τις υπηρεσίες που θα μας παρέχει δωρεάν (όπως Gmail, Drive, YouTube ή Maps), της δίνουμε το δικαίωμα να συγκεντρώνει στοιχεία για μας βάσει των αναζητήσεων, των επισκέψεων σε ιστοσελίδες, των καναλιών του YouTube που βλέπουμε και εν γένει της χρήσης των υπηρεσιών της που κάνουμε.

Και είναι μια πολύ καλή συμφωνία, εδώ που τα λέμε. Όμως τι γίνεται αν θέλεις πραγματικά να γνωρίζεις τι κάνει στ’ αλήθεια η Google; Τι θα γινόταν αν θα θέλατε να δείτε όλες αυτές τις πληροφορίες που η Google συγκεντρώνει για σας, ενώ εσείς περιτριγυρίζετε το Web;

Λοιπόν, μπορείτε, αλλά μην περιμένετε πως θα είναι κι εύκολο. Για να ξεκινήσετε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Google, ‘Web & App Activity’ (θα χρειαστεί να κάνετε είσοδο στο λογαριασμό σας Google), από όπου θα μπορέσετε να δείτε τις δραστηριότητές σας όπως τις βλέπει η Google.

See also: Όλα όσα ξέρει το Google για εμάς

Αν θέλετε να πάτε βαθύτερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ‘Ads Settings’, όπου μπορείτε να δείτε και το τι γνωρίζει για σας η Google, αλλά και το τι θέλετε να γίνεται γνωστό για σας από τη Google στους διαφημιστές.

Πώς τα κάνουμε όλα αυτά; Λοιπόν, πρώτ’ απ’ όλα πρέπει να έχουμε κάνει είσοδο στο Google λογαριασμό μας. Αφού το κάνουμε, μπορούμε να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα ‘Web & App Activity’ και να κάνουμε κλικ στην επιλογή “all time”.

google ad settings 02

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δούμε μια (πολύ μακριά) λίστα με όλες τις ιστοσελίδες που επισκεφθήκαμε στο παρελθόν και μέχρι και σήμερα. Και ενώ μπορείτε να διαγράψετε όλες αυτές τις σελίδες μία-μία, σίγουρα θα σας πάρει πολύ περισσότερο απ’ όσο διατίθεστε να ασχοληθείτε. Γι’ αυτό μπορείτε να πατήσετε την επιλογή ‘Today’ και να αρχίσετε να σβήνετε τις ημερήσιες πληροφορίες σας κάθε μέρα επισκεπτόμενοι τη σελίδα.

google ad settings 03

Εναλλακτικά, μπορείτε να διαγράψετε τα πάντα – ακόμη και δεδομένα πολλών χρόνων, πέρα από ιστοσελίδες – με τη μία. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε και πάλι στην αρχική σελίδα ‘Web & App Activity’ και πατήστε στις τρεις μικρές κάθετες τελείες κοντά στην πάνω δεξιά γωνία της σελίδας, μετά να πατήσετε στο Delete Options > Advanced > All Time.

google ad settings 04

Έχοντας πια σβήσει όλες τις πληροφορίες σας, μπορείτε να στραφείτε σε άλλες υπηρεσίες της Google όπως το YouTube, οι Χάρτες κλπ, πατώντας στο πλήκτρο των μενού (πάνω αριστερά), που θα σας παρουσιάσει μια λίστα επιλογών με αυτές τις υπηρεσίες.

google ad settings 05

Μπορείτε ακόμη να διαγράψετε τα δεδομένα τοποθεσίας από το Google Maps – που δείχνει και πού έχετε ταξιδέψει – επιλέγοντας το Location History από τη λίστα υπηρεσιών που αναφέραμε.

google ad settings 06

Από αυτό το υπο-μενού, μπορείτε να επιλέξετε το “Delete All Location History”.

google ad settings 07

Επιπρόσθετα με τη διαγραφή του ιστορικού αναζητήσεών σας κατά τη χρήση των διαφόρων υπηρεσιών της Google, μπορείτε να δείτε επακριβώς τι έχει μοιραστεί η Google με τους διαφημιστές για σας. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε απλά στην αρχική σελίδα του λογαριασμού σας στη Google, πατήστε στη φωτογραφία σας και επιλέξτε το My Account.

See also: Έχει δίκιο ο Tim Cook; “Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google”

google ad settings 08

Θα βρεθείτε στη σελίδα ρυθμίσεων του λογαριασμού σας όπου θα επιλέξετε το Activity controls, για να δείτε όλες τις πληροφορίες που η Google διατηρεί για σας. Για να διαχειριστείτε τις διαφημίσεις που θα σας στέλνει, πατήστε το “Ads settings” πηγαίνετε προς τα κάτω και πατήστε το “Manage ad settings”.

google ad settings 09

Κατά τη διάρκεια των διαγραφών των πληροφοριών σας, η Google θα εμφανίζει ένα παράθυρο που θα ρωτάει συνεχώς αν είστε σίγουροι ότι πράγματι θέλετε να διαγράψετε όλα αυτά τα δεδομένα. Λογικό είναι ότι η Google δεν το θέλει, επειδή ζει από τις διαφημίσεις.

google ad settings 10

Βέβαια, ενόσω χρησιμοποιείτε το Internet, τα στοιχεία για σας και πάλι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται, οπότε θα είστε σε ένα κυνήγι της γάτας με το ποντίκι (Τομ και Τζέρρυ για να γίνει πιο διασκεδαστικό) όπου η Google (και όχι μόνο) θα συγκεντρώνει, κι εσείς θα σβήνετε. Οπότε … καλή διασκέδαση.

from Elichord

RELATED PROJECTS