Η Microsoft και η Google «μπαίνουν στα παπούτσια» της Apple

634d31647f25d455d5f8b4cdd144eb2c 950
blog banner ired inner pages

Δεν είναι εύκολο να είσαι στην κορυφή, όπως άρχισαν να καταλαβαίνουν οι Microsoft και Google.

Όπως λένε, «πριν κριτικάρεις κάποιον, μπες στα παπούτσια του και κάνε δυο χιλιόμετρα». Όπως φαίνεται, δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι η Apple – κάτι που άρχισαν να νιώθουν στο πετσί τους η Microsoft και η Google.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κορυφαίος blogger Paul Thurrott «τα ‘χωσε» στη Microsoft για την αναξιοπιστία του Surface Book, απηχώντας έτσι, τα συναισθήματα πολλών άλλων όσον αφορά και το Surface Pro 4 tablet.

Λίγο μετά, η τρομακτικά ακριβής και αναλυτική κριτική της AnandTech, για το Google Pixel C tablet – που, για να πούμε του στραβού το δίκιο, είναι απόλυτα ορθή – μιλάει για προβλήματα σταθερότητας, παράξενα glitches και τη φτωχή απόκριση του λειτουργικού Android σε tablet γενικώς, κάτι που είναι αλήθεια.

See also: Συγκριτικό: Microsoft Surface Pro 4 εναντίον Apple iPad Pro

micosoft google vs apple

Η πιο σκληρή φράση της παρουσίασης-κριτικής για το Pixel C, εμφανίζεται στο τέλος του άρθρου στο τμήμα του λογισμικού:

«Στην παρούσα φάση, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να συστήσω οποιαδήποτε ακριβή Android ταμπλέτα με ήσυχη τη συνείδησή μου, γιατί δε θα προσέφερε στον αγοραστή της αυτό που η τιμή της υποδηλώνει. Και αυτό αφορά ακόμη περισσότερο το Pixel C, που έχει ανεπίτρεπτα προβλήματα σταθερότητας, που δεν δικαιολογούνται όταν και το hardware και το software έχουν σχεδιαστεί από την ίδια εταιρία.»

Και σε πολλές περιπτώσεις, αυτό ισχύει παρόμοια και για τα Surface Pro and Book της Microsoft. Μοιάζει εντελώς απίστευτο ότι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας, με ένα σωρό ιδιοφυείς σχεδιαστές και μηχανικούς να δουλεύουν εκεί κάθε μέρα, δε μπορούν να καταλήξουν σε ένα tablet που να λειτουργεί στο μισό τόσο καλά, όσο ένα iPad.

See also: Συγκριτικό: iPad Pro ή Google Pixel C;

Και αυτό είναι ακόμη πιο περίεργο, γιατί με τα μηχανήματά τους, και η Microsoft and the Google, εξέφραζαν με ένα άκρως πρακτικό τρόπο, την επιθυμία τους να ανταγωνιστούν την Apple στα χωράφια της. Λοιπόν, «ιδού η Ρόδος, ιδού … κι η Φολέγανδρος».

Τα τεχνολογικά κατασκευάσματα της Apple είναι τα κοσμήματα της Silicon Valley – ένα θωρηκτό που προελαύνει ασταμάτητο και μεγαλώνει κι εξελίσσεται συνεχώς (τουλάχιστον ως τα τώρα). Και που εξαναγκάζει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο αν θέλουν να την ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις.

Και είναι αποδεδειγμένο πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η Apple έχει πετύχει την απόλυτη σχεδόν ολοκλήρωση κάθε τμήματος του hardware που κατασκευάζει με την παραμικρή υπορουτίνα του software που αναπτύσσει. Το iPhone, π.χ., μαζί με υπηρεσίες όπως το App Store, το iTunes Store, το Touch ID, το Apple Pay, ή το Apple Music, είναι τόσο αδιάρρηκτα συνδεδεμένα, που είναι λειτουργικά αδιαχώριστα.

micosoft google vs apple 01Έτσι λοιπόν, με το να κατασκευάσουν τα δικά τους tablet, οι Microsoft και Google αποφάσισαν να «διασχίσουν το Ρουβίκωνα» και να παράγουν – ως ήλπιζαν – τα αντίστοιχα απόλυτα tablet στον χώρο της η κάθε μία – Windows και Android. Άλλωστε θα κατασκεύαζαν για πρώτη φορά μόνες τους το hardware που θα πήγαινε «κουστούμι» με το ολόδικό τους software για να ταιριάζει απόλυτα. Κάτι τέτοιο δεν παραπονιόντουσαν – ειδικά η Microsoft για τα κολλήματα και κρασαρίσματα των Windows; Τελικά ο Ρουβίκωνας απεδείχθη αρκετά βαθύς.

Και τα αποτελέσματα ήταν – φευ – «χλιαρά». Τελικά δε μπορούν καν να συγκριθούν με ένα Apple iPad (πόσο μάλλον MacBook) σε θέματα αξιοπιστίας, σταθερότητας και επιδόσεων στον πραγματικό κόσμο (κι όχι απλά σε benchmarks). Και αυτά είναι που μετράνε πιο πολύ για το μέσο χρήστη, παρά τα «φρου-φρου κι αρώματα».

Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι η πρωτοκαθεδρία της Apple δεν προέρχεται απλά από τη μεγαλομανία της και την επιθυμία να ελέγχει και την τελευταία λεπτομέρεια σε ό,τι φτιάχνει. Ίσως αυτή η εμμονή της Apple στην τελική εμπειρία του χρήστη με τη συσκευή πάνω από κάθε τι άλλο, να είναι κάτι πολύ δυσκολότερο από ό,τι φαίνεται. Και φαίνεται ακόμη, πως η Microsoft και η Google το μαθαίνουν αυτό με τον δύσκολο τρόπο.

See also: Το Microsoft Surface Pro 4 δεν είναι για επισκευή.

from Elichord

RELATED PROJECTS