Ποιος χρειάζεται τα μέταλλα με τόση θάλασσα γύρω μας;
Η Mitsubishi κατασκεύασε την πρώτη κεραία από αλμυρό νερό. Η εταιρεία ανακοίνωσε την εφεύρεση ενός νέου τρόπου αποστολής και λήψης δεδομένων. Υποστηρίζει ότι έχει κατασκευάσει την πρώτη κεραία από νερό θαλάσσης.
Το θαλασσινό νερό, όντας αλμυρό, είναι αγώγιμο. Είναι 1000 φορές πιο αγώγιμο από το πόσιμο νερό. Θεωρητικά το αλμυρό νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας κεραίας. Ούτως ή άλλως οι κεραίες είναι αγώγιμα κομμάτια μετάλλου, τα οποία έχουν το ιδανικό μέγεθος και σχήμα για την αποστολή και τη λήψη σημάτων.
Ενεργοποίηση της λειτουργίας Field Test για τον έλεγχο της έντασης του σήματος στο iPhone
Όλα αυτά όμως είναι τελείως θεωρητικά. Το αλμυρό νερό είναι πολύ λιγότερο αγώγιμο από τα περισσότερα μέταλλα. Για την ακρίβεια είναι 1 εκατομμύριο φορές λιγότερο αγώγιμο.
Πρωτότυπο SeaAerial από την Mitsubishi
Η κεραία της Mitsubish ονομάζεται SeaAerial και έχουν κατασκευαστεί εν λειτουργία πρωτότυπα, όπως αυτό της εικόνας. Η εταιρεία βεβαίως θα χρειαστεί να κάνει πολλούς πολύπλοκους υπολογισμούς για να μπορέσει να μεταφέρει αυτή την τεχνολογία σε ένα εμπορικό προϊόν.
Αυτές οι κεραίες θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν σε όλες τις ακτές, στη μέση του ωκεανού ή ακόμη και μέσα σε πόλεις, εάν βρεθεί κατάλληλος χώρος για την συγκράτηση και την ανακύκλωση του αλμυρού νερού.
Ο σχεδιασμός της κεραίας είναι πολύ απλός. Ουσιαστικά αποτελείται από μία αντλία και ένα στόμιο που ελέγχει την έξοδο του αλμυρού νερού. Όσο περίεργο και να ακούγεται ίσως στο μέλλον τα σιντριβάνια να γίνουν Wi-Fi Hot Spots.
Η εφεύρεση είναι πραγματικά έξυπνη και αυθεντική, αλλά δεν είναι ακόμη τέλεια. Θα πρέπει να γίνουν αρκετές έρευνες έτσι ώστε να βρεθεί το ιδανικό ύψος στο οποίο θα πρέπει να εκτοξευτεί το αλμυρό νερό καθώς και η ιδανική διάμετρος που απαιτείται να έχει ο πίδακας.
Ο στόχος της Mitsubishi είναι να πετύχει απόδοση τουλάχιστον 70%. Βέβαια αυτή η κεραία δεν είναι προστατευμένη από την κακοκαιρία, αλλά ίσως αυτό να μην αποτελέσει εμπόδιο σε χώρες όπου γενικά επικρατεί καλό / θερμό κλίμα.
Ειδικά στην Greece όπου έχουμε πάρα πολλές ακτές, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα εφεύρεση τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την προσθήκη φωτισμού το σιντριβάνι / κεραία δεν θα είναι μόνο ένα πρακτικό εργαλείο, αλλά και ένα όμορφο θέαμα.
from jericho