Άλλη μια σύγκρουση γιγάντων. Ποιο από τα δύο είναι για εσάς;
Λίγο μετά την ανακοίνωση του iPad Pro από την Apple – και το γάντι που πέταξε στη Microsoft – η μεγάλη αντίπαλος ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και έβγαλε το νέο διάδοχο της σειράς των Surface Pro, The Surface Pro 4. Έχουμε λοιπόν δυο ναυαρχίδες από δυο σπουδαίες εταιρίες σε μια τιτάνια σύγκρουση με σκοπό την περιζήτητη πρωτοκαθεδρία στο χώρο. Και οι δύο θέλουν μια θέση στην καρδιά μας (και πολλά λεφτά από την τσέπη μας), οπότε, ένα συγκριτικό τεστ είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε ποιο από τα δύο είναι για μας. Φύγαμε.
See also: Παρουσίαση: Apple iPad Pro
Επιδόσεις
Το να συγκρίνουμε κατ’ αρχήν τις επιδόσεις δύο εντελώς διαφορετικών επεξεργαστών, είναι μάλλον ανούσιο και σίγουρα δύσκολο, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές τεχνολογίες. Κάποιες πρώιμες μετρήσεις έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι ο Α9 του iPhone 6S είναι αντίστοιχος ενός Intel i5 που είναι και ο βασικός επεξεργαστής ενός Surface Pro 4 (εισαγωγικά μοντέλα). Από την άλλη, η Apple έχει πει ότι ο Α9Χ του iPad Pro είναι τουλάχιστον κατά 50% ταχύτερος οπότε να υπολογίζουμε ότι πλησιάζει κάπως τον i7;
Όπως και να έχει, τα δύο σούπερ tablet έχουν πολύ ισχυρούς επεξεργαστές μόνο που στο iPad Pro είναι στάνταρ, ενώ στο Surface Pro 4 πρέπει να τον παραγγείλουμε και να πληρώσουμε επιπλέον χρήματα. Αυτό είναι κάτι που δίνει ένα σίγουρο προβάδισμα στο iPad Pro.
Όσον αφορά τα γραφικά, το iPad Pro υπερέχει. Το Surface Pro 4 χρησιμοποιεί την Intel HD κάρτα γραφικών που είναι απλά μια βασική λύση. Για να προχωρήσει κανείς σε κάτι καλύτερο όπως η Intel Iris graphics, πρέπει και πάλι να πληρώσει επιπλέον χρήματα. Όμως ήδη έχουμε εμπειρία από την απόδοση γραφικών σε προηγούμενα iPad, οπότε είναι σίγουρο ότι το Pro δε θα «πιάνεται». Κι αν μιλάμε για παιχνίδια, ειδικά με την ενσωμάτωση της νέας γλώσσας Metal of Apple στα καινούρια μηχανήματά της, τότε το iPad Pro είναι σαφώς ανώτερο.
Όσον αφορά τη μνήμη, το Surface Pro μπορεί να δεχτεί την τετραπλάσια μνήμη από το iPad Pro (και πάλι όμως με επιπλέον χρήματα) οπότε στα χαρτιά προηγείται. Όμως και πάλι, το θέμα εδώ έχει να κάνει με τις ανάγκες του εκάστοτε λειτουργικού – και ξέρουμε όλοι πόσο μνημοβόρα μπορούν να γίνουν τα Windows. Από την άλλη, το iOS δουλεύει θαυμάσια και σε παλιές συσκευές με 1 GB μνήμης, οπότε τα 4 GB του Pro θα είναι απλώς «χλιδή».
Νικητής: iPad Pro (εκτός κι αν μιλάμε για το κορυφαίο Surface Pro 4, οπότε ισοπαλία).
See also: Παρουσίαση: Microsoft Surface Pro 4
Storage space
Εδώ είναι το γνωστό παράπονο με την Apple και τις «τσουρούτικες» επιλογές της όσον αφορά την αποθήκευση. Τα γνωστά, μόλις και μετά βίας αρκετά, 32 GB για το εισαγωγικό μοντέλο και μετά ένα άλμα στα 128 GB (χωρίς ενδιάμεση «στάση») που όμως είναι υπέρ-αρκετά για τις ανάγκες του iOS.
Και πάλι όμως, δε μπορούν να συγκριθούν με το 1ΤΒ που μπορούμε να έχουμε στο Surface Pro 4 (για να μην πούμε ότι ξεκινάει από τα 128 GB όπου σταματάει το iPad Pro). Εδώ, ό,τι και να πούμε, το Surface Pro είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Η Microsoft δεν τσιγκουνεύεται τουλάχιστον σε χώρο.
Νικητής: Surface Pro 4
See also: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 – Μάχη γιγάντων
Screen
Όταν βγήκε το iPad Pro, ήταν αδιαμφισβήτητα μπροστά από το Surface Pro 3 σε οθόνη και ανάλυση οθόνης. Το Surface Pro 4 παίρνει «το αίμα του πίσω» και έρχεται με μια αριστουργηματική οθόνη που, αν και λίγο μικρότερη (κατά 0,6 ίντσες) – ωστόσο έχει μεγαλύτερη πυκνότητα σε ΡΡΙ και ανάλυση από αυτήν του iPad Pro.
Βέβαια, οι διαφορές δε θα είναι ορατές γιατί και οι διαφορές των αναλύσεων των δύο οθονών είναι μικρές, αλλά στα χαρτιά το Surface Pro υπερέχει. Υπάρχει όμως ένα «θεματάκι» εδώ. Ο λόγος αναλογιών του Surface Pro είναι 3:2, ενώ του iPad Pro είναι 4:3. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη του Surface Pro είναι κοντύτερη από αυτήν του iPad Pro, κάτι που την κάνει ακόμη πιο μικρή, πέρα από τη διαφορά διαγωνίου.
Από την άλλη, το 3:2 είναι καλύτερο σαν αναλογία όταν βλέπει κανείς ταινίες (που είναι 16:9 και άρα πιο κοντά στο 3:2). Όμως το iPad Pro θα έχει αρκετά περισσότερο χώρο για παρουσίαση σε οτιδήποτε άλλο, ειδικά αν μιλάμε για λειτουργίες τύπου Split Screen.
Νικητής: Ισοπαλία
See also: Συγκριτικό: iPad Pro ή Google Pixel C;
Φορητότητα
Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το iPad Pro δίνει 10 ώρες, ενώ το Surface Pro 4 δίνει 9. Στα χαρτιά όλα αυτά και από τους κατασκευαστές. Το πιθανότερο είναι ότι σε κανονική, πραγματική χρήση δε θα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Το iPad Pro είναι επίσης λίγο ελαφρύτερο και λεπτότερο, αλλά όχι τόσο ώστε να το καταλάβουμε. Ουσιαστικά και οι δύο συσκευές θα έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα (και μειονεκτήματα) στη μεταφορά τους.
Νικητής: iPad Pro (στα χαρτιά)
See also: iPad Pro ή iPad Air 2;
Connectivity
Και οι δύο αντίπαλοι έχουν Wi-Fi and Bluetooth, κάτι το αναμενόμενο. Το iPad Pro υποστηρίζει το νεότερο 4.2, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά. Επίσης το iPad Pro υποστηρίζει και δεδομένα LTE (κινητής τηλεφωνίας) κάτι που το Surface Pro 4 δεν έχει.
Από την άλλη, η συσκευή της Microsoft έχει καλύτερη «φυσική» συνδεσιμότητα (δηλαδή σε θύρες). Έχει USB 3.0 θύρα, μια θύρα microSD card reader, έξοδο ακουστικών και Mini-DisplayPort. The iPad Pro έχει απλά τη θύρα lightning και την ειδική θύρα σύνδεσης πληκτρολογίου (που μπορούν να την εκμεταλλευτούν κατασκευαστές για διάφορα αξεσουάρ στο μέλλον).
Επιπλέον, το Surface Pro μπορεί να επεκταθεί με ένα (επιπλέον αγορασμένο) dock που προσφέρει άλλη μια έξοδο βίντεο και τρεις ακόμη USB θύρες.
Νικητής: Surface Pro 4
See also: Παρουσίαση: Microsoft Surface Book
Accessories
Και τα δύο tablet έχουν επιπλέον αξεσουάρ το αποσπώμενο πληκτρολόγιο και το stylus (γραφίδα).
Το πληκτρολόγιο του Surface Pro 4 είναι ποιοτικά κάπως καλύτερο και περιλαμβάνει και trackpad, αλλά η γραφίδα του iPad Pro προσφέρει καλύτερη εμπειρία και λειτουργικότητα.
Στην ουσία δεν υπάρχει κάποια υπεροχή από τη μία ή την άλλη πλευρά.
See also: iPad Pro + γραφίδα: εργαλείο για καλλιτέχνες
Νικητής: Ισοπαλία
Τιμή αγοράς
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Το εισαγωγικό iPad Pro είναι φθηνότερο από το εισαγωγικό Surface Pro 4, αλλά το Surface Pro 4 έχει φθηνότερο πληκτρολόγιο (κατά 40$) και δίνει μαζί και τη γραφίδα που το iPad Pro ζητάει άλλα 100$. Τελικά, με όλα τα αξεσουάρ, το iPad Pro έρχεται ακριβότερο από το Surface Pro 4 (που μάλιστα έχει μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, αλλά κατά πολύ κατώτερη επεξεργαστική ισχύ).
Από την άλλη, αν θέλουμε να συγκρίνουμε τα κορυφαία μοντέλα και των δύο εταιριών, τότε το iPad Pro έρχεται στα 1350$ (με όλα τα αξεσουάρ) ενώ το Surface Pro 4 θα φτάσει το αστρονομικό ποσό (για tablet) των 2830$!
The iPad Pro είναι ξεκάθαρα πιο συμφέρουσα αγορά σε οποιαδήποτε κατηγορία. Στο εισαγωγικό μοντέλο προσφέρει πολύ περισσότερη ισχύ με μικρή ουσιαστικά διαφορά (κι αν δε θέλετε αξεσουάρ είναι απόλυτα φθηνότερο), ενώ στο κορυφαίο μοντέλο στοιχίζει λιγότερο από τα μισά ενός Surface Pro 4.
Νικητής: iPad Pro
Δείτε ακόμη: Συγκριτικό: Microsoft Surface Book εναντίον Apple MacBook Pro 13
Τελικά συμπεράσματα
Ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο δίλημμα. Αν κάποιος θέλει ένα tablet- υπολογιστή και «με ολίγη» από λάπτοπ, το Surface Pro 4 με τα Windows 10 είναι πραγματικά ξεχωριστό μηχάνημα.
Από την άλλη πάλι, αν μιλάμε για tablet «με τα όλα του» και μάλιστα «χτισμένο» ώστε να αποδίδει με ένα λειτουργικό με το οποίο αποδίδει τα μέγιστα, τότε το iPad Pro, είναι απλά αξεπέραστο. Και με το πληκτρολόγιο επιπλέον, δίνει και μια «γεύση» λάπτοπ. Τα υπόλοιπα MacBook θα αρχίσουν να νιώθουν άβολα.
Το θέμα είναι ακριβώς αυτό: ο συνδυασμός hardware-software. Ένα μηχάνημα δεν είναι απλώς επεξεργαστές, κάρτες, δίσκοι, μνήμες. Είναι και λογισμικό και, κυρίαρχα, είναι το λειτουργικό που είναι το «καύσιμο» στη «μηχανή». Τι να το κάνει κανείς ένα αγωνιστικό, άμα δεν έχει το κατάλληλο καύσιμο και η μηχανή υπολειτουργεί;
Εδώ είναι ακριβώς που η Apple υπερέχει της Microsoft και στα μεγάλα μηχανήματα (Mac). Όταν φτιάχνεις ένα λειτουργικό που το συνδυάζεις με συγκεκριμένο μηχάνημα, είναι σίγουρο ότι θα αποδίδει πολύ καλύτερα από ένα λειτουργικό που πρέπει να υποστηρίξει πολλά και διαφορετικά μηχανήματα και μαζί με αυτά και το δικό σου.
Εκεί ήταν που έχανε πάντα η Microsoft, εκεί την πάτησε και το Android. Πέραν τούτου, η ανάγκη υποστήριξης πολλών και διαφορετικών συνδυασμών hardware, κάνει μια εταιρία να κρατιέται πίσω στην εξέλιξη του λειτουργικού της και να μην μπορεί να το εξελίξει όπως θα ήθελε. Συγκρίνετε την εξέλιξη των Windows με αυτή του Mac OS X διαμέσου των τελευταίων δεκαετιών και θα καταλάβετε τι εννοώ. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι επαγγελματίες προτιμούν τα Mac.
Ως εκ τούτου, αν και το Surface Pro 4 είναι ένα εκπληκτικό μηχάνημα, το ότι «τρέχει» Windows, σαν ένας κοινός υπολογιστής, είναι κάτι που – εμένα προσωπικά – δε με πείθει. Εξ’ ου και η ανάγκη για μεγάλα ποσά μνήμης, αποθηκευτικό χώρο και τελικά και η αναιμική κάρτα γραφικών.
Ενώ το iPad Pro έχει το δικό του λειτουργικό, το iOS 9, μια δοκιμασμένη λύση που ήδη δουλεύει θαυμάσια σε παλιότερες αντίστοιχες συσκευές της Apple και που – ξέρουμε ότι – έχει φτιαχτεί με το iPad Pro ειδικά κατά νου. Ένας συνδυασμός που σκοτώνει.
Για μένα, τελικός νικητής είναι το iPad Pro λόγω ακριβώς όλων των παραπάνω σκέψεων. Επειδή όμως κάποιος μπορεί να θέλει Windows οπωσδήποτε, τότε το Surface Pro 4 είναι μια αγορά που αξίζει. Αλλιώς…
from Elichord