Υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης στα Mac λόγω της «compact» κατασκευής τους;
Μια μεγάλη παρεξήγηση που κυκλοφορεί στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ότι ένα Mac «το πήρες και το παντρεύτηκες» όπως είναι. Δε μπορείς να κάνεις τίποτε για να το αναβαθμίσεις στο μέλλον ώστε να του αυξήσεις τις επιδόσεις και να το εκσυχρονίσεις όπως γίνεται με τα PC. Όμως τίποτε δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η αλήθεια μάλιστα είναι ότι ένα Mac – πέραν του ότι είναι ένα άκρως ποιοτικό μηχάνημα, κάτι που ανεβάζει τη διάρκειά του στο χρόνο – έχει, ανάλογα με το μοντέλο, δυνατότητες αναβάθμισης που το κάνουν ακόμη πιο δυνατό και με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο.
Όσον αφορά το πώς έχουμε πρόσβαση στα εσώτερα ενός τέτοιου μηχανήματος, υπάρχουν άφθονα βίντεο στο youtube που δείχνουν βήμα προς βήμα τον τρόπο, τα εργαλεία που θα χρειαστούν τα ανταλλακτικά που χρειάζονται, ανάλογα την αναβάθμιση κλπ. Αν είστε άνθρωπος που πιάνουν τα χέρια του και έχετε ασχοληθεί καθόλου με αντίστοιχες αναβαθμίσεις PC στο παρελθόν, μπορείτε να κάνετε την αναβάθμιση μόνος σας. Αν πάλι δεν τα καταφέρνετε, υπάρχουν πια εξειδικευμένα σέρβις που με ένα λογικό ποσόν, θα το αναλάβουν για χάρη σας.
Πάμε λοιπόν να δούμε μοντέλο προς μοντέλο τις δυνατότητες που μας παρέχονται ώστε να κάνουμε το Mac μας πιο δυνατό και να του προσθέσουμε χρόνια ζωής που θα μας υπηρετεί αξιόπιστα.
See also: 11 Κόλπα και συμβουλές για Mac
iMac
Ξεκινάμε από το γνωστό μας επιτραπέζιο μοντέλο, όλα-σε-ένα, το iMac. Όσο κι αν φαίνεται compact, με τα κατάλληλα εργαλεία, γνώσεις και υπομονή, έχουμε άνετη πρόσβαση στο εσωτερικό του.
Οι δυνατότητες εδώ είναι από αλλαγή σκληρού δίσκου, όπου μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι δίσκο θέλουμε εμείς, από μεγαλύτερης χωρητικότητας μέχρι SSD (solid state drive), όπως και η δυνατότητα να προσθέσουμε και δεύτερο δίσκο. Σε παλαιότερα μοντέλα που έχουν DVD (το Apple Superdrive) μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αντίστοιχο Blu-ray drive ή να το βγάλουμε εντελώς και να τοποθετήσουμε σκληρό δίσκο στη θέση του. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο Youtube που δείχνουν αυτές τις διαδικασίες βήμα προς βήμα.
Εξυπακούεται ότι μπορούμε να αλλάξουμε την προ-εγκατεστημένη μνήμη RAM και να τοποθετήσουμε το μέγιστο ποσό που σηκώνει το μηχάνημα (τα περισσότερα μηχανήματα δέχονται από 16-32 GB). Οι μνήμες που θα χρειαστούμε είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται για όλα τα λάπτοπ ασχέτως μάρκας (SODDIM DDR3 1333-1600 Mhz συνήθως).
Άλλη μία αναβάθμιση που γίνεται είναι αυτή του κεντρικού επεξεργαστή (CPU) όπου μπορούμε να αλλάξουμε για παράδειγμα έναν i5 που ήλθε προ-εγκατεστημένος με το iMac μας με τον αντίστοιχο i7. Βεβαιωθείτε μόνο για το socket ώστε να αγοράσετε το κατάλληλο μοντέλο.
Και μια ακόμη αναβάθμιση είναι η κάρτα γραφικών. Στα περισσότερα μοντέλα μπορούμε να αντικαταστήσουμε την προ-εγκατεστημένη κάρτα γραφικών με την αντίστοιχης μάρκας που είναι ισχυρότερη και καλύτερη για παιχνίδια αλλά και επαγγελματικές εφαρμογές που κάνουν βαριά χρήση της. Για παράδειγμα, σε iMac 27’’ του 2010 που έχει προ-εγκατεστημένη την AMD RADEON 4850, μπορεί άνετα να τοποθετηθεί η αντίστοιχη AMD RADEON 6970 των πολύ νεότερων μοντέλων.
Και ένα τελευταίο, σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να αντικαταστήσουμε ακόμη και ολόκληρη τη μητρική πλακέτα (motherboard) με άλλη, νεότερη, αν αυτό μας είναι απαραίτητο.
MacMini
Το MacMini είναι ένα παρεξηγημένο μηχάνημα, γιατί, λόγω του μικρού μεγέθους του, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι δε μπορούμε να αλλάξουμε το παραμικρό. Και πάλι είναι λάθος μια τέτοια άποψη.
Το πρώτο και ευκολότερο που αντικαθίσταται, είναι η μνήμη RAM που και πάλι χρειαζόμαστε κοινές μνήμες για λάπτοπ (από 8-16 GB το μέγιστο). Από εκεί κι έπειτα μπορούμε να αλλάξουμε σκληρό δίσκο, να τοποθετήσουμε και δεύτερο (παίρνουν 2,5΄΄δίσκους όπως τα λάπτοπ) και – στα παλιότερα μοντέλα να αντικαταστήσουμε το DVD- SuperDrive με Blu Ray ή σκληρό δίσκο, ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Και εδώ είναι εφικτή η αλλαγή μητρικής πλακέτας με νεότερη και η αλλαγή του κεντρικού επεξεργαστή με μεγαλύτερο που σε κάποιες περιπτώσεις θα αναβαθμίσει και την κάρτα γραφικών που είναι μέρος του.
Μάλιστα ένα πολύ μεγάλο προσόν των νεότερων μοντέλων MacMini είναι η δυνατότητα σύνδεσης τους με οθόνες ανάλυσης 4Κ (στα μοντέλα μετά το 2012).
Δείτε απλά ποιο είναι το μοντέλο σας και τι δυνατότητες αναβάθμισης έχει.
See also: Mac Mini review: Γιατί το επιλέγουμε;
Macbook
Θα αντιμετωπίσουμε όλα τα Macbook σαν μια ενιαία κατηγορία γιατί σε τελική ανάλυση είναι όλα τους λάπτοπ και ό,τι ισχύει για οποιοδήποτε λάπτοπ, ισχύει και γι’ αυτά. Είτε λοιπόν έχετε ένα παλιότερο λευκό Macbook, είτε κάποιο Macbook Air, Macbook Pro, ή το ολοκαίνουριο Macbook του 2015, οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι οι ίδιες.
Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη μνήμη RAM (και όχι σε όλα γιατί κάποια έρχονται με προ-εγκατεστημένη τη μέγιστη μνήμη που μπορούν να δεχτούν – όπως τα Air και το καινούριο Macbook).
Ακόμη μπορείτε να αντικαταστήσετε το σκληρό δίσκο με έναν μεγαλύτερο ή και ταχύτερο SSD (για τα μοντέλα που δεν έχουν ήδη) και να αντικαταστήσετε το DVD-Superdrive (σε όσα μοντέλα έχουν) με Blu Ray ή έναν ακόμη σκληρό δίσκο ανάλογα με τις ανάγκες σας.
See also: 5 βήματα εκκαθάρισης και επιτάχυνσης του υπολογιστή σας Mac
Mac Pro
Το προηγούμενο μοντέλο Mac Pro (πριν βγει το καινούριο μπιμπελό-κυλινδρικό), ήταν στη ουσία ένας κλασικός επιτραπέζιος υπολογιστής τύπου «πύργου». Ό,τι θα άλλαζε λοιπόν σε ένα κλασικό desktop PC, μπορεί να αναβαθμιστεί και στο Mac Pro. Από επεξεργαστές, μητρικές, κάρτες γραφικών, μέχρι προσθήκη μνήμης, σκληρών δίσκων (4) δεύτερου DVD-Superdrive ή Blu Ray.
Τώρα, όσον αφορά το καινούριο Mac Pro, οπωσδήποτε μπορούμε να προσθέσουμε μνήμη, να αντικαταστήσουμε την πλακέτα SSD-σκληρού δίσκου με μεγαλύτερης χωρητικότητας και ακόμη και τον κεντρικό επεξεργαστή όπου μπορούμε για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε τον τετραπύρηνο με ΧΕΟΝ με κάποιον εξαπύρηνο ή και οχταπύρηνο αντίστοιχο.
Τελικά συμπεράσματα
Όπως βλέπουμε, τα περί μη-αναβαθμίσημου Mac είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Είναι αλήθεια ότι χρειάζονται τα σωστά εργαλεία και κάποια απαραίτητη εξειδίκευση, ανάλογα με το μοντέλο και το είδος της αναβάθμισης, όπως και μια καλή έρευνα πιο πριν για να βρούμε πιο ανταλλακτικό πάει πού και είναι συμβατό με τι. Αλλά από εκεί και πέρα, θα έχετε ένα μηχάνημα που πραγματικά θα έχει αυξήσει σημαντικά την αξία του με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ότι να περνάμε καινούριο μοντέλο και θα μας κρατήσει αρκετά χρόνια ακόμη.
Κι όπως είπαμε, αν δε μπορείτε εσείς, υπάρχουν εξειδικευμένα σέρβις που θα το κάνουν για σας έναντι μιας λογικής αμοιβής.
See also: Τρέξτε τα Windows μέσα στο Mac με το Parallels Desktop
from Elichord